Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

nnnnn

Pionier e-mobilności
Sensowne to od 2kW w góre, żeby pokryć takie stałe zuzycie przez całą dobę zazwyczaj wynoszace 50-300W, ceny od ~10tys. Ale najpierw bym szedł w PV bo to mniej problematyczne i tansze. Wiatr zorbi sie popualrniejszy za pare lat a pewnie boom bedzie ok 2035
Tylko musi jeszcze regularnie wiać, ja sam się zastanawiałem nad wiatrakiem ale jest do tego jest więcej warunków do spełnienia niż przy PV. Mieszkam na niewielkim wzniesieniu i jak wieje to wieje tak, że garaże przesuwa, a pozostałym okresie cisza zupełna.

Michal

Moderator
W celu zwiększenia sprawności aby światłość wiekuista była , a nie piekielna ciemnosć

Syn z Gdańska mi przesłał.
Może to tam się @rawier ładował, że miał 258 kW :D

vwir

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak w Teslach, ale w innych autach jak najbardziej się zdarza. Pamiętam że Bjorn niejednokrotnie widział wyższe wartości niż teoretycznie dany samochód mógł przyjąć. Raptem o kilka kW, ale zdarza się.

Michal

Moderator
Jako zadeklarowany ateista i przeciwnik instytucji kościelnej to raczej pchałbym Teslę niż ładował w takim miejscu ;)
Spokojnie, woda święcona ateistów nie parzy i można się ładować ;)

dawiss

Zadomawiam się
Czy przy tej sprzedaży energii w cenie godzinowej, zakup też będzie wg. ceny godzinowej czy wg. ceny taryfowej? W przyszłym roku wprowadzam się do domu z 5 kWp PV, pompą 6 kW. Rozważam montaż magazynu z dotacji, jeśli nadal będą - myślicie, że warto czy lepiej dołożyć kolejne panele na stronę północno-wschodnią? Dom ma powierzchnie 125 m2 po podłodze, użytkowa 110 m2. Po przeprowadzce chcę też zmienić auto na elektryka. Dom kupuję już z gotową instalacją, więc chyba będę mógł skorzystać z dotacji.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Czy przy tej sprzedaży energii w cenie godzinowej, zakup też będzie wg. ceny godzinowej czy wg. ceny taryfowej? W przyszłym roku wprowadzam się do domu z 5 kWp PV, pompą 6 kW. Rozważam montaż magazynu z dotacji, jeśli nadal będą - myślicie, że warto czy lepiej dołożyć kolejne panele na stronę północno-wschodnią? Dom ma powierzchnie 125 m2 po podłodze, użytkowa 110 m2. Po przeprowadzce chcę też zmienić auto na elektryka. Dom kupuję już z gotową instalacją, więc chyba będę mógł skorzystać z dotacji.

Pytanie, czy ten dom posiada PV jeszcze z umową prosumenta czy już w net-billing.

Od razu ci mówię że 5kWp jest mocno za mało na dom z pompą ciepła 6kW. jak nie masz miejsca na dachu ładuj na glebe kolejne 10kW w netbillingu i może wyjdziesz na zero.
Magazyn energii jest kompletnie nie opłacalny, może że robisz go samemu. Musisz mieć 30kWh baterii żeby odczuć korzyści auto konsumpcji, jak na przykład pełna niezależność energetyczna między marcem a listopadem.