Jaką ładowarkę kupić ?

Piotrek111

Zadomawiam się
Jest jeszcze kwestia jakosci samego wallboxa np.Webasto z wbudowanymi w nim zabezpieczeniami do zwykłego najtanszego chinczyka . Wszystko jest dobrze jak jest dobrze. Poki coś się nie stanie. Koszt baterii trakcyjnej równiez w aucie dosyc spory jest .O życiu i zdrowiu nawet nie wspomne jakby kiedys cos się przytrafiło z jakims przepięciem czy zwarciem. Jakos nie mam specjalnego zaufania do najtanszych chinczyków .

vwir

Pionier e-mobilności
Jakos nie mam specjalnego zaufania do najtanszych chinczyków
No i słusznie, że nie masz. Gdy rozbierzesz najtańszego chinczyka i zobaczysz jaki przekaźniczek tam obsługuje 32A, a jak wygląda stycznik w wallboxach sensownego producenta to jest przepaść. Akurat miałem w rękach wallbox webasto - bardzo fajnie wykonany sprzęt. A w wersji 11kW nie kosztuje dużo więcej niż najtańsze chińczyki (coś w okolicach 2700pln).

vwir

Pionier e-mobilności
A co to zmienia, skoro w środku w chińczyku masz malutki przekaźniczek, który ma za zadanie przenieść duże natężenie? Nie dosyć, że często masz mało miejsca w obudowie i nie ma się gdzie odprowadzić ciepło, to jeszcze małe styki mogą się najnormalniej w świecie zespawać i cały czas będziesz miał napięcie we wtyczce type2.
Oczywiście nie wrzucałbym wszystkich chińczyków do jednego wora, ale często niska cena nie bierze się znikąd.

luki

Pionier e-mobilności
Tu masz rację. Osobiście mam Zencara, kupiłem raczej jako przejściowe urządzenie. Teraz to chyba poczekam na jakiś "inteligentniejszy" sprzęt, może z PLC. I uważam, że kupowanie chińczyków, jak obok leży 20% droższy markowy sprzęt jest bez sensu. Zwłaszcza że rozmawiamy o ładowaniu nie takich znów budżetowych samochodów.

Piotrek111

Zadomawiam się
No i słusznie, że nie masz. Gdy rozbierzesz najtańszego chinczyka i zobaczysz jaki przekaźniczek tam obsługuje 32A, a jak wygląda stycznik w wallboxach sensownego producenta to jest przepaść. Akurat miałem w rękach wallbox webasto - bardzo fajnie wykonany sprzęt. A w wersji 11kW nie kosztuje dużo więcej niż najtańsze chińczyki (coś w okolicach 2700pln).
Dokładnie jest tak jak pisze @vwir .W tanim chinczyku jak sie otworzy puche to praktycznie nic nie ma i widac , ze jest jechane po bandzie i taniosci . Cos za coś . Ja własnie mam Webasto 22 kW . Kupiłem na zaś . W srodku przestawia sie tylko zworki . Uzywam obecnie 11kW bo w elektrowni krzykneli mi ponad 3 tysiaki za zwiekszenie przydziału mocy. A generalnie 11 kW w zupełnosci mi obecnie wystarcza zeby przez noc naładowac sie na maksa .

andrzejkla

Zadomawiam się
Dokładnie jest tak jak pisze @vwir .W tanim chinczyku jak sie otworzy puche to praktycznie nic nie ma i widac , ze jest jechane po bandzie i taniosci . Cos za coś . Ja własnie mam Webasto 22 kW . Kupiłem na zaś . W srodku przestawia sie tylko zworki . Uzywam obecnie 11kW bo w elektrowni krzykneli mi ponad 3 tysiaki za zwiekszenie przydziału mocy. A generalnie 11 kW w zupełnosci mi obecnie wystarcza zeby przez noc naładowac sie na maksa .
Ja kupiłem firmy Vestel 11kw z zabezpieczeniem RCD typ A, zmianą mocy ładowania za pomocą OOCCP(Wifi lub Rj45) i kablem 5m dostępna na portalu aukcyjnym za około 1850.

Solidna i daje możliwości sterowania.

Jak ktoś ma PV i trochę chęci to można niskim kosztem coś zoptymalizować.

nabrU

Moderator
Generalnie można to osiągnąć samym wallboxem "smart", który potrafi odczytywać dane z głównego przyłącza. Np. Zappi czy Pulsar Plus. IMHO wyjdzie taniej niż Froniusy oraz jest niezależne od posiadanej instalacji PV. Tak czy inaczej wg mojej wiedzy trzeba tak około 4-5 tyś. PLN dorzucić w porównaniu z podstawowym wallboxem/evse. Zwrot będzie raczej taki jak podaje @Cav, 100 , max 200 PLN rocznie. No to nadal wychodzi około 20 lat ;-) Oczywiście licząc po obecnych stawkach za prąd. Natomiast nikt nikomu nie zabrania robienia takiej instalacji jeśli chce. Zabawa będzie na pewno fajna ;-)

Zappi owszem będzie drogi szczególnie 3-fazowy. Ale jak napisałeś wystarczy sensowny 'smart wallbox', który współpracuje z CT clamp i ma jakieś ogarnięte oprogramowanie. Ja mam np. Ohme Home Pro, które można dostać w wersji 1F za ok 500 funtów i niedawno wprowadzili upgrade softu w którym jest ładowanie z PV. Co prawda na razie w wersji testowej, ale podobno działa OK (nie mam jeszcze PV więc nie powiem z pierwszej ręki).

1684783384052.png

1684783443064.png

1684783501040.png

Vangass

Posiadacz elektryka
Ja kupiłem firmy Vestel 11kw z zabezpieczeniem RCD typ A, zmianą mocy ładowania za pomocą OOCCP(Wifi lub Rj45) i kablem 5m dostępna na portalu aukcyjnym za około 1850.

Solidna i daje możliwości sterowania.

Jak ktoś ma PV i trochę chęci to można niskim kosztem coś zoptymalizować.
I jak Ci się ten Vestel sprawuje? Bo firma to takie tureckie "taniostwo" ;-).
Chcę właśnie coś wybrać: Tesla WC3 vs Zbox vs może ten Vestel?

I przy okazji, wygląda na fajny projekt Charge your EV from your home solar. Łączy różne auta, różne evse i różne inwertery.

adamusek

Posiadacz elektryka
I jak Ci się ten Vestel sprawuje? Bo firma to takie tureckie "taniostwo" ;-).
Chcę właśnie coś wybrać: Tesla WC3 vs Zbox vs może ten Vestel?

I przy okazji, wygląda na fajny projekt Charge your EV from your home solar. Łączy różne auta, różne evse i różne inwertery.
o i to jest swietne! Froniusa obsluguje - napisalem do Vtecha dla Accelev, pewnie obsluguje EVSE tylko z OCCP...

UPDATE:
mam info, że V-Tech napisze do nich w celu integracji więc jest szansa ;) Potem tylko ID ładowarki wystarczy podać i zakres amperażu i powinno działać. Następnym krokiem ustawienie ilości dobieranego prądu z sieci żeby nie przerwać ładowania (chociaż u mnie przy 14.5kwp te 6A nadwyżki w ciągu dnia powinno zawsze się znaleźć...)

Last edited:

Najnowsze dyskusje