19.500,00 zł Rozszerzony Autopilot

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie hamuje nigdy przy jadących z przeciwka. Przypomne tylko że zgodnie z instrukcją autopilot nie nadaje się do takich dróg.(2 kierunki na tej samej jezdni)

Michal

Moderator
Jak często Wasza tesla hamuje na takiej drodze po minięciu samochodu z naprzeciwka?
Moja co 3 - 4 samochody szczególnie ciemne. Nie ma znaczenie czy tempomat czy autopilot.
View attachment 19612
Ja teraz jechałem taka drogą na AP i żadnego hamowania:
PXL_20240802_094718629.jpg
Widocznie ta Twoja jest jednak i te kilka cm za wąska.

KrzysztofFly

Moderator
Jak często Wasza tesla hamuje na takiej drodze po minięciu samochodu z naprzeciwka?
Moja co 3 - 4 samochody szczególnie ciemne. Nie ma znaczenie czy tempomat czy autopilot.
View attachment 19612
A może to układ ostrzegania przed kolizją z przodu? Jakie masz tam ustawienie?

blazej

Pionier e-mobilności
Bardzo rzadko, ale tylko na zakręcie. Na prostych odcinkach nigdy.
Moja TM3 HL na trasie do Poznań - Gdynia - Poznań zrobiła to dwukrotnie - w tym samym miejscu trasy co ciekawe. I nie wiem, czy to nie przez estakadę, bo to aż dziwne, że akurat w tym miejscu. Dwa razy dodatkowo mocno zahamowała mi jak auto przede mną dość nagle zwolniło, ale wciąż było daleko. Było to zupełnie niepotrzebne i nawet niebezpieczne. Poza tym tempomat adaptacyjny działał doskonale i na autostradzie i na S.

Na drogach krajowych do tej pory nigdy mi się nie zdarzyło, ale jeżdżę nimi dość krótkie odcinki do 100 km.