Ależ ta Tesla kłamie co do zużycia - ktoś mi to wytłumaczy?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Tak swoją drogą jestem ciekaw od jakich temperatur Tesli i zużyciu jest już wszystko jedno, bo pompa ciepła ma już COP=1? -5, -10 czy dopiero - 20?
Jakiś właściciel pompy mówił mi że jego grzeje z wysokim COP do - 20 właśnie, jakoś wątpię ale ciekawe jak wygląda wykres sprawności w Tesli model 3...
COP może być bardzo wysoki nawet przy -40*C, ale warunek żeby bateria i płyn chłodniczy był gorący(np. po ładowaniu SC)
Wtedy pompa ciepła działa w trybie woda->powietrze a nie powietrze->powietrze

Bronek

Pionier e-mobilności
COP może być bardzo wysoki nawet przy -40*C, ale warunek żeby bateria i płyn chłodniczy był gorący(np. po ładowaniu SC)
Tylko wtedy na COP wpływa posrednio ujemnie zużycie prądu na rozgrzanie baterii itd .
Generalnie przy niskich temperaturach dogrzanie grzałką ( cop mw 1:1) nie jest zawsze głupie . Mocna grzalka mniej zużyje prądu per saldo bo krotko pracuje, niż męcząca się sprężarka pompy w długim czasie itp .
To jest naprawdę różnie.
Ps
To testowane na PC domowej 11kw 3 fazy. Pozwalam w tanim prądzie przy niskich temparaturach aby start był z czasem wspomagany z grzałką . Mniej kwh zużywa . Mam dużą automatykę i algorytmy tym sterują , ja mogę tylko pozwolić lub nie?

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
@Ev3 każdy do kogo bardziej przemawia "szkiełko i oko" niż "czucie i wiara" widzi kto ma rację, więc faktycznie chyba najlepiej sobie odpuścić 🙃
Tak zrobię, bo nie ma innego wyjścia.
I tylko mam nadzieję, że nie będziemy mieli gdziekolwiek w Polsce "regularnie" -15, czy to w górach czy na Suwalszczyźnie, tak jak cooler nam prorokował. ;-)

Wystarczy, że zdarzy się tak, przez te raptem kilka dni w roku.

macinowa

Posiadacz elektryka
jeśli w baterii jest 5kwh w cieple to pompa tyle przepompuje i nic więcej.

cooler

Pionier e-mobilności
Musisz mieć w życiu strasznego pecha
Nowszych danych nie znalazłem ale ...... :)
View attachment 25035
Niekoniecznie, tu masz pewnie średnią dobową z wielu lat, w nocy i nad ranem w dolinach w górach szybko spada zaraz po zachodzie słońca, w dzień bywało nawet na plusie, ale co się naskrobalem szyb rano to moje, więc wiem ile było :), dlatego w tym roku tropiki i nie żałuję:)

Tak z ciekawostek to dziś podobno padł rekord zimna, -43 czy jakoś tak. Przy śniadaniu pod palmami ktoś się emocjonował. :)

arnoldd

Posiadacz elektryka
Jak byś tylko PRZECZYTAŁ post do którego się odnosisz to pewnie byś zauważył : MIN.TEMPERATURA

A jeżeli tempearturę określasz po stopniu zaszronienia szyb - to wiedz że ma na to też wpływ wilgotności powietrza i nie trzeba wcale - 18 stopni celsjusz żeby było co skrobać.

BTW - jadąc BEV-em możesz całkowicie legalnie ogrzać sobie szyby i auto na parkingu pod hotelem więc......

cooler

Pionier e-mobilności
Jak byś tylko PRZECZYTAŁ post do którego się odnosisz to pewnie byś zauważył : MIN.TEMPERATURA

A jeżeli tempearturę określasz po stopniu zaszronienia szyb - to wiedz że ma na to też wpływ wilgotności powietrza i nie trzeba wcale - 18 stopni celsjusz żeby było co skrobać.

BTW - jadąc BEV-em możesz całkowicie legalnie ogrzać sobie szyby i auto na parkingu pod hotelem więc......
Dalej to moim zdaniem średnia z wielu lat, temperatury które widziałem były z samochodu oraz bieżące z meteoblue dla Flachau. Jestem na wakacjach to nie będę szukał danych historycznych, jak chcesz mnie przekonać że nie widziałem tego co widziałem to sam poszukaj ;)

SokolEV

Posiadacz elektryka

Ty chyba nie wierzysz, że tam przez 30 lat najniższą temperaturą było -10,6 stopnia, co nie? To co tam jest wpisane, to zapewne średnia minimalna temperatura w ciągu dnia, a nie bezwzględnie minimalna.

Jakby... daleko szukać nie trzeba, jutro będzie -12:
1739793710895.png