chewbacca
Posiadacz elektryka
Ok, jestem świeżo po wizycie więc od razu opiszę na gorąco. Proszę się nie śmiać - wiem że to przerost formy nad treścią ale ja jestem z tych co jak oddają auto do serwisu (jakiegokolwiek) to dostaję dreszczy i gorączkiZa tydzień w poniedziałek umówiłem się do jednego serwisu w Poznaniu (w sprawie przeczyszczenia i ewentualnego wymienienia w/w trzpieni i sprężynek z przodu)! Wstępnie z rozmowy przez telefon (a właściciel też ma Teslę tylko że igreka) wygląda na to, że powinno być znaaaaacznie taniej (raczej poniżej 100zł). Dam znać i w razie czego zrobię reklamę dla mieszkańców Poznania i okolic![]()
Serwis to Novax na ul. Madziarskiej w Poznaniu. Pojechałem z własnym zestawem nowych trzpieni i sprężynek - zaproponowany wcześniej przez @KrzysztofFly zestaw Quick Brake 109-0122 (kupiony na allegro za 37zł). Po krótkiej rozmowie z mechanikiem ustaliliśmy, że obsługa wymaga tylko przodu. Wspominałem mu o śrubkach z tylnych hamulców, które niby można by przeczyścić (ktoś tu na grupie o tym wspominał) ale on nie bardzo wiedział o co chodzi więc olaliśmy temat i skupiliśmy się na przodzie. Trzpienie z jednej strony wyszły łatwo, z drugiej trzeba było trochę postukać młotkiem (ale nie rozwiercać). Generalnie od nowości nie były jeszcze ruszane (2021Q4). Same trzpienie miały naloty rdzy więc mechanik stwierdził, że można je wyczyścić ale skoro są już ślady rdzy to pewnie zaraz znowu zaczną rdzewieć. Wspólnie stwierdziliśmy że skoro zestawick Quick Brake kosztował 37zł to nie warto tego nie wymienić raz na dwa lata.
Jeśli chodzi o punkty podparcia dla podnośnika i moment dokręcenia kół to pełna profeska. Choć Panowie wiedzieli już o co chodzi to nie zbagatelizowali tematu i potwierdzili dwa razy że wzięli to pod uwagę i że wiedzą że w Tesli moment jest większy (175Nm). Fajne doświadczenie, z serwisem. Całość kosztowała 150zł. Śmiało można przyjeżdżać ze swoim zestawem trzpieni i sprężynek - nie przesmradzają, że musi być to zamawiane przez nich