Degradacja / zasięg użytkowników I kwartał 2023

inter

Pionier e-mobilności
Pewno gość na końcu linii miał 200 V, i podnieśli aby się nie czepiał :confused:
@Michacy, to by było ciekawe doświadczenia : dotrzeć do takiego gościa/gości i zweryfikować stan rzeczy ?
Pamiętam lata temu u teściów w bloku było bardzo niskie napięcie, ale wszyscy mieli piece akumulacyjne i o określonej godzinie (II taryfa) były bardzo duże spadki napięcia. Dopiero po grupowym pismie do energetyki, wymienili trafo. Po kilku latach budynki przeszły na ogrzewanie gazowe lokalne, i odwrotna sytuacja.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Michacy u mnie maks jest ok 1-2 w nocy, dobija to 253. Problem jest taki że napięcie lekko ponad 253V nie jest czymś bardzo złym dlatego normy chyba zezwalają na to aby do 10% czasu mogło być przekroczone. Najgorzej jak to 2h w słoneczne poludnie. Te standardy zostały opracowane z myślą o poborze a nie produkcji i falownikach które mają się wyłączać przy 253V i tu jest problem.

to_masz

Posiadacz elektryka
zwykle w falownikach to jest tak:
* akceptowalne okresy do 10-minut utrzymującego się napięcia powyżej 253V (+10%)
* nieakceptowalne skoki napięcia poza przedział 195.5 - 264.5V (+/-15%)

Michacy

Zadomawiam się
No właśnie chyba u mnie też jednym z powodów jest początek linii. Mam jakieś 3km do stacji 400kV, a do transformatora jakieś 300m.
Pisałem już do energetyki, ale od razu w pierwszej wiadomości postraszyli karami, jeżeli zrobią pomiary i okaże się, że sieć spełnia wymagania. Mam mierniki założone, więc mam wszystkie dane, historyczne też. Problem w tym, że te wymagania są takie, że niestety sieć je spełnia, bo liczone jest średnie napięcie w interwałach 10-minutowych przez 7 dni, a u mnie jest tak, że potrafi tak skakać, że wskoczy np. 260V i zaraz spadnie mocno, ale zanim inwerter się uruchomi i rozrkęci to już znowu ponad 253V, ale przy tym wszystkim średnie napięcie w interwałach wynosi ok. 250V, czyli w normie, także nic tu nie ugram. Dodatkowo sporo nowych instalacji PV powstało w ostatnim czasie. Generalnie sierpień jeśli chodzi o produkcję to wygląda obecnie tak jak produkcja w marcu. Dla energetyki to same plusy takich parametrów sieci, więc nie mają interesu w tym, żeby je poprawić.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Bateria w stanie fabrycznym.
12600 km. Start użytkowania 29.03
61 procent ładowanie w domu
30 ładowarki
9 SC
U mnie dokładnie tak samo, stan fabryczny
1693468771006.png

STMS

Pionier e-mobilności
no u mnie nie wygląda to tak dobrze ...

20 tyś km przebiegu - ładowanie głównie w domu i na AC
ładowania:
10 000 AC w domu / mazurach
6 500 km na SuC
3 500 km na DC innych firm

Xnip2023-08-31_10-00-37.jpgXnip2023-08-31_10-00-44.jpgXnip2023-08-31_10-00-57.jpg