Dla posiadaczyTM3 z bateriami LFP

Robmal

Posiadacz elektryka
U mnie ten pokazywany zasięg zmienia się od dłuższego czasu w zakresie 489-504, takie różnice jak podajesz są nieistotne statystycznie. Ciesz się jazdą. 👍
Cieszę się jazdą. Tak mała utrata zasięgu nie jest problemem. Po prostu zastanawiam się jak jest u innych bo z poprzednich wypowiedzi w wątku wynika, że niezależnie jak użytkujemy/ładujemy auta mamy takie same zmiany zasięgu.

xcszuv

Zadomawiam się
A u mnie 600 km przejechane RWD LFP 438 km zasięg przy 100% baterii.
W jaki sposób TM3 estymuje ten zasięg przy 100% baterii ? Wylicza ze średniego zużycia czy w inny sposób.
Podczas jazdy zasięg zmienia się w trakcie jazdy i średniej W/ km

danielm

Pionier e-mobilności
A u mnie 600 km przejechane RWD LFP 438 km zasięg przy 100% baterii.
W jaki sposób TM3 estymuje ten zasięg przy 100% baterii ? Wylicza ze średniego zużycia czy w inny sposób.
Podczas jazdy zasięg zmienia się w trakcie jazdy i średniej W/ km
nie estymuje wcale. to nie jest zasięg tylko poziom naładowania baterii w kilometrach zamiast w procentach. przewidywania masz na wykresach

elektryk

Pionier e-mobilności
Z tego co rozumiem jak ładujecie do 100% na koniec odbywa się kalibracja baterii - po tej kalibracji zasięg może się urealnić względem poprzednich estymatów. Dlatego też Tesla zaleca raz na tydzień ładować do 100%, żeby odbyła się ta kalibracja.

danielm

Pionier e-mobilności
Z tego co rozumiem jak ładujecie do 100% na koniec odbywa się kalibracja baterii - po tej kalibracji zasięg może się urealnić względem poprzednich estymatów. Dlatego też Tesla zaleca raz na tydzień ładować do 100%, żeby odbyła się ta kalibracja.
kalibracja baterii polega na likwidowaniu różnic napięcia w poszczególnych komórkach baterii

aadamuss

Posiadacz elektryka
Dzięki za odp. To co mnie teraz zastanawia po Waszych odp. to taka sama utrata zasięgu u nas 3. Każdy z nas ma 427 lub 428 km zasięgu, a przecież różnie jeździmy, ładujemy się w różnych miejscach i z różną częstotliwością.
Zrobione programowo dla wszystkich h żeby lepiej spali 😀

MaciejS

Nowy na Forum
A można sprawdzić dokładnie ile bateria ma Wh?
Podłączyłem się dziś do ładowarki mając na wskaźniku 7%.
Tesla stwierdziła, że naładowałem 56Wh (ładowarka 59Wh).
Wynikałoby, że całe 60Wh jest dostępne i 0% na wskaźniku oznacza prawdziwe 0?

PiotrS

Posiadacz elektryka
i 0% na wskaźniku oznacza prawdziwe 0?
Nie. 0 na wskaźniku nie oznacza prawdziwego 0.
Bjorn zrobił taki test.
Po osiągnięciu 0 na wskaźniku jechał dalej i przejechał kilkadziesiąt kilometrów zanim stanął.

Lepiej tego nie naśladować ;)

Michal

Moderator