Dostałem dziś fakturę od Energi..

Cav

Pionier e-mobilności
No to gówniana wiadomość. Cały pic polegał na różnicy cen i godzinach czy dniach. Pewnie G11 kolejny raz u mnie powróci?
A po co?
Górna stawka i tak jest odcięta przez limit ustawowy, więc ceny są takie same jak w G11.
A dolna nadal jest niższa.
Niewiele, ale jednak niższa (jakieś 20%).

Więc tym bardziej obecnie G12 się opłaca....

nnnnn

Pionier e-mobilności
Również dostałem (około 3600 od początku roku do 30.04) oczywiście przekroczyłem magiczne 2MWh i dla G12R wygląda to tak: T1 1,3479zł; T2 1,0042zł brutto.
Ja mam jeszcze innego fikołka na fakturze którego nie rozumiem. Kwota z podsumowania faktury nie zgadza się z kwotą do zapłaty, rozjeżdża się o ponad 500zł i nie mogę pojąć skąd ta różnica.
Druga sprawa to wszystkie taryfy z grupy G12 chyba się zrównały w tym roku?
A nie masz gdzieś zastosowanej "tarczy"?

kiki111

Fachowiec
A nie masz gdzieś zastosowanej "tarczy"?
Nie, mam rozbicie osobno styczeń, później kilka kWh za okres 02-04 po stawkach jak w styczniu. dalej ten sam okres po stawkach dzisiejszych za resztę zużycia -> podsumowanie, vat -> suma X -> do zapłaty X+~500. Napisałem do ich suportu i czekam na wyjaśnienie.
Tak w ogóle to faktura ma już dwie dodatkowe strony na których chwalą się jacy są fajni i jak mamy tanio dzięki wodzowi.

gim-kg

Pionier e-mobilności
No to gówniana wiadomość. Cały pic polegał na różnicy cen i godzinach czy dniach. Pewnie G11 kolejny raz u mnie powróci?
Też się nad tym zastanawiam. Rozbudowałem PV i teraz teoretycznie powinno pokryć moje zapotrzebowanie. G12 z PV opłaca się dla tych którym PV nie pokrywa zapotrzebowania. Tak miałem do tej pory.

abes99

Posiadacz elektryka
Ja wczoraj odkryłem w BOK'u Tauronu wystawioną w końcu prognozę na ten rok (a raczej pierwsze 10 miesięcy). Kogoś tak nieźle pogrzało, przy taryfie sprzedawcy naliczyli za 2MWh prawie 4k :eek: Poszła wiadomość, że fotowoltaika jest w trakcie rozbudowy i powinna pokryć zużycie, w związku z czym proszę o korektę prognoz na wyłącznie opłaty stałe. Nie mam zamiaru ich kredytować ;)

Attachments

• tauron23.jpg
    tauron23.jpg
    46,8 KB · Liczba wyświetleń: 7

Bronek

Pionier e-mobilności
Mi swego czasu gdy przechodziłem na prosu enta nali żyli za dużo, to się odwołałem kwestionując fakturę. Pięknie ją skorygowali.

Po czym w następnych doliczyli to co odjęli, niby jako korekty ręcznie wpisane przez inkasentów ? U nich kłamstwo oszustwo, naciąganie, błędy i wszelkie czynności są bezkarne. To pojęli i mają nas w tyłku.
Nikt lub niewielu rozumie te systemy rozliczeń i aby wygrać w Sądzie, to trzeba by mieć czas, wiedzę prawników i Sądy które są sprawne i kompetentne a Fo tego chcą sprawy rozsadzić a nie odfajkować. .
Za dużo składowych, tak jak na fakturach, a tym samym w takim mętnym środowisku, łatwiej kombinować i trudniej coś udowodnić.
Te ***** pięć gwiazdek, to dotyczy wielu rzeczy w tym Kraju i pomału Jego samego.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Ja wczoraj odkryłem w BOK'u Tauronu wystawioną w końcu prognozę na ten rok (a raczej pierwsze 10 miesięcy). Kogoś tak nieźle pogrzało, przy taryfie sprzedawcy naliczyli za 2MWh prawie 4k :eek: Poszła wiadomość, że fotowoltaika jest w trakcie rozbudowy i powinna pokryć zużycie, w związku z czym proszę o korektę prognoz na wyłącznie opłaty stałe. Nie mam zamiaru ich kredytować ;)
nie no czekaj, jak za 2MWh? to co oddajesz musisz pomnożyć x 0,8/0,7 w zależności od zgłoszonej mocy PV

nnnnn

Pionier e-mobilności
WOW, patrząc na te wartosci to po odliczeniu produkcji z fotowoltaiki *0.8 to za brakujące 3338kWh chcą 3879PLN? Średnio z kosztami stałymi 1kWh wychodzi 1,16PLN. Drogo...