Elon Piżmo oszalał. Co teraz z zakupem Tesli? Poczekać, bojkotowa, kupować mimo wszystko czy nic nie robić?

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Miałem wcześniej większy szacunek do Pana Muska ale to co teraz robi to zero klasy i cieszę się że rynek samochodów EV tak bardzo się rozwija w kategoriach konkurencyjności

W okolicy 2015 roku Muska idealizowałem. Był moim niedoścignionym wzorem...

Dał światu Model 3 - pilnie śledziłem ile to egzemplarzy dzisiaj wyprodukowano... Pamiętam, jak całą rodziną w lutym 2018 z wypiekami na twarzy patrzyliśmy na start i lądowanie Falcon Heavy.

Jednak później w tym samym 2018 - czasach małej łodzi podwodnej porucznika Grubera** i "pedo-guy" mi przeszło. Figurkę Muska zdjąłem z półki "Ironmen i zbawcy ludzkości" i postawiłem na "wizjonerzy, którzy są kompletnymi dupkami i nie dopuszczają, że mogą się mylić i są ludzie, którzy mogą wiedzieć lepiej".

A dzisiaj uważam, że to taki sam dupek, ale przy tym kłamca i manipulator. Wiele w nim wizjonera też nie zostało, bardziej człowiek demolka.

zlp

Pionier e-mobilności
Ciekawy film w którym jest trochę analizy działań Trumpa. Długi, ale trochę inne spojrzenie.
Jak zwykle nic nie jest czarno - białe, są jeszcze odcienie szarości.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
No nie zgodzę się.

Pojawił się na wiecu nieprzyjaznej Polsce partii i właził im w tyłek? Pojawił.
Odnoszę wrażenie, że wiele polskich partii o wiele swobodniej i wyraźniej deklaruje antyniemieckość, niż AFD antypolskość. Właściwie nie znalazłem nic o antypolskości AFD, a ich szefowa wyraźnie temu zaprzecza - w szczególności rzekomym zastrzeżeniom do przebiegu granicy
Rozesłał do pracowników federalnych email grożący ich zwolnieniem, choć nie miał i nie ma do tego żadnych podstaw prawnych? Rozesłał.

Wypieprzył pracowników odpowiedzialnych za na powstrzymanie epidemii ptasiej grypy na terenie Stanów Zjednoczonych? Wypieprzył.

Wypieprzył pracowników nadzorujących bezpieczeństwo nuklearne Stanów Zjednoczonych? Wypieprzył.
Nie wiem, nie znam się. Powody, kontekst, rezultat?
Kłamał na temat kondomow dla Hamasu? Kłamał.
Starannie nie mam pojęcia w tej sprawie.
Z ciekawości - skąd wiadomo, że świadomie podał nieprawdziwą informację?
Wziął kontrakt od NASA za 3 miliardy dolarów na misję Księżycową w 2020 roku z którego nie zrobił nic a wydał już wszystkie fundusze? Wziął.
Kontrakt z 2020 dotyczy wyłącznie etapu teoretycznego. Objęte innym kontraktem lądowanie zaplanowane było pierwotnie na 2024, ale opóźnienia w trudnych misjach kosmicznych są raczej normą, niż wyjątkiem. W tym wypadku opóźnienie wynika z różnych powodów, z których po stronie SpaceX jest tempo budowania Starshipa, po stronie NASA jakieś zamieszanie z finansowaniem, po stronie Boeinga i Lockheada opóźnienia i problemy techniczne.

Sugestia między wierszami, że opóźnienie jest równoznaczne z defraudacją uważam za manipulację.
I tak dalej i tak dalej. Media nie wymyśliły sobie Muska na wiecu AFD, one tylko radośnie podają jego genialne osiągnięcia dalej. Radośnie - bo mają o czym pisać.
Znam powszechną opinię o AFD, ale jednak partia działa w DE legalnie, a Elon nie powiedział nic wojowniczego. O co konkretnie chodzi?
Choć trzeba uczciwie przyznać, że popisy niekompetencji Elona w zarządzeniu państwem są i tak płotką przy dużo większym zagrożeniu jakim jest sam Trumpizm któremu tak radośnie przyklaskuje.
Chyba jest jasne, dlaczego dla Elona dalsze wspieranie Demokratów było niemożliwe?

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Odnoszę wrażenie, że wiele polskich partii o wiele swobodniej i wyraźniej deklaruje antyniemieckość, niż AFD antypolskość. Właściwie nie znalazłem nic o antypolskości AFD, a ich szefowa wyraźnie temu zaprzecza - w szczególności rzekomym zastrzeżeniom do przebiegu granicy

Znam powszechną opinię o AFD, ale jednak partia działa w DE legalnie, a Elon nie powiedział nic wojowniczego. O co konkretnie chodzi?

Chyba jest jasne, dlaczego dla Elona dalsze wspieranie Demokratów było niemożliwe?
Elon gra na rozbicie Europy, tak jak Trump i Putin - wszyscy oni wspierają nacjonalistów. Nasza Konfederacja zdaje się nie rozumieć, że nacjonaliści niemieccy zawsze będą mieli sprzeczne z nami interesy, mimo że poglądy na świat mają podobne do naszych "patriotów". Wielkie Niemcy to nie jest idea, której możemy przyklaskiwac.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Elon gra na rozbicie Europy, tak jak Trump i Putin - wszyscy oni wspierają nacjonalistów. Nasza Konfederacja zdaje się nie rozumieć, że nacjonaliści niemieccy zawsze będą mieli sprzeczne z nami interesy, mimo że poglądy na świat mają podobne do naszych "patriotów". Wielkie Niemcy to nie jest idea, której możemy przyklaskiwac.
a najciekawsze że pełno tych "patriotów" ma poparcie na wschodzie Polski,
jakby zapominali o "wyzwolicielach" zza dalszej wschodniej granicy.

pawel pawel

Zadomawiam się
Dziekuje za liczny udzial w dyskusji. Nie spodziewalem sie az takiego odzewu. Doszedlem do wniosku, ze jednak bedzie trzeba zrezygnowac z zakupu Tesli, czego bardzp zaluje, jednak wydaje mi sie, ze zakup tego auta teraz, w obecnej sytuacji politycznej mija

Dziekuje za liczny udzial w dyskusji. Nie spodziewalem sie az takiego odzewu. Doszedlem do wniosku, ze jednak bedzie trzeba zrezygnowac z zakupu Tesli, czego bardzp zaluje, jednak wydaje mi sie, ze zakup tego auta teraz, w obecnej sytuacji politycznej mija sie z celem.
Niemieckie weź ale tylko te z byłego NRD bo to dobrzy Niemcy byli.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Niemieckie weź ale tylko te z byłego NRD bo to dobrzy Niemcy byli.
a VW ID nie produkują w Zwickau? (dawned nrd) 😀(no Afd tez tu dużo głosów zdobyło to może jednak nie 🤔)

a na poważnie to mówimy o aktywnych działaniach teraz, anty UE i proFarRight
i faktycznie Pro Russia powtarzając ich propagandę.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Niestety nie mogę się zgodzić.
Absolutnie masz takie prawo, na tym polega wolność słowa.
Owe sankcje to by były, gdyby fryzjerka mi odmówiła usługi z powodu moich poglądów. Mamy wolny rynek i jeszcze mogę sobie wybrać fryzjerkę, jak chcę i nie będą to żadne sankcje
To są sankcje. Gdy my mówimy ze nie sprzedamy ruskim jabłek to są sankcje. Tak samo gdy mówimy ze nie kupimy od nich ropy i gazu- to tez są sankcje, w takim wypadku zaprzestanie z korzystania usług fryzjerki to tez są sankcje.
Co innego gdybyśmy byli niezadowoleni z ceny, niezadowolony z jakości usługi - wtedy to jest decyzja rynkowa.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Za to rzeczywiście dalej pieje z zachwytu nad Trumpem i "zdrowym inaczej rozsądkiem". Że to że gadał z Putinem i groził Zalenskiemu to cześć jego genialnego planu,
Ogólnie zgroza co ten Trump wyprawia i mimo ze mozna go miec za idiotę (proponował np. leczenie Covida wybielaczem) to jednak jego plan jest przecież o wiele lepszy niz plany Europy i Bidena - Ci zbroili, kazali walczyć i nakładali sankcje, obiecywali ze Rosja padnie w ciagu tygodni góra miesiecy, ze sie załamie militarnie, gospodarczo i społecznie, nic takiego sie nie działo wiec jaka była recepta Europy i Bidena?
wiecej tego samego
to jak ta zabawna definicja szaleństwa (podobno Einsteina):
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów."
czyli moze i Trump to ignorant, ale Ci co dowodzili wczesniej wygladaja na szaleńców, nie było żadnego planu na zakończenie wojny, a raczej plan był absolutnie bezsensowny, walczyć dalej, dalej i dalej aż trzeba będzie powołać 18-latków a na koniec przymusowo kobiety (na powołanie 18-latków nalegał Biden, powołanie kobiet rozważali Ukraińcy).

Który plan jest lepszy?
1.walka do ostatniego Ukraińca
2.zrobienie z Ukrainy amerykańskiej kolonii co w zasadzie zapewni jej bezpieczeństwo

No chyba ze ktoś ma inne lepsze rozwiązanie?

Last edited: