No właśnie.Te w miarę świeże v6 toyoty faktycznie palą śmiesznie mało. Może nie 10l przy stałym 160kmh,
No właśnie.Te w miarę świeże v6 toyoty faktycznie palą śmiesznie mało. Może nie 10l przy stałym 160kmh,
Temat jest o jeździe w warunkach zimowych, a teraz dyskusja ściślej - o jeździe w trasie autostradą (tam tyle pali Sienna @cooler. Chcesz mi powiedzieć, że BEV robisz 20 kWh/100 km zimą na autostradzie? Tyle to mi się udaje przy 5 stopniach jadąc max 130 km/h, czasem nawet i 18 kWh po ładowaniu na DC uda się zejść na równym odcinku i w miarę stałej prędkości. No ale zimą, poniżej zera, na mokrej drodze i w szarpanym ruchu to raczej 22 kWh/100 km, a i ładowanie za 2 zł to raczej już po opłaceniu abonamentów, jeśli rozmawiamy o trasie. Bardziej realne oszacowanie to by było 50 zł za 100 km.40 zł/100 km.
Nadal taniej niż wielkim vanem na gazie i o połowę taniej niż na benzynie.
Nie wspominając że pierwsze 300-400 km jedziesz jescze o połowę taniej, za 20 zł/100 km, na prądzie wywiezionym z domu.
Coś jeszcze Ci policzyć, żebyś mógł głupot nie wypisywać?
Nie stygmatyzowałbym użytkownika, aczkolwiek czasem jego wypowiedzi są...lekko oderwane od rzeczywistości.Zbaczajac troche z tematu to @cooler faktycznie wyjątkowa persona. Należy do 5% posiadaczy elektryków którzy wrócili by do spaliniaka xD. Pozostałe 95% analogicznie do tego forum już nie ma zamiaru wracać do śmierdziuchów:
https://elektrowoz.pl/auta/posiadacze-elektrykow-chca-masowo-wracac-do-aut-spalinowych-nie-ankieta-na-23-000-osobach-spaliny-wybiera-1-5-procent/
@cooler jest posiadaczem elektryka i jego konstruktywna krytyka uważam, że jest dobra. Jak zamkniemy się w bańce jakie to BEVy są super to faktycznie będziemy sektąNie stygmatyzowałbym użytkownika, aczkolwiek czasem jego wypowiedzi są...lekko oderwane od rzeczywistości.
To taki typowy użytkownik ICE, który bez dogłębnego rozeznania się w temacie mógł sie lekko zawieść.
Ma do tego pełne prawo.
BEV to bardzo raczkująca technologia, jeszcze nie dostosowana do nazwijmy to pokrótce, zwykłego zjadacza chleba.
Jego opinie też są potrzebne.
Natomiast bateria 180kWh - nieeee xD
Zdecydowanie tak. I wtedy skończy się marudzenie, że za mały zasięg.Natomiast bateria 180kWh - nieeee xD
Zejdźmy na ziemię, można poprawić obecnie zużycie energii co też da większy zasięg.
Wiesz co - z jednej strony niby tak, ale z drugiej strony właśnie mam w domu Renault Zoe ZE20. Bez problemu mogę do niego włożyć baterię z ZE40 (pasuje P&P). Rozmiary pojemnika są identyczne. Waga pakietu wzrosła z 280kg do 305kg. A pojemność z 23kWh wzrosła do 41kWh. To się wydarzyło na przestrzeni około 5 lat. Podobnie masz z Lefami - zaczynało się od 24kWh, potem 30kWh a później 40kWh. Przez cały czas w tej samej obudowie, masa rosła raptem o kilkanaście-kilkadziesiąt kg. Zmiana zajęła 7 lat.Chińczycy i ich zapewnienia...
To trochę jak powerbanki wielkości czekolady o pojemności 40Ah xD
Zejdźmy na ziemię, można poprawić obecnie zużycie energii co też da większy zasięg.
Sporo energii nadal tracimy jako ciepło i nie tylko.
Jesteś pewien?Na optymalizacji zużycia energii już niewiele można ugrać.
Ty masz tam automat i przy jezdzie 140-160km/h pali Ci to V6 10L ???Nie wiem jak Chrysler, ale w Toyocie nie potrzebuję LPG, mając LPG dokładasz sobie problemów jak w BEV. Dla mnie ok 10l/100km z prędkościami autostradowymi w 8-mio osobowym wielkim aucie to rozsądne spalanie, wygoda przeważa nad kosztami.