Ford Explorer

cewicz

Zadomawiam się
Byłem na jeździe testowej Explorera EV. Ogólnie od początku miał być model 3, ale później pojawił się ten Ford i jeszcze do tego w dobrym finansowaniu. No i po tej jeździe chyba mam jeszcze więcej wątpliwości. Wiem, że to troche inny segment niż Tesla, ale w środku wydawało się z pozycji kierowcy trochę ciasnawo. Z tyłu z kolei wyajtkowo dużo miejsca. Mi osobiście brakuje trochę w tym Fordzie dachu szklanego w podstawie, bo to jednak robi robotę w modelu 3 i dodaje poczucia przestrzeni.

camel

Fachowiec
Ja miałem jazdę parę dni temu. W środku sporo miejsca, przyjemnie się jeździ i fajnie wybiera nierówności. Niestety infotainment nie przypadł mi do gustu. Słaby ekran, niska rozdzielczość i ostrość do tego trochę muli. No ale za tą cenę w programie można przymknąć oko, o ile ktoś nie potrzebuje większego bagażnika - w mojej tm3 jest więcej miejsca niż tu.. 460l zdaje się tylko a z przodu nie ma frunka.

cewicz

Zadomawiam się
A jak sama jazda? Mi wnętrze nie pasowało i nawet nie jeździłem. A teraz myślę, czy się nie przejechać z ciekawości, z drugiej strony nie chcę marnować ludziom czasu.
Prowadzenie przyjemne. Wolę raczej miękkie zawieszenia, a tu był jak dla mnie taki miły kompromis. Chwilę jechałem S 120 km/h i poziom hałasu akceptowalny. Model którym jechałem miał pakiet z head up display, który naprawdę fajnie działa, ale z kolei kamery 360 beznadziejne.
Bagażnik rzeczywiście mniejszy niż w Tesli, a dodatkowo brakuje też frunka. Natomiast byłem zaskoczony na plus ilością miejsca na nogi z tyłu.
Mam na oku od jakiegoś czasu Model 3 LR RWD i myślałem, że może przekonam się do tego Forda (promocyjny najem jest w super cenie), ale jednak wolę mieć samochód, który naprawdę mi w 100% odpowiada, a w tym Explorerze jest nie do końca