Kierowca23
Posiadacz elektryka
To chyba jest tak, że to auto samo wysyła informację do ładowarki jakie napięcie i prąd ma dostarczyć po kablu DC?Jest stacja greenway 200kw koło Gorzowa Wielkopolskiego i już drugi raz dobrze rozgrzany tam wpadłem i byłem sam. Efekt 112kw/h. Czym to jest spowodowane? Na suc tesli Szczecin też szału nie ma. Zwykle ze 160 mi leci jak bateria jest dogrzana i ona dogrzewa sama do około 40-45, a podczas ładowania ma 58. Czy za mało nie grzeje tesla?
Czyli że auto steruje mocą ładowania zgodnie ze swoim profilem w oprogramowaniu, a nie ładowarka GW czy Tesli.
Trzeba by jeszcze spojrzeć w specyfikacje i normy, ale temperatury ładowania powyżej 60'C chyba już zaczynają być mało bezpieczne. A wg tego co piszesz, podczas ładowania już jest blisko tego progu => zbyt rozgrzana bateria?
Już znalazłem: Ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się pracy w temperaturze powyżej optymalnej.
W temperaturze powyżej 65°C następuje odkładanie się metalicznego litu. Natomiast powyżej
80°C naruszona zostaje warstwa pasywna rozdzielająca elektrodę ujemną i elektrolit... (dalej nie wnikajmy
Producenci aut dbają też, żeby nie zakatować akumulatora szybkim ładowaniem, tak żeby dożył tych 8 lat gwarancji i nie było roszczeń
Kolega z rocznym Lexusem mówił podobnie, że bardzo rzadko widuje w realu te obiecywane moce >150 kW, mimo że ładowarka ma potencjał, a samochód teoretycznie mógłby przyjąć chyba 180 kW.
Last edited: