Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Jacki3

Nowy na Forum
Dostałem dzisiaj po 10 tygodniach wniosek do poprawienia.
Samochód ze środków własnych, JDG.
- Proszę przedstawić dokument, z którego wynikać będzie, iż polisa ubezpieczeniowa została wystawiona na przedsiębiorcę, a ubezpieczyciel ma świadomość zarobkowego charakteru wykorzystywania pojazdu. W tym celu można przedstawić np. polisę ubezpieczeniową z danymi przedsiębiorcy (NIP, REGON) lub stosowne oświadczenie ubezpieczyciela wraz z pieczęcią i podpisem.
Ktoś to ogarnął ?

maro

Nowy na Forum
Dostałem dzisiaj po 10 tygodniach wniosek do poprawienia.
Samochód ze środków własnych, JDG.
- Proszę przedstawić dokument, z którego wynikać będzie, iż polisa ubezpieczeniowa została wystawiona na przedsiębiorcę, a ubezpieczyciel ma świadomość zarobkowego charakteru wykorzystywania pojazdu. W tym celu można przedstawić np. polisę ubezpieczeniową z danymi przedsiębiorcy (NIP, REGON) lub stosowne oświadczenie ubezpieczyciela wraz z pieczęcią i podpisem.
Ktoś to ogarnął ?
Mi też to przysłali, razem z innymi do poprawy (o pozostałych była już mowa):
- W zakładce V DANE FINANSOWE nie przedstawiono prognoz finansowych. Dla dofinansowania w formie dotacji prognozy finansowe należy sporządzić na okres nie krótszy, niż okres trwałości. Okres trwałości dla Programu priorytetowego „Mój elektryk” wynosi 2 lata od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia (zakupu pojazdu), czyli w Pana przypadku brakuje prognoz do roku 2024. Proszę uzupełnić tabelę nr 1.1 części V WoD o przewidywane/zakładane dane do 2024 r. Prognozy mają na celu potwierdzenie kontynuacji trendów generowanych w okresie historycznym. W komentarzu pod tabelą proszę opisać sposób prowadzonej sprawozdawczości finansowej oraz przedstawić opis prowadzonej działalności i założenia przyjęte do prognoz finansowych.

- W celu weryfikacji danych finansowych wpisanych do tabel finansowych należy dołączyć Księgę Przychodów i Rozchodów za trzy lata poprzedzające rok złożenia wniosku (2019 - 2021). Wystarczające w tym zakresie jest przedstawienie stanu na koniec każdego zakończonego okresu rozliczeniowego (rocznego).

- Brak skanu dowodu rejestracyjnego pojazdu (załączono pozwolenie czasowe). Należy dołączyć pełny skan dowodu rejestracyjnego (obie jego strony) dla każdego z pojazdów objętych wnioskiem o dofinansowanie, w którym jako właściciel pojazdu figuruje Wnioskodawca.

Zgłosiłem się do Kia gdzie kupiłem polisę (PZU), poprosiłem o pomoc
dostałem aneks do umowy polisy gdzie zmieniono "ubezpieczający" na dane mojej działalności wraz z REGONem (nie wiem dlaczego nie wpisali też NIP), do tego został zmieniony sposób wykorzystania pojazdu na "użytek zarobkowy, standardowy".
... wysłałem aktualizację ale tym razem zapomniałem zmienić dowodu rejestracyjnego. Dwa dni później (dziś) dostałem prośbę o ponowną aktualizację aby zmienić dowód rejestracyjny na stały, ale do polisy się już nie przyczepili ;) Dziś wysłałem.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja dziś dostałem pozytywną decyzję a 2 dni wcześniej musiałem poprawić o oświadczenie rozdzielności majątkowej i skan całej polisy ubezpieczeniowej. A minęło raptem dwa i pół miesiąca od złożenia. Teraz muszę sobie założyć jakiś podpis kwalifikowany bo tym będę musiał podpisać umowę. Ktoś poleci jakiś konkretny?

Jusand

Posiadacz elektryka
Nie pomyliłeś wątków?
Nie, składałem wniosek firmowy sam, bez leasingu. Wczoraj dostałem maila z informacją:

"Szanowni Państwo,

Informujemy, że wniosek o dofinansowanie nr ...../2022 (numer techniczny: .........) z dnia 2022-07-27 w programie priorytetowym Mój elektryk został oceniony pozytywnie. Kolejnym etapem, zgodnie z Regulaminem naboru będzie uszczegółowienie warunków dofinansowania. O sposobie przeprowadzenia postępowania powiadomimy w kolejnych wiadomościach e-mail.

W związku z podpisaniem wniosku o dofinansowanie profilem zaufanym, informujemy, iż podpisanie umowy o dofinansowanie będzie możliwe wyłącznie przy użyciu podpisu kwalifikowanego."

To chyba ten wątek.

Cav

Pionier e-mobilności
Nie - mnie to napisali w maju.....
To jest tylko ocena formalna, nie rodzi dalszych skutków na razie.
Na pewno nie jest to decyzja o przyznaniu dofinansowania.

P.S.
Nie spiesz się z tym podpisem, one mogą mieć za krótką ważność. ;-)

Jusand

Posiadacz elektryka
Nie - mnie to napisali w maju.....
To jest tylko ocena formalna, nie rodzi dalszych skutków na razie.
Na pewno nie jest to decyzja o przyznaniu dofinansowania.

P.S.
Nie spiesz się z tym podpisem, one mogą mieć za krótką ważność. ;-)
A już witałem się z gąska 😁. No nic czekam z tym podpisem wtedy.