Jak tam Wasze wnioski (firmowe, bez leasingu)?

Frunek

Fachowiec
Przeczytałem cały wątek i sam przebrnąłem przez formularz. Wątek to super źródło informacji, bez nich bym na pewno coś źle wypełnił. Mam trzy pytania, na które ostatecznej odpowiedzi tutaj nie znalazłem:

1. Czy nadal wymagany jest weksel lub inne zabezpieczenie? Tutaj @KrzysztofFly relacjonuje zwrotkę z funduszy wg którego musi być weksel zaznaczony, z kolej tutaj @Hainer pisze "Teraz weksla już nie chcą".

2. Brałem już dotację na inny samochód z programu w zeszłym roku (2022), jednak była to ścieżka leasingowa. Leasing ogarniał wniosek, ja "założyłem" 27 tyś. we wstępnej opłacie, a potem dostałem zwrot. Wiecie może, czy w takim wypadku trzeba wpisać tę dotację w tabelce "Wyniki finansowe" za 2022?

3. Wiem, że muszę dołączyć podsumowanie KPiR (mam JDG). Czy muszę też dołączać zeznanie podatkowe, tzn. PIT? Jest taka opcja w załącznikach.

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
3. Wiem, że muszę dołączyć podsumowanie KPiR (mam JDG). Czy muszę też dołączać zeznanie podatkowe, tzn. PIT? Jest taka opcja w załącznikach.
3 ja podłączyłem w ramach sprawozdań finansowych KPiR a zeznań podatkowych PITy i tak jest Ok, bo już jestem po merytorycznej ocenie.

Frunek

Fachowiec
3 ja podłączyłem w ramach sprawozdań finansowych KPiR a zeznań podatkowych PITy i tak jest Ok, bo już jestem po merytorycznej ocenie.
Sorry, ale nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Podłączyłeś KPiR, to rozumiem, ale co zrobiłeś z pitami?

Piernik

Posiadacz elektryka
Sorry, ale nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Podłączyłeś KPiR, to rozumiem, ale co zrobiłeś z pitami?
Trzy zeznania PIT połączyłem w jeden plik (bo trzech ten dziadowski generator nie przyjmował) po podpiąłem tam na dole. Dokładnie nie pomiętam ale chyba to były "zeznania podatkowe" czy jakoś tak. (pod tymi KPiR)

KrzysztofFly

Moderator
Trzy zeznania PIT połączyłem w jeden plik (bo trzech ten dziadowski generator nie przyjmował) po podpiąłem tam na dole. Dokładnie nie pomiętam ale chyba to były "zeznania podatkowe" czy jakoś tak. (pod tymi KPiR)
Ja u siebie pliki które dołączałem w każdej kategorii, popakowałem do zip i dołączyłem w ten sposób zarchiwizowane.

Jusand

Posiadacz elektryka
W końcu 31.03 dostałem kasę, po ok 10 miesiącach od złożenia wniosku.

ryba

Zadomawiam się