Jak to/tamto działa, porady użytkowników

acc

Zadomawiam się
Ja już 26 tys. km przejechałem praktycznie w 100% w ECO i klima zawsze działa. Ale w ustawieniach jest opcja do jakiegoś innego sterowania klimą w ECO (chyba obniża wtedy jej moc). Sprawdź czy nie masz tego przypadkiem włączonego.

Tompor

Zadomawiam się
Miałem to włączone i to chyba powód, ogranicza to klimę/grzanie w trybie ECO. Przy krótkich trasach to nie zadziałało, dopiero przy dłuższej jakby zauważył, że jestem w trasie i zaczął oszczędzać.

deniro

Zadomawiam się
Taka ciekawostka: po około tygodniu nieużywania auta uruchomiła się funkcja ochrony baterii, przez aplikację nie da się sprawdzić stanu auta jest tylko komunikat: Działanie funkcji zdalnego sterowania zostało ograniczone w celu ochrony baterii. Po odbyciu krótkiej jazdy będziesz mógł znowu korzystać z usługi zdalnego sterowania.

Z jednej strony fajna sprawa, bo ochrona baterii itp ale z drugiej przydałby się jakiś wymuszony sposób na połączenie się.

Auto głęboko poszło spać i nie dobudzisz już zdalnie, tylko i wyłącznie osobiście pobudka w pysk zadziała ;)

Last edited:

andrzejkla

Zadomawiam się
Taka ciekawostka: po około tygodniu nieużywania auta uruchomiła się funkcja ochrony baterii, przez aplikację nie da się sprawdzić stanu auta jest tylko komunikat: Działanie funkcji zdalnego sterowania zostało ograniczone w celu ochrony baterii. Po odbyciu krótkiej jazdy będziesz mógł znowu korzystać z usługi zdalnego sterowania.

Z jednej strony fajna sprawa, bo ochrona baterii itp ale z drugiej przydałby się jakiś wymuszony sposób na połączenie się.

Auto głęboko poszło spać i nie dobudzisz już zdalnie, tylko i wyłącznie osobiście pobudka w pysk zadziała ;)
Ja mam też auto uśpione po tygodniu.
Tyle że moje nie reaguje na nic. Udało się otworzyć kluczem i ewentualnie otworzyć maskę. Klapka portu ładowania zablokowana. Nic nie mogę zrobić. Ktoś ma jakiś pomysł?

deniro

Zadomawiam się
Ja mam też auto uśpione po tygodniu.
Tyle że moje nie reaguje na nic. Udało się otworzyć kluczem i ewentualnie otworzyć maskę. Klapka portu ładowania zablokowana. Nic nie mogę zrobić. Ktoś ma jakiś pomysł?
Może bateria w kluczyku też padła i trzeba auto awaryjnie uruchomić czyli spróbować kluczykiem wcisnąć przycisk włączania auta, ponoć indukcyjnie wyzwala się elektronika w kluczyku.

Tompor

Zadomawiam się
A nie możesz podłączyć do prostownika i podładować. Myślę, że przy głębokim uśpieniu auto przestaje dbać o akumulator 12V, ale żeby padł akumulator po tygodniu, dziwne. KIA Ceed żony, akumulator 13 lat, pada po 2 tygodniach, ale jest stary.

andrzejkla

Zadomawiam się
A nie możesz podłączyć do prostownika i podładować. Myślę, że przy głębokim uśpieniu auto przestaje dbać o akumulator 12V, ale żeby padł akumulator po tygodniu, dziwne. KIA Ceed żony, akumulator 13 lat, pada po 2 tygodniach, ale jest stary.
Akumulator miał 2,56V. Po podłączeniu boostera odpalił i błyskawicznie doładował do 14,6V.
Po godzinie już znowu padł. Jutro zgłaszam do serwisu i niech wymieniają akumulator.

Samochód stał co najmniej od grudnia w salonie. Zakup początkiem kwietnia. Niestety nie zadbali o akumulator wcześniej i tak to wygląda.