Jak to/tamto działa, porady użytkowników

acc

Zadomawiam się
Jaką masz wersję? Ja mam M i aby zamknąć drzwi od zewnątrz muszę wcisnąć przycisk w klamce. Czasem robię tak jak Ty, po wyjściu z auta samochód piszczy z racji tego że kluczyk poza pojazdem, ale nigdy mi nie zamknął sam auta.

Jak pilotem się nie da, to zawsze możesz otworzyć zamek ręcznie kluczykiem...

dsc

Zadomawiam się
I co teraz? Jak się dostać do środka?

[poradziłem sobie, ale chciałbym usłyszeć Wasze koncepcje]

Podejmę próbę odgadnięcia: przez bagażnik. Kia nawet przy zaryglowanych zamkach potrafi otworzyć bagażnik komendą z pilota, często korzystam z tego.

bchmiel75

Zadomawiam się
Podejmę próbę odgadnięcia: przez bagażnik. Kia nawet przy zaryglowanych zamkach potrafi otworzyć bagażnik komendą z pilota, często korzystam z tego.
Nie.
Miałem to szczęście, że na moim telefonie była zainstalowana apka Kia Connect i z niej udało mi się otworzyć auto.
I powiem szczerze, że gdyby nie ona, to nie mam zielonego pojęcia, co miałbym zrobić w opisanej przeze mnie sytuacji.

Tompor

Fachowiec
Ale dlaczego samochód się zaryglował, aż mnie korci, żeby to wywołać, czy to był paczkomat Inpost, muszę coś zamówić do paczkomatu :). A jakby telefon został w aucie?

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Skoro nie wyłączył przyciskiem i widział informację o braku kluczyka to znaczy że 'zapłon' był cały czas włączony. U mnie samochód nie chce się zaryglować z pilota ani przyciskiem na drzwiach z włączonym zapłonem, nawet jak próbuję. Jedno co mi przychodzi do głowy to ustawienia automatycznego ryglowania drzwi. Ja mam ustawione żeby ryglowały się powyżej prędkości 15 km/h, zdaje się że drugie ustawienie rygluje drzwi gdy samochód jest przełączony z trybu P i jest uruchomiony. Jak dla mnie to albo nie został włączony tryb Park tylko wciśnięty hamulec postojowy albo samochód błędnie zinterpretował informację o trybie jazdy i dlatego zaryglował drzwi zgodnie z ustawieniem automatycznego ryglowania. Tak czy siak polecam przy postoju wyłączać zapłon, jest to dużo bezpieczniejsze nie tylko z tego powodu.

bchmiel75

Zadomawiam się
Zdaję sobie sprawę z tego, że popełniłem błąd zostawiając auto na włączonym "zapłonie". Jedyne, co zrobiłem, to po zaparkowaniu przełączyłem z drive >D< na >P<. I wysiadłem.
Gdyby nie apka Kia Connect to za cholerę nie wiem, jak bym sobie poradził.
Dla mnie to bardzo dziwne zachowanie auta, bowiem kluczyk "stał obok" a ono go nie widziało. A nie wiem, czy bym wpadł na pomysł otwierania bagażnika. Planuję zadzwonić do Kii, może mają jakąś pomoc techniczną.

Szczurek

Zadomawiam się
>przełączyłem z drive >D< na >P<. I wysiadłem.
Takie spostrzezenie: Niro po otwarciu drzwi automatycznie wlacza P.

MAciej