Jak to/tamto działa, porady użytkowników

acc

Zadomawiam się
I tu chyba tkwi sekret - bo gdyby w takiej sytuacji drzwi otworzył kierowca, to zaraz byłby pisk. A u Ciebie to pasażer wyszedł z kluczykiem, widać programiści z Kii nie przewidzieli takiego scenariusza :)

Cav

Pionier e-mobilności
w mojej sytuacji było tak że przesiadłem się na fotel pasażera, podrzuciła mnie do drugiego auta i bez wysiadania czy wyłączania pojechała dalej bez kluczyka.
Też tak mam, jak zapomnę kluczyka, a żona (pasażer) ma drugi w torebce, to nawet nie wiem, że uruchomiłem nie ze swojego....

kiki111

Fachowiec
U nas taki scenariusz się powtarza co jakiś czas i np w oplu czy peugeocie od razu się zatrzymuje i woła kluczyk ode mnie, kią po prostu odjechała nieświadoma.
I właśnie o takie małe niedoróbki mam żal bo widzę, że można to rozwiązać lepiej jedynie modyfikacją algorytmów, a Kia mimo tego że ogólnie moim zdaniem ma sensownie wymyślone oprogramowanie tak takich niuansów nie dopilnowała.

Olecki

Pionier e-mobilności
Dziś wracając z pracy zrobiłem mały test. Zostawiłem kluczyki na siedzeniu pasażera, po wyjściu z samochodu oczywiście ostrzeżenia brak (drzwi zamknięte). Po otworzeniu drzwi pasażera i wzięciu kluczyka zanim zdążyłem zamknąć drzwi już widziałem na zegarach wielki komunikat o kluczyku poza pojazdem. Tak więc na pewno nie jest to zależne od tego które drzwi zostały otwarte. Jeśli już to mogło by to działać na czujnik zajętości fotela kierowcy choć to całkowicie bez sensu - po co komplikować sprawę warunkami jeśli łatwiej jest sprawdzać zawsze. W każdym bądź razie system u mnie działa bez zastrzeżeń.

Tompor

Zadomawiam się
Zrobiłem podobny test jak kol. Olecki i wyszło podobnie. Dodatkowo otworzyłam okna i wyjmowałem z samochodu kluczyk bez otwierania drzwi, cały czas sygnalizował. Nie próbowałem jechać bez kluczyka, podobno są wymogi, by samochód nie wyłączał się przy nagłym braku kluczyka w samochodzie, podobnie mam w Sorento, silnik nie gaśnie, można jechać.

Cav

Pionier e-mobilności
Zrobiłem podobny test jak kol. Olecki i wyszło podobnie. Dodatkowo otworzyłam okna i wyjmowałem z samochodu kluczyk bez otwierania drzwi, cały czas sygnalizował.
A tu już było inaczej - po wyjęciu kluczyka przez okno, soul nic nie sygnalizował.
Dopiero na otwarcie drzwi zareagował.