Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

viallos

Pionier e-mobilności
Nie podchodziłem do tego jakoś specjalnie i skoro w dwóch domach tak samo to uznałem że tak ma być. Dzisiaj od północy wachało się pomiędzy 180W a 204W

1664803868621.png

JareG

Pionier e-mobilności
Nie mam pieca gazowego. Mam pompę ciepła, dla której mam osobny monitoring i wiem kiedy i ile zużywa.
A może brama garażowa i wjazdowa..? Tzn. ta elektronika, która czeka na sygnał z pilota..

Pozdrawiam

viallos

Pionier e-mobilności
Wideodomofon, kamery :) ... człowiek ma tyle tego wszystkiego...że nawet nie wie co ma :)

Oświetlenie elewacji , zewnętrzne, ogrodu.
Wszechobecne ładowarki do telefonów, laptopów. Serwer NAS.

Michal

Moderator
Każde urządzenie elektroniczne na standby pobiera jakieś 0,5-1 W - jest o tym nawet cały artykuł na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Standby_power

Takich urządzeń ma się obecnie w domu pewnie ze 100 - kompy, monitory, telewizory, dekodery TV, lodówki, piekarnik, płyta indukcyjna, szczoteczki do zębów, telefony podłączone do ładowarek, wierze HiFi. Mój PC ma z tego co widzę na standby normalnie zasiloną klawiaturę, i myszkę, więc pewnie bierze z 10 W zamiast tych 0,5 W. U mnie wspomniany przez @JareG sterownik bramy garażu w trybie standby bierze 3,5W, sterownik bramy pewnie kolejne 3,5.
To co wymieniłem jeśli jest w miarę nowe to już będzie 17 + 11 W, a wystarczy, że masz jakieś jedno starsze urządzenie w stylu - jakiś wiekowy system audio, to już masz tam pobór na standby 10W.
Skoro masz HA, to sam raspberry pi bierze jakieś 4W. Do tego każdy czujnik podłączony do prądu... Wyjdzie ze 100 W luźno pewnie ;)

Jak ustawisz zimą temperaturę w domu niższą o 0,5 C, to w tydzień "zarobisz" na cały rok tych sprzętów ;)

JareG

Pionier e-mobilności
(...) U mnie wspomniany przez @Jaresterownik bramy w trybie standby bierze 3,5W.
Napisałem o tym, bo niedawno gdzieś wyczytałem iż człek miał taki sterownik ino dość stary, i on żarł mu znacznie więcej niż te w/w 3,5W

Pozdrawiam

Mindive

Posiadacz elektryka
Z ciekawości zobaczyłem ile mam u siebie nocnego zużycia: 310W :eek:

Michal

Moderator
Chociaż jak tak sprawdzam, to rzeczywiście chyba trzeba coś z tym zrobić, bo skoro u mnie takie średnie dzienne zużycie energii (piekarnik el., płyta indukcyjna, boiler el., EV) wychodzi 15 kWh, bez grzania, a z tego 1/6 (100W x 24h = 2,4 kWh) miałoby iść na takie gówna, to chyba jednak jest o co powalczyć :D Miesięcznie to jest 72 kWh, a rocznie podchodzi pod 1 MWh!
Lodówka wychodzi niby (na danych z jakiś tam testów) średnio w okolicy 50W (1,34 kWh/dzień).
Niezłe spostrzeżenie @vwir!

Zaczynam od hibernowania kompów (kur... mam ich już chyba z 5 :/, na szczęście 4 to laptopy) zamiast usypiania :p

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Z ciekawości zobaczyłem ile mam u siebie nocnego zużycia: 310W :eek:
U mnie dom na standby’u bierze ok 6 kWh na dobę. ☹️🤔
Dużo ...

U mnie połowa tego .. w okolicach 4KW , czyli uśrednione zużycie 170-180W non stop

1664824173150.png

a wracając do EVSE to coraz ładniej wykresik wygląda. A jak u Ciebie @Mindive - pokazał się fiolet?

1664824362509.png