KIA EV6: Uszkodzony moduł ICCU nie jest w stanie ładować akumulatora 12 V, który może się stopniowo rozładowywać podczas jazdy, co powoduje stopniowe

goodcity

Nowy na Forum
Witam, mam pytanie - czy komuś Kia odmówiła gwarancyjnej wymiany akumulatora 12V? Auto mam niecałe 3 lata, teraz przy drugiej wymianie aku, serwis każe mi zapłacić za nowy. Wg infolinii gwarancja na aku liczy się 2 lata od kupna samochodu - również na ten zamontowany później.

Ev3

Pionier e-mobilności
Witam, mam pytanie - czy komuś Kia odmówiła gwarancyjnej wymiany akumulatora 12V? Auto mam niecałe 3 lata, teraz przy drugiej wymianie aku, serwis każe mi zapłacić za nowy. Wg infolinii gwarancja na aku liczy się 2 lata od kupna samochodu - również na ten zamontowany później.
Jeśli gwaranacja na aku jest 2 lata i w tym czasie Ci wymienią, to biegnie od nowa na wymienioną część.

goodcity

Nowy na Forum
Jeśli gwaranacja na aku jest 2 lata i w tym czasie Ci wymienią, to biegnie od nowa na wymienioną część.
Uprzejmie informujemy, że gwarancja na oryginalne części zamontowane bezpłatnie podczas naprawy gwarancyjnej udzielana jest na okres nieprzekraczający terminu upłynięcia ważności gwarancji na nowy samochód lub daną część, zgodnie z limitem opisanym w punkcie 1. oraz 5. warunków udzielanej gwarancji.

goodcity

Nowy na Forum
Uprzejmie informujemy, że gwarancja na oryginalne części zamontowane bezpłatnie podczas naprawy gwarancyjnej udzielana jest na okres nieprzekraczający terminu upłynięcia ważności gwarancji na nowy samochód lub daną część, zgodnie z limitem opisanym w punkcie 1. oraz 5. warunków udzielanej gwarancji.
Taką otrzymałem odp. Każą mi płacić za diagnozę i wymianę.

Ev3

Pionier e-mobilności
Prawo polskie mówi co innego.

viallos

Pionier e-mobilności
A podobno serwis Tesli beznadziejny :) ... generalnie wszędzie to samo. Postrasz ich Rzecznikiem Praw Konsumenta

Jeżeli gwarant wymienił wadliwy towar na nowy lub dokonał istotnych napraw, termin gwarancji biegnie od nowa od chwili dostarczenia klientowi wymienionego lub naprawionego produktu. W przypadku wymiany pojedynczej części należącej do reklamowanego towaru czas gwarancji biegnie od nowa w odniesieniu do tej części, np. wymienionej karty graficznej w komputerze.

goodcity

Nowy na Forum
Wymiana akumulatora i tak mnie mało satysfakcjonuje. Serwis nie jest w stanie stwierdzić co jest nie tak. Wg serwisu "częste" korzystanie z aplikacji Kia Connect powoduje szybsze zużycie akumulatora, co tym bardziej mnie irytuje, bo ja mam płacić za nieudolność Kii.
Miałem nadzieję, że ktoś miał podobną sytuację i będę miał się na co powołać w rozmowie z Kią.
BTW wg kiaevforums.com takie same problemy są powszechne, więc miałem nadzieję, że centrala Kii jest tego świadoma

Jarcus II

Nowy na Forum
wymieniłem po roku aku 12V - padł, dzisiaj na nowym aku pojawił sie znów komunikat że aku 12V ma niski poziom - jest juz w serwisie i bedzie to juz druga wymiana. auto w marcu 2025 kończy 2 lata. teraz zapytam czy ten moduł iccu został wymieniony. dzięki za wiedzę