Kim jest przeciętny właściciel Tesla

ypl

Pionier e-mobilności
Ja dodałbym jeszcze byłych właścicieli BMW i Audi, bo to chyba oni najczęściej kupują Tesle (niestety ;) ).
Też to zauważyłem, ale wiesz czemu moim zdaniem tak jest? Bo ludzie kupujący Mercedesa często robią to bo bez gwiazdy nie na jazdy jak to oni mówią, a ludzie kupujący bmw czy audi robili to dla kunsztu inżynieryjnego, nowinek technologicznych i innowacji. No i co jest takiego mega innowacyjnego między G30 a nową generacją G60? Więcej lampek ambientowych, inne kolory skór i lakieru? Kiedyś była przepaść między generacjami, a teraz ja nie mam impulsu żeby wydać pół bańki na nowe bmw.

cooler

Pionier e-mobilności
Też to zauważyłem, ale wiesz czemu moim zdaniem tak jest? Bo ludzie kupujący Mercedesa często robią to bo bez gwiazdy nie na jazdy jak to oni mówią, a ludzie kupujący bmw czy audi robili to dla kunsztu inżynieryjnego, nowinek technologicznych i innowacji. No i co jest takiego mega innowacyjnego między G30 a nową generacją G60? Więcej lampek ambientowych, inne kolory skór i lakieru? Kiedyś była przepaść między generacjami, a teraz ja nie mam impulsu żeby wydać pół bańki na nowe bmw.
No i wielu stwierdza że jest jakiś zonk z silnikami w BMW - sypią się już w salonie od patrzenia przez potencjalnych kupców :) Pewnie to legendy, ale podobno niektórym po 3 razy wymieniają silnik na gwarancji.... A co będzie po gwarancji?
Niektórzy więc dotarli do punktu przegięcia i mają dość takich "emocji" i takiej "technologii".

Bronek

Pionier e-mobilności
Wielu to wieczne dzieci lub zdziecinniali starcy i lubią po prostu "Nowoczesne zabawki" .

Portfolio życiowe potrzebuje czegoś atrakcyjnego by Święty Piotr zobaczyl że u Bram Niebios stoi grzesznik skruszony ale z jajami . Modlić sie i kupić se Merca lub Bemkę i to po Babci co na mszę nimi zapychała, to każdy palant potrafi :)

ypl

Pionier e-mobilności
No i wielu stwierdza że jest jakiś zonk z silnikami w BMW - sypią się już w salonie od patrzenia przez potencjalnych kupców :) Pewnie to legendy, ale podobno niektórym po 3 razy wymieniają silnik na gwarancji.... A co będzie po gwarancji?
Niektórzy więc dotarli do punktu przegięcia i mają dość takich "emocji" i takiej "technologii".
Hahaha, widzę, że obeznany w temacie jesteś, ja przerabiałem jeden remont generalny silnika przy przebiegu 65k kilometrów, nówka z salonu kupiony, nie po babci z Niemiec co tylko do kościoła jeździła 😅

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie lubię ludzi. Czyli programista...
zespół Aspergera, myślę że wśród użytkowników Tesli występuje znacznie częściej niż w całym społeczeństwie

Michal

Moderator
zespół Aspergera, myślę że wśród użytkowników Tesli występuje znacznie częściej niż w całym społeczeństwie
Bo ścieżka zakupowa jest bezobsługowa ;)
Kto by chciał gadać ze sprzedawcą albo co gorsza targować się o cenę :p

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Bo ścieżka zakupowa jest bezobsługowa ;)
Kto by chciał gadać ze sprzedawcą albo co gorsza targować się o cenę :p
Z drugiej strony taka anegdotka - w salonie miałem trochę technicznych pytań o auto. W końcu je kupiłem, ale z czasem okazało się, że 90% informacji udzielonych przez handlowca była nieprawdziwa. "Nie wiem, ale sprawdzę" chyba nie mieli w słowniku :). W sumie drobiazgi - z auta byłem zadowolony, ale salonom nie ufam ¯\_(ツ)_/¯

MichalS

Zadomawiam się
Znowu nudno :), ja programista a brat budowlaniec, chociaż z braku aut jego pierwszy elektryk to Audi e-tron.
W moim przypadku nie wiem czy zawód ma znaczenie, kupiłem bo chciałem mieć elektryka do jazdy na co dzień,
zmieścić dwójkę dzieci i mieć trochę swobody w aucie. Przy długości auta 4.75 model Y w tej cenie nie ma konkurencji,
więc raczej wybór z rozsądku :). Ja akurat gdyby się los inaczej potoczył, jeździłbym IONIQiem 5.

tomek268

Zadomawiam się
Dostawca i czasem integrator rozwiązań IT oraz AV. :)
Kupiłem, bo mi się podobają te rozwiązania, jest to coś innego. Przesiadka z Dodge Charger, początkowo szukałem coś do 150K, ale jak wpadły promki policzyłem co ile może koszować, postanowiłem spróbować i nie żałuję. Od nie całego miesiąca i 3kkm posiadacz TM3RWD :D