A gdzie, w którym miejscu auto pokazuje do ilu % się ładować ?Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak najlepiej ładować, ja zazwyczaj ładuje 70-80%, przed dłuższym wyjazdem do 95-98%.
Trzymaj się sugestii auta, bo ono loguje te ładowania, co w sytuacji padnięcia baterii może być przyczynkiem do uznania, bądź nie gwarancji. I tyle moim skromnym zdaniem.
Ważne żebyśmy nie stali się niewolnikami auta.
W RWD nie pokazuje, bo zalecanym limitem jest niby 100%.A gdzie, w którym miejscu auto pokazuje do ilu % się ładować ?
W teorii idzie z gniazdka, a w praktyce idzie w pierwszej kolejności z gniazdka, a reszta z baterii (jeśli np. dałeś wcześniej ograniczenie na ładowaniu 5A, a chłodzisz/grzejesz przed wyjazdem w trasę, to te 5A (~1kW) będzie stanowczo zbyt małe do poboru, więc będzie ubywać baterii - wiem, bo nieopatrznie tak kiedyś zostawiłem i mnie to spotkałoPytanie brzmi - czy jak mam samochód podłączony do gniazdka (230v, 480V czy DC) i włączam sobie klimę/ogrzewanie max, światła włączone , muza na full i zaczynam grać to skąd bierze energię "ze ściany" czy z akumulatora? Ciekawe czy przy ładowaniu z gniazdka mogę tak obciążyć, że zużycie będzie wyższe niż płynie z kabelka![]()
Kolego, w wielu firmach spotkałen sie z podejsciem rtfm, glownie w korporacjach. Ale to nie jest praca, czasem ludzie nie mają czasu i zadają pytania które były już poruszane pewnie 100x, jak ja. Przeczytałem ten wątek gdzie nikt logicznie nie napisał dlaczego ładuje do 70-80. Zadałem proste pytanie na które nikt mi nie odpowiedział - dlaczego tesla pokazuje do 90%. Może wystarczyło napisać "zobacz film zachara" zamiast pouczania.@cameleonowsky w czasach gdy komputery to były tylko dla "informatyków" były na to nawet akronimy takie jak RTFM i to miało sens bo ludzie tak już mają, że najpierw pytają zanim zrobią zwykły search i wszystko jest jasne.
Baterie LFP mają płaską charakterystykę dlatego żeby BMS wiedział ile to jest 100% tesla zaleca ładowanie do 100% raz w tygodniu. Jednakże badania naukowe potwierdzają, że im dalej od krańcowych wartości poziomu baterii tym lepiej dla żywotności baterii, dlatego polecamy przez Michała film Zachara powinien być must have dla każdego nowego posiadacza EV.
A teraz drobna uwaga, wszystko co napisałem jest już na forum i łatwo to znaleźć. Piszę to bo jestem nowy i jeszcze mi się chce a starym wyjadaczom od których czerpałem garściami wiedzę zwyczajnie się już nie chce setny raz odpowiadać na te same pytania.
W moich zespołach zawsze obowiązuje zasada, że pierwszy miesiąc słuchasz i notujesz, w drugi połowa twoich pytań jest już wyjaśniona a na resztę wiesz gdzie znaleźć odpowiedź - polecam 😎
U mnie w awd w sekcji ładowanie:A gdzie, w którym miejscu auto pokazuje do ilu % się ładować ?
A to dobre..film Zachara w 10m30s cyt. "gdyby nie ten problem (koniecznosci ladowania do 100% 1x w tyg lfp) tesla dalej zalecałaby ładowanie w przedziale od 20-80% nawet dla lfp". Zachar chyba nie wie (albo to sie zmienilo), że tesla zaleca jednak do 90%.
Anyway, dla tych co ładują do 70% "bo lubią":
Spotkałem się gdzieś z przybliżeniem, że w pierwsze dwa lata bateria traci 5% (#27), następnie co rok 1%. Według tego po 100k km straci jakieś 8%.Z drugiej strony, czy ta degradacja to nie jest spadek kilku (2-3)% np po 100k km i niewarte takiego dbania?
Wszyscy w wątku napisali ze do codziennej jazdy ładują max do 80% lub mniej. Jak to się ma do podziałki w tesli, gdzie do 90% jest oznaczone jako codzienna jazda, a 90-100 jako podróż?