M4K o elektrykach - kolejna "gwiazda" YT wypowiada stek bzdur o elektromobilności

Beep21

Posiadacz elektryka
Poszukajcie sobie na YT kanał Miłośnicy 4 kółek i najnowszy film o elektrykach -

Tak KOŃCZĄ "wspaniałe" ELEKTRYKI. Czyli EKO ŚCIEMA pełną GĘBĄ!

Jestem przerażony ignorancją autora a jeszcze bardziej poklaskiem wśród komentujących

Last edited:

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Trochę się też nie zgodzę z wyższą ceną zakupu elektryka od ICE - weźmy sobie BMW i4 które zamówiłem, jego odpowiednik w wersji spalinowej czyli BMW Seria 4 z identycznym wyposażeniem i silnikiem który zapewnia podobne osiągi kosztuje po rabacie dealera, uwaga - praktycznie dokładnie tyle samo :)
Miałem to samo z Mini - elektryk z dofinansowaniem był tańszy od benzynowego z tym samym wyposażeniem a pakiet serwisowy chyba 50% też tańszy

Beep21

Posiadacz elektryka
Ja na dofinansowanie się niestety nie łapię - gdyby tak było to by było sporo taniej od ICE. Więc w przypadku mojej konfiguracji cena i4 = cenie spalinowej serii 4

Robsonics

Posiadacz elektryka
Ale dlaczego mam porównywać cenę BMW i4 do Stellantisa lub VW skoro BMW posiada bezpośredni odpowiednik tego auta w wersji spalinowej ? Nawet jak wezmę wersję spalinową BMW serii 4 i porównam do podobnie wyposażonego VW to wiadomo jaki będzie wynik (spalinowe BMW będzie droższe od spalinowego VW)
Seriously? Gdzie napisałem, by porównywać i4 do Stellantisa, czy VW.
Porównaj sobie w obrębie jednej marki, to chyba oczywiste (nie wiedziałem, że trzeba to tłumaczyć jak dziecku w przedszkolu...). O ile przy VW można rzeczywiście się wykłócać, bo np. ID.3 to nie jest 1:1 Golf, a ID.4 - Tiguan, ale w obrębie Stellantisa znajdziesz całe mnóstwo modeli, których BEV to konwesja z ICE jak przy BMW i4/4er GC

Beep21

Posiadacz elektryka
Ale przecież porównałem w obrębie jednej marki - BMW więc o co Ci chodzi? Jaki masz problem ? :D

Robsonics

Posiadacz elektryka
Wystarczy pewność, że jak nie przestaniemy emitować dwutlenku węgla, który przez miliony lat został wyssany z atmosfery i zgromadzony pod ziemią, to będą te susze i powodzie. Nie potrzebna mi 100% pewność, że to pomoże, wystarczy 99%.
Aha i podstawowy warunek - mam mózg i potrafię go używać :p
To by miało sens gdyby na całym świecie wprowadzono taki zakaz

Beep21

Posiadacz elektryka
Takie branie pod uwagę cen z konfiguratorów nic nie da - bo realne ceny dostaniesz u dealera, ale proszę bardzo - elektryczny spring z dopłatą wyjdzie podobnie jak spalinowe sandero. Widzę że koniecznie próbujesz ułożyć narrację pod swoją tezę i dlatego teksty w stylu że "BMW się nie liczy" :D

1682340629816.png