MG4 Luxury 64kWh użytkowanie

pszemeq

Zadomawiam się
Cześć
Garść wrażeń z łódzkiego salonu. Na początek - czynny realnie do 18 - na przykład dla mnie to ważne bo znam takie miejsca u innych dealerów, w których wejście około 17 stanowi bezpośrednią obrazę.
W salonie stoi jedno auto - Luxury - kolor "dyniowy halloween". Na parkingu chyba drugi egzemplarz - biały. Tłoku nie ma. Uzyskasz od sprzedawcy tylko podstawowe informacje - więc lepiej być przygotowanym we własnym zakresie.
Bardzo chętnie umawiają na jazdy próbne - krótkie terminy. Jakie mają zasady tych jazd itp. będę wiedział w luty - dopiero wówczas będę miał czas się przejechać.
Termin dostawy/odbioru - tu brak jasnej odpowiedzi.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
jeśli chodzi o przygotowanie do jazdy to czy można za pomocą aplikacji lub harmonogramów zagrzać lub schłodzić wnętrze przed wyruszeniem w drogę. czy aplikacja się nie zacina?

Kriso

Posiadacz elektryka
jeśli chodzi o przygotowanie do jazdy to czy można za pomocą aplikacji lub harmonogramów zagrzać lub schłodzić wnętrze przed wyruszeniem w drogę. czy aplikacja się nie zacina?
Tak, można.
Aplikacja sie nie zacina ale średnio raz na 10 razy, jak wysyłasz komendę do auta to dostajesz komunikat „failed”.
Raczej jest to związane z utratą zasięgu internetu, niż problem samej apki.

Więcej o aplikacji napiszę jeszcze.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Tak, można.
Aplikacja sie nie zacina ale średnio raz na 10 razy, jak wysyłasz komendę do auta to dostajesz komunikat „failed”.
Raczej jest to związane z utratą zasięgu internetu, niż problem samej apki.

Więcej o aplikacji napiszę jeszcze.
dzięki. zacinki zdarzają się w innych markach tak samo. ja mam to czasami w BMW i3. nie wiem od czego to zależy.

chess_m

Posiadacz elektryka
Prrrr szalony. Mieszkasz w Polsce. Tu nic takiego nie bedzie oferowane.
Ale dlaczego nie?

Tj. niekoniecznie stricte chiński bank (jak już to jakiś oddział rejestrowany w PL jak np robi stellantis dla PSA finance) i niekoniecznie na 1% bo przy obecnie wciąż sporej inflacji u nas to by było za dobrze ale:

- jak już MG okrzepnie w naszym kraju to logiczna będzie jakaś forma wspierania sprzedaży przez
finansowanie/leasing ogarniane pod brandem MG czy we współpracy między MG (SAIC) a jakimiś
instytucjami finansowymi). Dealerzy sami raczej tego nie ogarną nawet jeśli
przyjmiemy że PGD, Krotoski czy Plaza to spore sieci dealerskie.

- dla MG/SAIC to wsparcie sprzedaży a być może także szansa przygarnięcia jakiejś kasy z prowizji
dodatkowych ubezpieczeń itp.

- wyglądąć to może różnie np w Czechach Czeski oddział MG ogarnia to z CSOB (czyli taki ichni PKO BP)
np https://www.mgmotor-czech.cz/UserFiles/Image/elektro_podpora/Financovani_MG4.pdf
ale myślę, że prędzej czy później coś się powinno pojawić bo sama cena to może być zbyt mało zwlaszcza
że tuż za progiem są inne chińskie marki np BAIC (na razie tylko modele spalinowe) czy BYD

Ev3

Pionier e-mobilności
Ale dlaczego nie?

Tj. niekoniecznie stricte chiński bank (jak już to jakiś oddział rejestrowany w PL jak np robi stellantis dla PSA finance) i niekoniecznie na 1% bo przy obecnie wciąż sporej inflacji u nas to by było za dobrze ale:
I efekt jest taki, że jak porównałem leasing niby na 103% RCI (dla Dacii) i standardowy w PKO, to ten w PKO wyszedł taniej, ale i tak blisko 10% (na 2 lata, przy 45% wpłacie).
Głównie przez obowiązkowe w przypadku promocyjnego leasingu ubzopieczenia GAP i BL+.

chess_m

Posiadacz elektryka
I efekt jest taki, że jak porównałem leasing niby na 103% RCI (dla Dacii) i standardowy w PKO, to ten w PKO wyszedł taniej, ale i tak blisko 10% (na 2 lata, przy 45% wpłacie).
Głównie przez obowiązkowe w przypadku promocyjnego leasingu ubzopieczenia GAP i BL+.
Ja akurat niespecjalnie się wgłębiałem w zawiłości ofert leasingowych (nie mam działalności)
ale gdyby MG ogarneło coś podobnego do kredytu 0% w PSA (60% wpłaty i reszta na 36 rat z doliczeniem niewielkiej prowizji do kredytowanej kwoty) to zdecydowanie ułatwiło by mi to podjęcie decyzji o zakupie.

Kriso

Posiadacz elektryka
Hej, trochę ostatnio mniej czasu. :(

Co do finansowania. Niestety tematu nie rozwinę póki co, bo nie brałem pod uwagę finansowania, a więc nie pytałem dealera.
Ale, nawet jakbym dostał te informacje, to jednak jest to oferta w DE, więc nie znaczy to, że w PL będzie tak samo.
Po drugie pamiętam, jak Dealer powiedział, że większość sprzedawców odpuszcza załatwianie dla klientów tego kredytu 1% bo jest to wg nich skomplikowana procedura (choć on sam tak nie uważa). Nie drążyłem.

chess_m

Posiadacz elektryka
Co do finansowania. Niestety tematu nie rozwinę póki co, bo nie brałem pod uwagę finansowania, a więc nie pytałem dealera.
Ale, nawet jakbym dostał te informacje, to jednak jest to oferta w DE, więc nie znaczy to, że w PL będzie tak samo.
Jasne, my sobie tylko tak gadu gadu w oczekiwaniu na ciąg dalszy opowieści jak sie twój MG4 sprawuje.

Może podzielisz sie ogólnymi wrażeniami np jak się sie sprawują systemy wspomagania typu tempomat, utrzmanie na pasie ruchu i inne tego typu rzeczy.

Zauważyłeś rzeczy, które Cię wkurzaja / mogły by być lepiej rozwiązane itp.
--

Pozdr,