Mój wątek porównanie ofert fotowoltaiki w okolicy 10kW

Którą ofertę wybrać?

• 1 - 49,7k PLN - 9,56 kW

Votes: 0 0,0%
  • 2 - 35,5k PLN - 9,96 kW

Votes: 1 20,0%
  • 3 - 44,4k PLN - 9,88 kW

• 4 - 35,4k PLN - 8,50 kW

• 5 - 33,5k PLN - 7,92 kW

• 6 - 46,7k PLN - 9,87 kW

• 7 - 52,4k PLN - 9,90 kW

• 8 - 59,5k PLN - 9,87 kW

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
  • Poll closed .

Michal

Moderator
Ta integracja Solarman, której używam czyta jednak Modbus, a nie plik html - zapomniałem o tym :p
Tak - są tam takie dane jak podają na tej stronce @daniel, a nawet więcej - ten falownik jest jednofazowy.
solarman.png

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Zdecydowałem się, że na płn-zach. stronie założę panele jak będzie brakowało prądu, ale na razie idę na nasłonecznioną stronę z 8,5kW.
Prowadzę nadal rozmowy i jeden z instalatorów stwierdził, że potrzebuję falownik hybrydowy 15, żeby móc bardziej obciążyć fazy. Przy falowniku 8kW jest do 3kW na fazę. Mi chcą dać 15, który daje 5,5kW na fazę.
Podobno trzeba na to zwrócić uwagę, bo przez zwykły falownik nie przechodzi cały prąd, a hybrydowy puszcza cały prąd przez siebie. Nie znajduję powodu dla którego tak musi być, ale może słyszeliście coś na ten temat?
Zastanawiam się teraz jak to wpłynie na wydajność falownika jeśli będzie miał połowę nominalnej mocy paneli podłączonych do niego. Nie będzie pracował w optymalnych warunkach.

daniel

Señor Meme Officer
Pooglądaj sobie, nawet z sensem kanał
Oglądałem, ostatnio mi się pojawił na YT i faktycznie dużo się można dowiedzieć szczegółów.
Niemniej to nie odpowiada na pytanie czy potrzebuję takiego wielkiego inwertera i jak to będzie wpływać na współpracę z panelami jeśli będzie ich tak mało.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Weź specyfikację konkretnego falownika, jaki Ci gośc proponuje i popatrz na zakres napięć MPPT. Potem policz napięcie jakie daje Twój string (napiecie panela razy ilość paneli w stringu). Jeśli jest poniżej dolnej granicy (lub blisko dolnej granicy) to kicha.

daniel

Señor Meme Officer
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Weź specyfikację konkretnego falownika, jaki Ci gośc proponuje i popatrz na zakres napięć MPPT. Potem policz napięcie jakie daje Twój string (napiecie panela razy ilość paneli w stringu). Jeśli jest poniżej dolnej granicy (lub blisko dolnej granicy) to kicha.
A wiesz może czy ta "obciążalność fazowa" jest rzeczywiście wymagana? Nie do końca rozumiem czemu cały prąd, który wchodzi do domu musi przepływać przez falownik hybrydowy i ta obciążalność jest wymagana taka wielka. Myślałem tylko, że falownik musi obłużyć "deltę" między produkcją a zużyciem. Rozumiem, że musi mieć możliwość pracowania wyspowo, ale czy do tego nie wystarczy stycznik 3f na wejściu do instalacji, który odcinałby mnie od sieci?
Jak nie będzie prądu to przecież nie potrzebuję ładować samochodu jedenastoma kilowatami i jednocześnie używać płyty indukcyjnej.