Michal

Moderator
Na front onucu, tutaj nic nie ugrasz.

marco_25

Pionier e-mobilności
Jesteś zgłoszony d3bilu!
Myślę, że ale nie prowadziłeś nigdy elektryka albo zwyczajnie masz jakiś problem z tym że ludzie mogą chcieć czegoś innego. Całe automotive przerzuca się teraz na elektryki, chcąc czy nie za chwile będą tylko limitowane wersje kolekcjonerskie na paliwo z kopalin albo jakiś syntetyk żeby ekoterorryści nie podpalali samochodów. Nie martw się ten proces zawsze ma miejsce gdy jedna technologia wypiera drugą. Na tą chwilę to jeszcze nie jest dla Ciebie widoczne ale co roku będzie coraz bardziej, powodzenia ;)

gqx

Nowy na Forum
Na świecie szacuje się, że jest 88 mln ton litu z czego 1/4 jest ekonomicznie opłacalna do wydobycia.
Szacuje się 8kg na baterię. (Przewiduje się że ta ilość będzie się zmniejszać)
To daje ponad 2,5 miliarda samochodów.
Wiesz, że częściowo ogrążyłeś się tym artykułem, na razie część jeśli nie większość kopalń jest zagrażająca środowisku, przez erozję czy zapotrzebowanie na mnóstwo ton wody do jej prowadzenia

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Nie gadajcie z ruskim trolem. Po co podbijacie te dyskusje. Niech umrze, skoro admin nie chce zbanować onuca.
Właśnie mnie to dziwi, że tyle osób poświęciło czas, żeby takiemu ignorantowi coś wyjaśniać i jeszcze materiały podrzucać. Tak go temat martwi to niech się edukuje. Tylko jak zgłębiając temat szuka się wyłącznie informacji negujących elektryki, to tak jakby ktoś chciał znaleźć info o realnym stanie budżetu oglądając TVPis.

Rafalski

Posiadacz elektryka
Nie są zajebiste, mają często gorsze przyspieszenia przy takiej samej mocy, większą masę, większą cenę (prawie zawsze) nieintuicyjną i niebezpieczną często obsługę urządzeń pokładowych, często mniejszy zasięg, za mało punktów szybkiego ładowania które i tak jest wolniejsze od tankowania paliw czy wodoru,...
No sorry ale nie masz wplywu na to co uważam za zajebiste :D moc jest luksus, masa jest nisko - mega sterowny, obsługa sztos nie mam zastrzeżeń. Zawsze auto czeka na mnie a nie ja na auto. Ilość ladowarek publicznych nie jest problemem samochodu. Nic mi nie wibruje, hamulce nie biją, żadnych szarpań przy przyspieszaniu, żadnej turbo dziury, nie śmierdzi ropą i nie hałasuje. Chłopie - przecież to co piszesz jest niepoważne. Rozumiem, ze chcesz żeby spaliniaki zostały z nami do końca świata - Ok. Jaki jest sens pisania takich wypocin w tym miejscu? Czy któryś z użytkowników zbanowal te spaliniaki? Ktoś z forum Ci pistolet przystawia do głowy i każe jezdzic elektrykiem? Pruj się do osób, które zakazują spaliniakow a nie do entuzjastów elektryków.

Michal

Moderator
Jak nie będzie miał z kim gadać w tej farmie trolli, to go w kamasze władują i na front... Nie dawajcie mu pożywki.

krzyss

Pionier e-mobilności
Chcialbym zrobic liste, liste tego czego nie trzeba bedzie wymieniac w EV w stosunku do aut spalinowych, ktos sie spotkal z taka lista ?
Zastanowilo mnie to jak musialem teraz w jednym z aut wymienic PLECIONKE WYDECHU, i kosztowalo mnie to 320.-
A to raptem malutki kawalek wydechu…