daniel

Señor Meme Officer
Wiesz, że częściowo ogrążyłeś się tym artykułem, na razie część jeśli nie większość kopalń jest zagrażająca środowisku, przez erozję czy zapotrzebowanie na mnóstwo ton wody do jej prowadzenia
Rozumiem, że wszystkie inne kopalnie wzbogacają środowisko naturalne w którym się znajdują.
Do tej pory nie było zapotrzebowania na lit w takiej ilości, więc robiono to co wymagało mniej pracy. Lit występuje na raczej na terenach suchych i gorących, więc metoda sama się nasuwała. Nie było zachęty cenowej do dalszego jej ulepszania. Teraz wraz ze wzrostem ceny i popytu taki impuls się pojawia.

gqx

Nowy na Forum
Poza tymi wszystkimi zaletami, jeżdżenie autostradami to koszmar, jeden użytkownik pisał że jego v6 w benzynie przejedzie na autostradzie 800 km, a elektryk co najwyżej 300 i mniej

Bronek

Pionier e-mobilności
Szkoda że internet nie jest drogi, bo może takich tekstów byłoby mniej, może dziecinady byłoby mniej

@Rafalski po kiego gadasz z.......... ( wpisz sam z kim?) , który zwraca się do Ciebie :" Nie tumanie, nie chcę do jasnej cholery!..... ".?

Last edited:

PabloPN

Posiadacz elektryka
Nie tumanie, nie chcę do jasnej cholery! Ale one z roku na rok kur.a drożeją DROŻEJĄ ( z wyjatkami na szczęscie) ile kosztował Zoe, nawet po lifcie a ile teraz, ile kosztował LEAF2 pięc lat temu a ile teraz. Zeszloroczny Spring właśnie przekroczył granicę 100 tys zł, a startował poniżej 80 tysi, nie ma już nowych aut elektrycznych poniżej 100 TYSIECY ZŁOTYCH! Ale propaganda elektryfikacji i firm wydobywczych robią to że świat nie chce sie zająć bardziej ekologicznymi paliwami jak biogaz, lng, wodór, spręzone powietrze. Co z tego że można kupić wodorowe auta skoro są jeszcze droższe i jest ich 2 w Polsce, a ile elektryków. Do tego hamowanie rozwoju pojazdów na sprężone powietrze, solution air nie odpowiada na moje maile a od ponad roku niczego nie publikuje a mieli ruszyć ze sprzedażą w tym roku, ciekawe...
Drożeją... tak jak wszystko inne... lodówka, pralka i telewizor też są droższe niż 3 lata temu... najpierw covid a później konflikt na ukrainie zaburzyły łańcuchy dostaw i nikt z nas z tym nic nie zrobi... i zapewne cię zaskocze ale samochody SPALINOWE też podrożały... i procentowo może nawet bardziej niż elektryczne... Opel Crossland X tak ze 3 lata temu kosztował około 70000... teraz kosztuje 110000... ponad 50% więcej... Citroen C3 podobnie... z 60000 na 92000... Renault Clio z 65000 na 88000...
Ja osobiście kupuje elektryka z powodów czysto ekenomicznych... właśnie tak... ekonomicznych... bardziej będzie się w rodzinie opłacać niż jeżdżenie autem spalinowym... argument ekologii akurat jest mi obojętny (no może nie całkiem ale nie miał wpływu na wybór samochodu)... jednakże:
1. Odpady olejowe można by porównać do składowania zużytych baterii ale producenci aut elektrycznych często zużyte baterie poddają recyklingowi i przetwarzają je na nowe... i to w coraz większym procencie...
2. Transport paliw płynnych ma ogromny wpływ na środowisko... do tego dochodzą katastrofy tankowców (w tym kilka tragicznych dla środowiska)... wycieki z platform wiertniczych... poszukaj też jaki wpływ na środowisko miało podpalenie szybów wiertniczych po wojnie w iraku... transport prądu ma z pewnością niewspółmiernie mniejszy wpływ na środowisko...
3. Czysty ekologicznie prąd można wyprodukować praktycznie w każdych warunkach domowych... paliwa niestety nie...

Reasumując na dzień dzisiejszy auto elektryczne jest najlepszą alternatywą dla auta spalinowego... i czy tego chcemy czy nie zmiana już się dzieje... dopóki ktoś nie wymyśli czegoś lepszego to w końcu wszyscy się do nich przesiądziemy... wraz ze zmniejszaniem się ilości ropy na świecie cena tego surowca będzie rosnąć... wraz z ilością wyprodukowanych elektryków ich cena będzie spadać...

Co do twojej osoby na tym forum to wiem że są tacy co muszą iść pod prąd bo taki mają charakter i mam przeczucie że ty właśnie do takich należysz... tylko że należy to robić z rozsądkiem a ty tego nie robisz... jest jeszcze druga możliwość siejesz zamęt ponieważ masz tak nudne życie w którym szczytowym osiągnięciem jest wywołanie gównoburzy... Współczuje...

cooler

Pionier e-mobilności
Nie tumanie, nie chcę do jasnej cholery! Ale one z roku na rok kur.a drożeją DROŻEJĄ ( z wyjatkami na szczęscie) ile kosztował Zoe, nawet po lifcie a ile teraz, ile kosztował LEAF2 pięc lat temu a ile teraz. Zeszloroczny Spring właśnie przekroczył granicę 100 tys zł, a startował poniżej 80 tysi, nie ma już nowych aut elektrycznych poniżej 100 TYSIECY ZŁOTYCH! Ale propaganda elektryfikacji i firm wydobywczych robią to że świat nie chce sie zająć bardziej ekologicznymi paliwami jak biogaz, lng, wodór, spręzone powietrze. Co z tego że można kupić wodorowe auta skoro są jeszcze droższe i jest ich 2 w Polsce, a ile elektryków. Do tego hamowanie rozwoju pojazdów na sprężone powietrze, solution air nie odpowiada na moje maile a od ponad roku niczego nie publikuje a mieli ruszyć ze sprzedażą w tym roku, ciekawe...
Może i nowe drożeją, ale za to używane też są coraz droższe :D

Nie martw się, kiedyć przyjdziesz kupić mojego dobitego, wypierdziałego sztrucla jak nie będziesz już mógł do miasta do pracy w biedrze dojechać...
Jakoś nikt na tym forum się nie przejmuje tak bardzo cenami, dziwnym trafem tylko wielbiciele sadzy z rury...

PabloPN

Posiadacz elektryka
Przejście na auta elektryczne trochę przypomina elektryfikację wsi w latach 60... wtedy podobno od prądu kury przestawały znosić jajka a krowy przestawały się cielić i dawać mleko... ludzie po podłączeniu prądu częściej podobno chorowali i gorzej się czuli... winny pożarów we wsi też był zawsze prąd... gdyby wtedy był internet to już widzę te nagłowki... stodoła po podłączeniu elektryfikacyji płonęła przez 21godzin 🤣😅😅🤣

cooler

Pionier e-mobilności
Pewnie Nokie 3310 dalej używa, a na forum pisze siedząc przed monitorem CRT i łączy się modemem na 02021...
Generalnie to ustalmy jedno: nieładnie tak się śmiać z osoby niepełnosprawnej. Dotarły do mnie plotki że @gqx ma poważne problemy ze zdrowiem (paraliż czy niedowład mózgu) i jego jedyną rozrywką jest pisanie za pomocą ruchów gałek ocznych komentarzy na tym forum i w ten sposób wyraża żal za minionym zdrowiem. Cieszy go że odpisujemy gdyż czuje się potrzebny, inaczej być może już dawno skończył by ze sobą albo zrobił coś jeszcze gorszego.
Nie zawiedźmy go koledzy!!!
Odpisujemy na każdego posta naszego tak doświadczonego przez życie kolegi. Z góry dziękuję.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
To nie jest żadna ruska onuca. To idiota, który odkrył internet
@gqx Ty to taki Kaziuk Bartoszko z Taplarów