Ja jestem za OZE, ale też za energetyką jądrową.
Jestem przeciwny spalaniu surowców nieodnawialnych, które można wykorzystać inaczej niż puszczenie z dymem.
Jestem też za merytoryczną dyskusją, a przeciw zakrzykiwaniu/ośmieszaniu argumentów.
Niestety sytuacja konfliktu polityczno-ideologicznego w Polsce, ale też na świecie, doprowadza do totalitaryzacji poglądów, czy to za, czy przeciw. 😕
To pozwolę sobie zaproponować swoją wizję "ekologicznej" przyszłosci, tylko niestety nie ma w nich miejsca dla elektryków i OZE.
Jeśli chodzi o pozyskiwanie energii to tylko energetyka jadrowa ale nie ta dzsiejsza oparta o U235 a ta która już przetestowali i francuzi i amerykanie oparta na U238 i reaktory niskociśnieniowe uniemożliwiajace awarie typu "czarnobyl":
Zalety w stosunku do OZE, nie potrzeba wielkich terenów przeznaczac na solary i wiatraki, nie trzeba ryć w ziemi po ogromne ilosci toksycznych metali. Stabilne i pewne dostawy energii.
Wystarczy niewiele uranu. Niewiele bo dziś wykorzystuje sie tylko U235 którego jest w uranie 0,7%, pozostałe 99,3% to w uproszczeniu U238, wiec jeśli korzystamy z niego potrzebujemy 100 razy mniej paliwa a dodatkowo mozemy wykorzystac dotychczas zgromadzone odpady nuklearne.
Tyle jeśli chodzi o prąd w gniazdkach, zaś transport:
W dobie usilnych poszukiwań wysoce zrównoważonych źródeł paliw sukcesem może pochwalić się zespół projektu Photofuel, który...
cordis.europa.eu
Naukowcy z Texas A&M AgriLife Research wykorzystują sztuczną inteligencję, aby opracować innowacyjną metodę pozyskiwani…
tech.wp.pl
w przyszłości modyfikacje genetyczne takich alg spowodują ze beda one sikac czystym PB95, tak więc mozemy miec normalne paliwa ale bez wydobywania węglowodorów i co spalimy i wyemitujemy jako CO2 to algi znów pochłoną i zamienią na paliwo.
Wzgledem samochodów elektrycznych znów nie trzeba grzebac w ziemi by wydobywac lit, kobalt i inne, nie trzeba rozbudowywac sieci przesyłowych, wystarczy stara XIX wieczna technologia stacji benzynowych która juz istnieje czyli tutaj zadnych nowych kosztów.
Wada ze trzeba jakieś tereny przeznaczyć na hodowlę takich alg, ale ze mozna to i w słonej wodzie trzymac to moga to byc tereny zdewastowane, pogórnicze itp. To my zdecydujemy gdzie bedzie ta uprawa. W przypadku pierwiastków trzeba kopac tam gdzie są a nie tam gdzie chcemy.
Czyli bez OZE i bez elektryków będzie znacznie ekologiczniej niż z nimi.
No ale jak pisałem na początku, przecież nie o ekologie chodzi tylko o to by sie w 5 sekund albo i w trzy sekundy z cichym szmerem rozpędzać do setki ponad dwutonową furą ścierajac szerokie laczki:
Pył z opon samochodowych stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Zanieczyszcza oceany, powietrze oraz glebę - podał dziennik
www.wirtualnemedia.pl
Zawierające toksyczne substancje opony samochodowe stanowią bardzo poważne zagrożenie dla środowiska, a wydobywający się z nich pył przyczynia się do zanieczysz
klimat.rp.pl