Nie tumanie, nie chcę do jasnej cholery! Ale one z roku na rok kur.a drożeją DROŻEJĄ ( z wyjatkami na szczęscie) ile kosztował Zoe, nawet po lifcie a ile teraz, ile kosztował LEAF2 pięc lat temu a ile teraz. Zeszloroczny Spring właśnie przekroczył granicę 100 tys zł, a startował poniżej 80 tysi, nie ma już nowych aut elektrycznych poniżej 100 TYSIECY ZŁOTYCH! Ale propaganda elektryfikacji i firm wydobywczych robią to że świat nie chce sie zająć bardziej ekologicznymi paliwami jak biogaz, lng, wodór, spręzone powietrze. Co z tego że można kupić wodorowe auta skoro są jeszcze droższe i jest ich 2 w Polsce, a ile elektryków. Do tego hamowanie rozwoju pojazdów na sprężone powietrze, solution air nie odpowiada na moje maile a od ponad roku niczego nie publikuje a mieli ruszyć ze sprzedażą w tym roku, ciekawe...
Drożeją... tak jak wszystko inne... lodówka, pralka i telewizor też są droższe niż 3 lata temu... najpierw covid a później konflikt na ukrainie zaburzyły łańcuchy dostaw i nikt z nas z tym nic nie zrobi... i zapewne cię zaskocze ale samochody SPALINOWE też podrożały... i procentowo może nawet bardziej niż elektryczne... Opel Crossland X tak ze 3 lata temu kosztował około 70000... teraz kosztuje 110000... ponad 50% więcej... Citroen C3 podobnie... z 60000 na 92000... Renault Clio z 65000 na 88000...
Ja osobiście kupuje elektryka z powodów czysto ekenomicznych... właśnie tak... ekonomicznych... bardziej będzie się w rodzinie opłacać niż jeżdżenie autem spalinowym... argument ekologii akurat jest mi obojętny (no może nie całkiem ale nie miał wpływu na wybór samochodu)... jednakże:
1. Odpady olejowe można by porównać do składowania zużytych baterii ale producenci aut elektrycznych często zużyte baterie poddają recyklingowi i przetwarzają je na nowe... i to w coraz większym procencie...
2. Transport paliw płynnych ma ogromny wpływ na środowisko... do tego dochodzą katastrofy tankowców (w tym kilka tragicznych dla środowiska)... wycieki z platform wiertniczych... poszukaj też jaki wpływ na środowisko miało podpalenie szybów wiertniczych po wojnie w iraku... transport prądu ma z pewnością niewspółmiernie mniejszy wpływ na środowisko...
3. Czysty ekologicznie prąd można wyprodukować praktycznie w każdych warunkach domowych... paliwa niestety nie...
Reasumując na dzień dzisiejszy auto elektryczne jest najlepszą alternatywą dla auta spalinowego... i czy tego chcemy czy nie zmiana już się dzieje... dopóki ktoś nie wymyśli czegoś lepszego to w końcu wszyscy się do nich przesiądziemy... wraz ze zmniejszaniem się ilości ropy na świecie cena tego surowca będzie rosnąć... wraz z ilością wyprodukowanych elektryków ich cena będzie spadać...
Co do twojej osoby na tym forum to wiem że są tacy co muszą iść pod prąd bo taki mają charakter i mam przeczucie że ty właśnie do takich należysz... tylko że należy to robić z rozsądkiem a ty tego nie robisz... jest jeszcze druga możliwość siejesz zamęt ponieważ masz tak nudne życie w którym szczytowym osiągnięciem jest wywołanie gównoburzy... Współczuje...