gqx

Nowy na Forum
Przejście na auta elektryczne trochę przypomina elektryfikację wsi w latach 60... wtedy podobno od prądu kury przestawały znosić jajka a krowy przestawały się cielić i dawać mleko... ludzie po podłączeniu prądu częściej podobno chorowali i gorzej się czuli... winny pożarów we wsi też był zawsze prąd... gdyby wtedy był internet to już widzę te nagłowki... stodoła po podłączeniu elektryfikacyji płonęła przez 21godzin 🤣😅😅🤣
Przestań do cholery żartować, to poważna sprawa z tymi pożarami elektryków!!!🤦‍♂️😡 Wiesz ile więcej pieniedzy trzeba wydać przez takie długotrwałe ugaszanie, zachowujesz się jak cholerny ignorant

gqx

Nowy na Forum
Generalnie to ustalmy jedno: nieładnie tak się śmiać z osoby niepełnosprawnej. Dotarły do mnie plotki że @gqx ma poważne problemy ze zdrowiem (paraliż czy niedowład mózgu) i jego jedyną rozrywką jest pisanie za pomocą ruchów gałek ocznych komentarzy na tym forum i w ten sposób wyraża żal za minionym zdrowiem. Cieszy go że odpisujemy gdyż czuje się potrzebny, inaczej być może już dawno skończył by ze sobą albo zrobił coś jeszcze gorszego.
Nie zawiedźmy go koledzy!!!
Odpisujemy na każdego posta naszego tak doświadczonego przez życie kolegi. Z góry dziękuję.
Jak śmiesz mnie obrażać!!!😡

gqx

Nowy na Forum
Może i nowe drożeją, ale za to używane też są coraz droższe :D

Nie martw się, kiedyć przyjdziesz kupić mojego dobitego, wypierdziałego sztrucla jak nie będziesz już mógł do miasta do pracy w biedrze dojechać...
Jakoś nikt na tym forum się nie przejmuje tak bardzo cenami, dziwnym trafem tylko wielbiciele sadzy z rury...
A może dlatego że macie więcej kasy i was stać na auto za min. 100tys zł które nie przejedzie nawet 400 km

gqx

Nowy na Forum
Drożeją... tak jak wszystko inne... lodówka, pralka i telewizor też są droższe niż 3 lata temu... najpierw covid a później konflikt na ukrainie zaburzyły łańcuchy dostaw i nikt z nas z tym nic nie zrobi... i zapewne cię zaskocze ale samochody SPALINOWE też podrożały... i procentowo może nawet bardziej niż elektryczne... Opel Crossland X tak ze 3 lata temu kosztował około 70000... teraz kosztuje 110000... ponad 50% więcej... Citroen C3 podobnie... z 60000 na 92000... Renault Clio z 65000 na 88000...
Ja osobiście kupuje elektryka z powodów czysto ekenomicznych... właśnie tak... ekonomicznych... bardziej będzie się w rodzinie opłacać niż jeżdżenie autem spalinowym... argument ekologii akurat jest mi obojętny (no może nie całkiem ale nie miał wpływu na wybór samochodu)... jednakże:
1. Odpady olejowe można by porównać do składowania zużytych baterii ale producenci aut elektrycznych często zużyte baterie poddają recyklingowi i przetwarzają je na nowe... i to w coraz większym procencie...
2. Transport paliw płynnych ma ogromny wpływ na środowisko... do tego dochodzą katastrofy tankowców (w tym kilka tragicznych dla środowiska)... wycieki z platform wiertniczych... poszukaj też jaki wpływ na środowisko miało podpalenie szybów wiertniczych po wojnie w iraku... transport prądu ma z pewnością niewspółmiernie mniejszy wpływ na środowisko...
3. Czysty ekologicznie prąd można wyprodukować praktycznie w każdych warunkach domowych... paliwa niestety nie...

Reasumując na dzień dzisiejszy auto elektryczne jest najlepszą alternatywą dla auta spalinowego... i czy tego chcemy czy nie zmiana już się dzieje... dopóki ktoś nie wymyśli czegoś lepszego to w końcu wszyscy się do nich przesiądziemy... wraz ze zmniejszaniem się ilości ropy na świecie cena tego surowca będzie rosnąć... wraz z ilością wyprodukowanych elektryków ich cena będzie spadać...

Co do twojej osoby na tym forum to wiem że są tacy co muszą iść pod prąd bo taki mają charakter i mam przeczucie że ty właśnie do takich należysz... tylko że należy to robić z rozsądkiem a ty tego nie robisz... jest jeszcze druga możliwość siejesz zamęt ponieważ masz tak nudne życie w którym szczytowym osiągnięciem jest wywołanie gównoburzy... Współczuje...
Mylisz się i to sromotnie, elektryczne nie jest najlepszą alternatywą. Lepszą są auta wodorowe lub na dprężone powietrze, sle nie pojawia się ich za dużo bo działa skutecznie wasze lobby elektryczno wydobywcze😡 Telewizory, lodówki wcale nie drożeją z roku na rok. Tak zauważyłem że auta spalinowe drożeją z roku na rok o dziesiatki procent nawet

PabloPN

Posiadacz elektryka
Mylisz się i to sromotnie, elektryczne nie jest najlepszą alternatywą. Lepszą są auta wodorowe lub na dprężone powietrze, sle nie pojawia się ich za dużo bo działa skutecznie wasze lobby elektryczno wydobywcze😡 Telewizory, lodówki wcale nie drożeją z roku na rok. Tak zauważyłem że auta spalinowe drożeją z roku na rok o dziesiatki procent nawet
Ty zachowujesz sie jak totalny ignorant... na dodatek niedouczony... jak dziennikarzyna który pisze tylko po to żeby pisać... na dodatek bladego pojęcia nie masz o czym piszesz... od czasu covidu cała elektronika drożeje... jeśli tego nie zaueażyłeś to chyba żyjesz tylko we własnym świecie...
Co do elektryków powtarzasz wyświechtane nieprawdziwe frazesy których nie sprawdziłeś i raczej napewno nie rozumiesz... samochody wodorowe na dużą skale nie mają szans na rozwój... i nie blokuje pomysłu elektryczny lobby 🤣😅😅🤣 (trzeba być nieźle ograniczonym żeby tak myśleć)... oświecę cię... pomysł rozwoju samochodów na wodór blokuje koszt wytwarzania wodoru... przechowywania go... niebezpieczny transport wodoru... zagrożenia podczas tankowania... zagrożenia podczas awarii (np. rozszczelnienia zbiornika), wysokie prawdopodobieństwo eksplozji podczas wypadków, koszty wybudowania sieci dystrybucji... jednym słowem większe koszty i większe niebezpieczeństwo więc jaka to alternatywa dla aut elektrycznych???
Jeśli chodzi o samochody na sprężone powietrze... i znowu trzeba cię douczyć ignorancie... silniki na sprężone powietrze mają nieakceptowalnie niską skuteczność... do tego to powietrze trzeba sprężyć... czym? Sprężarkami na prąd czy na paliwo kopalne??? A może sprężarką na sprężone powietrze? 😅🤣🤣😅 prawie wymyśliłeś perpetum mobile geniuszu 🤣😅😅🤣
Jak widzisz twój tok myślenia jest iście trollingowy... no bo logicznie reasumując jesteś trollem albo niedouczonym ignorantem który potrzebuje uwagi... istniejesz tylko dzięki temu że siejesz zamęt... bez twoich zaczepek byłbyś nikim...
Jeszcze jedno... w sumie widzę jeden pozytyw w twoich postach i idiotycznych teoriach... nasze odpowiedzi są bardziej konstruktywne niż twoje niczym nie poparte wypowiedzi... odpowiadamy nie tylko tobie tylko wszystkim którzy mają wątpliwości lub chcą poznać prawdę np. o silnikach na sprężone powietrze...
A sposób w jaki odpowiedziałeś na moje 2 poprzednie posty w stu procentach obrazują jakim jesteś maluczkim człowieczkiem... takim który myśli że jest chu#& wie kto a jest chu&^ wie kim... cwany w internecie a gówno wart w prawdziwym świecie...

gqx

Nowy na Forum
Ty zachowujesz sie jak totalny ignorant... na dodatek niedouczony... jak dziennikarzyna który pisze tylko po to żeby pisać... na dodatek bladego pojęcia nie masz o czym piszesz... od czasu covidu cała elektronika drożeje... jeśli tego nie zaueażyłeś to chyba żyjesz tylko we własnym świecie...
Co do elektryków powtarzasz wyświechtane nieprawdziwe frazesy których nie sprawdziłeś i raczej napewno nie rozumiesz... samochody wodorowe na dużą skale nie mają szans na rozwój... i nie blokuje pomysłu elektryczny lobby 🤣😅😅🤣 (trzeba być nieźle ograniczonym żeby tak myśleć)... oświecę cię... pomysł rozwoju samochodów na wodór blokuje koszt wytwarzania wodoru... przechowywania go... niebezpieczny transport wodoru... zagrożenia podczas tankowania... zagrożenia podczas awarii (np. rozszczelnienia zbiornika), wysokie prawdopodobieństwo eksplozji podczas wypadków, koszty wybudowania sieci dystrybucji... jednym słowem większe koszty i większe niebezpieczeństwo więc jaka to alternatywa dla aut elektrycznych???
Jeśli chodzi o samochody na sprężone powietrze... i znowu trzeba cię douczyć ignorancie... silniki na sprężone powietrze mają nieakceptowalnie niską skuteczność... do tego to powietrze trzeba sprężyć... czym? Sprężarkami na prąd czy na paliwo kopalne??? A może sprężarką na sprężone powietrze? 😅🤣🤣😅 prawie wymyśliłeś perpetum mobile geniuszu 🤣😅😅🤣
Jak widzisz twój tok myślenia jest iście trollingowy... no bo logicznie reasumując jesteś trollem albo niedouczonym ignorantem który potrzebuje uwagi... istniejesz tylko dzięki temu że siejesz zamęt... bez twoich zaczepek byłbyś nikim...
Jeszcze jedno... w sumie widzę jeden pozytyw w twoich postach i idiotycznych teoriach... nasze odpowiedzi są bardziej konstruktywne niż twoje niczym nie poparte wypowiedzi... odpowiadamy nie tylko tobie tylko wszystkim którzy mają wątpliwości lub chcą poznać prawdę np. o silnikach na sprężone powietrze...
A sposób w jaki odpowiedziałeś na moje 2 poprzednie posty w stu procentach obrazują jakim jesteś maluczkim człowieczkiem... takim który myśli że jest chu#& wie kto a jest chu&^ wie kim... cwany w internecie a gówno wart w prawdziwym świecie...
Jest wiele przeciwników aut elektrycznych, ja tylko sprawdzam jaka jest prawda i kto z tych dwóch grup ma rację, a wy mnie tylko obrażacie, mam nadzieję ża zamkna waszą stronkę szerzacą nienawiść😡!

gqx

Nowy na Forum
Poproszę o źródło tej niskiej sprawności silnika pneumatycznego, bo wcale od razu tak szybko nie da się znaleźć tej informacji w google

PabloPN

Posiadacz elektryka
Przestań do cholery żartować, to poważna sprawa z tymi pożarami elektryków!!!🤦‍♂️😡 Wiesz ile więcej pieniedzy trzeba wydać przez takie długotrwałe ugaszanie, zachowujesz się jak cholerny ignorant
Lepiej sprawdz ile spłonęło elektryków a ile spalinowych??? z jakich powodów płonęły?... jaki procent na 100sztuk? Wiesz??? Założe się że nie... powtarzasz to co napisał jakiś tępy dziennikarz w clickbaitcie...
A wiesz ile trzeba wydać na wszystkie TYSIĄCE pożarów samochodów spalinowych???
Nie robie sobie żartów z pożarów elektryków a śmieję się jedynie z podejścia twojego jak i kilku pismaków którzy robią z igły widły... stworzyli narodowy argument przeciw elektrykom raptem z kilku na krzyż pożarów tylko dlatego że temat jest chwytliwy i na czasie... a ty wierzysz w to jak ograniczony umysłowo niepotrafiący samodzielnie myśleć idiota...

Last edited:

PabloPN

Posiadacz elektryka
Poproszę o źródło tej niskiej sprawności silnika pneumatycznego, bo wcale od razu tak szybko nie da się znaleźć tej informacji w google
Da się znaleźć... trzeba tylko potrafić poszukać... poszukaj w prasie fachowej z dziedziny fizyki mechanicznej... większość periodyków jest po angielsku co pewnie jest dla ciebie przeszkodą ale podpowiem ci jeszcze że możesz skorzystać z translatora...
Wyszukuwanie w języku polskim tego tematu jest faktycznie ubogie... samo to że zwrotów masz niewiele świadczy o tum że temat nie jest rozwijany... nie zastanawia cie dlaczego??? 😅🤣🤣😅

PabloPN

Posiadacz elektryka
Jest wiele przeciwników aut elektrycznych, ja tylko sprawdzam jaka jest prawda i kto z tych dwóch grup ma rację, a wy mnie tylko obrażacie, mam nadzieję ża zamkna waszą stronkę szerzacą nienawiść😡!
No właśnie nie tak wielu... świadczą o tym lawinowo przybywające auta elektryczne na ulicach...
Przeciwnicy to tylko ci którzy:
- zawsze muszą być anty co by to nie było
- ci których dziś nie stać na elektryka więc nie pozostało nic innego jak być przeciw
- ci którzy wierzą we wszystko co przeczytają w internecie...