Nie takie ekologiczne EV!

cojestdoktorku

Zadomawiam się
Po tej wypowiedzi nie mam już wątpliwości kto jest Twoim mentalnym mocodawcą. 😤😥🤨
Rosja w takiej wersji jak teraz NIE ma prawa istnieć, tylko tyke I aż tyle w temacie…
Wy tu ciagle chcecie politykować. Opisuję tylko fakty, jeśli fakty Cię ranią to przykre, a jak chcesz sie kogos czepić to czep się Belgii i Hiszpanii bo to oni kupują rosyjski LNG nie ja.
No ale lepiej sie czepiac o polityke na forum politycznym

Last edited:

Michal

Pionier e-mobilności
Napisz jeszcze gdzie taki reaktor działania produkuje energię w znaczących ilościach...

tokwi

Posiadacz elektryka
@cojestdoktorku strzelasz postami jak karabin maszynowy kulami. Chętnie bym Cię wysłuchał, ale się pogubiłem. Mam radę/prośbę/sugestię - bo tak łatwiej trafisz z Twoim przekazem.
Załóż wątek w którym nakreślisz w prostych słowach o co Co chodzi?

Źródła jak najbardziej podaj, ale nie rób z nich randomowo-patchworkowego generatora wypowiedzi.

Jeśli mogę jeszcze doradzić - Pisz od siebie - z serca, a nie jak tępy ruski ChatGPT

U mnie póki co wędrujesz na listę niechcianego contentu.

cojestdoktorku

Zadomawiam się
No ale chmury zasłonią i wiatr ustanie na miesiące?
Wiatr moze całkowicie ustać na wiele dni przy niekorzystnej dla OZE pogodzie. To sie juz niemcom zdarzyło
Natomiast przez miesiace moze być bardzo słaby i wtedy produkcję OZE trzeba by wspomagac zgromadzonymi zapasami energii.
Warto zauważyć ze tego problemu raczej nie bedzie miałą np. Arabia saudyjska czy inne kraje bliskie równika. Nie wiem czemu sie o tym mało mówi ale "ekonomia OZE" jest zupełnie rózna dla róznych krajów.
Wspomniana arabia saudyjska nie potrzebuej takich magazynów, ale Niemcy potrzebują

Zreszta z podobnego powodu buduje sie magazyny na gaz, jego dostawy nie musza byc całkiem zatrzymane na miesiace, mogą być po prostu przez kilka miesiecy mniejsze od zapotrzebowania i wtedy ten brakujacy gaz uzupełnia sie z magazynów.

Michal

Pionier e-mobilności
A działający?

cojestdoktorku

Zadomawiam się
@cojestdoktorku strzelasz postami jak karabin maszynowy kulami. Chętnie bym Cię wysłuchał, ale się pogubiłem. Mam radę/prośbę/sugestię - bo tak łatwiej trafisz z Twoim przekazem.
Załóż wątek w którym nakreślisz w prostych słowach o co Co chodzi?
Jeden tylko post z ostatnich kilkunastu był "od siebie" gdzie przedstawiłem prawdziwie ekologiczny miks energetyczny. Pozostałe kilkanascie postów to tylko oodpowiedzi dla tych którzy pisza do mnie. Odpowiadanie jest grzeczne, brak odpowiedzi byłby niegrzeczny.
Źródła jak najbardziej podaj, ale nie rób z nich randomowo-patchworkowego generatora wypowiedzi.
Staram się każdy ze swoich argumentów podpierać źródłem. To nie są randomowe linki tylko linki dotyczace poruszanych tematów
Pisz od siebie - z serca, a nie jak tępy ruski ChatGPT
Pisze od siebie z mózgu, serce to tylko pompa
U mnie póki co wędrujesz na listę niechcianego contentu.
Super, nie będziesz zawracał tyłka jakiś zaczepkami bez tresci a wiec bez sensu.

Last edited:

cojestdoktorku

Zadomawiam się
A działający?
Obecnie chyba nie ma takich stosowanych cywilnie, chyba tylko na okrętach podwodnych
Własnie dlatego ze takich nie ma obecnie to profesor Messner od 22 minuty mówi o tym ze to wielka szansa dla Polski:
Wiele państw jest na etapie powrotu do tej technologii, profesor twierdzi ze mozemy być jednymi z pierwszych, wystarczy nagłośnić temat i podjąc decyzje polityczne.

Michal

Pionier e-mobilności
Czyli czekaj, czekaj,... Twoim zdaniem nie mając żadnego (null, nada) doświadczenia w reaktorach jądrowych, szansą dla Polski jest budowa reaktora, którego nikt obecnie nie używa, bo jest tańszy, lepszy i ogólnie każdy go chce?? Ciekawi mnie kto najbardziej ciśnie ten temat - jaki kraj jest najbardziej zainteresowany takim typem reaktora do użytku cywilnego? Hmmm.... nawet nie chce mi się sprawdzać, bo na banku ruskie gnidy.

cojestdoktorku

Zadomawiam się
Czyli czekaj, czekaj,... Twoim zdaniem nie mając żadnego (null, nada) doświadczenia w reaktorach jądrowych, szansą dla Polski jest budowa reaktora, którego nikt obecnie nie używa, bo jest tańszy, lepszy i ogólnie każdy go chce??
Obejrzyj powyższy film z profesorem Messnerem i dostaniesz odpowiedź, wystarczy od 22 do 27 minuty (a najlepiej do końca)
W skrócie, Polacy nad tym pracują i profesor twierdzi ze mozemy miec to za 10 lat od dziś

cojestdoktorku

Zadomawiam się
Ciekawi mnie kto najbardziej ciśnie ten temat - jaki kraj jest najbardziej zainteresowany takim typem reaktora do użytku cywilnego? Hmmm.... nawet nie chce mi się sprawdzać, bo na banku ruskie gnidy.
Jeśli jesteś przeciwko to profesor sugeruje ze sam mozesz być "ruską gnidą" bo według profesora to "ruskie gnidy" są zainteresowane blokowaniem tej technologii
p.s. Alez tu wszyscy chcą politykować :p

Michal

Pionier e-mobilności
Oglądałem już dawno temu i nie wierze, a sam jestem fizykiem, więc mam większą wiedzę od Ciebie ;)

nabrU

Pionier e-mobilności
Super teorie, energia atomowa, paliwo z alg a tym czasem na Planecie PL - energetycznym pępku Europy Antek sypie węgiel do pieca :ROFLMAO:

1693941260454.png

cojestdoktorku

Zadomawiam się
Oglądałem już dawno temu i nie wierze, a sam jestem fizykiem, więc mam większą wiedzę od Ciebie ;)
Ale w co nie wierzysz?
Jak jesteś fizykiem to powinienes znać reaktory prędkie, inazej nazywane reaktorami powielającymi. Ta technologia była, działała i w zsrr i we Francji i w USA. Została zablokowana decyzjami politycznymi majacymi ograniczyć zbrojenia. Firmy wyspecjalizowały się w typowych wodnych reaktorach ciśnieniowych i dlatego dziś wszedzie sa takie reaktory na U235. To był polityczny motyw ze rozwój energetyki jądrowej poszedł nie w tą stronę w którą powinien.
Bil Gates też pracuje nad odmiana tej technologii wykorzystującej U238:

Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
Nikomu nie życzę samochodów na wodór, bawiłem się wodorem kilka lat w swoim życiu. Butle z wodorem są groźniejsze niż trotyl. Inaczej, bezpieczniej wozić bagażnik pełen trotylu niż butle z wodorem pod cisnieniem 700atm.
no tu troche pojechales....

p0li

Pionier e-mobilności
Super teorie, energia atomowa, paliwo z alg a tym czasem na Planecie PL - energetycznym pępku Europy Antek sypie węgiel do pieca :ROFLMAO:
spokoooojnuie, "ekologiczni" niemcy wspierani przez ruskie gnidy juz sobie wylaczyly atom i otwieraja nowe "ekologiczne" kopalnie wegla brunatnego - takze gonia polske ile moga...

nabrU

Pionier e-mobilności
Ależ oczywiście @p0li, że Niemcy popełnili błąd wyłączając atomówki i wcale nie są tacy 'eko' ale do PL im jeszcze daleko (generują prawie dwa razy mniej gCO₂eq/kWh)

cojestdoktorku

Zadomawiam się
no tu troche pojechales....
Nie no poważnie, trotyl zeby zmusić do wybuchu to trzeba określonych warunków, np. nie wystarczy go podpalić, wtedy po prostu sobie spłonie zamiast wybuchnąć.
Butla z wodorem wybuchnie jak sie nagrzeje, jak się w nią za mocno uderzy, albo jak ma jakąś niewielką ukrytą wadę - na poczatek dostaniemy wybuch wynikajacy z 700atm, by zrozumieć skalę takiego wybuchu mozna sobie dla porównania zobaczyć opony wybuchajace pod cisnieniem tylko 3 atm zamiast 700atm.
No ale to dopiero początek, bo teraz mamy rozprzestrzeniajacy się w powietrzu wodór tworzący wybuchową mieszankę tlenowo-wodorową, wystarczy jakaś iskra w pobliżu by ta mieszanina wybuchła z siłą bomby paliwowo-powietrznej.
W zasadzie to patrzac na energię wybuchu z wodoru to bomby paliwowo-powietrzne oparte o wodór miałyby przy tej samej masie większa siłę wybuchu niz te bomby z trotylem i innymi materiałami, tylko wojsko się za to nie bierze bo to trudne i strach takie coś przechowywać, dlatego jak chcą paliwowo-powietrzną to wolą oprzeć o coś czego nie trzeba przechowywac pod takim ciśnieniem i obawiac się np. kruchości wodorowej.
No to jak wojsko się boi to cywile wpadli na to ze sobie takie zbiorniki mogace robić za bomby wsadzą pod tyłki w samochodach :p

Last edited:

cojestdoktorku

Zadomawiam się