DealerPytanie do zamawiających - czy w umowie stroną jest dealer czy KIA Polska? Nie zamawiałem nigdy auta, to nie wiem![]()
"Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi".Ja tylko podnoszę ten temat w imieniu tych wszystkich, którzy czekają i wylewają tu, na forum swoją frustrację bo KIA im terminu nie dotrzymała!
Po raz czwarty piszę, abyśmy zaczęli ich naciskać - może coś się zmieni!?
Myślę że to kwestia do negocjacji. Zawsze warto wyrazić swoje niezadowolenie Dealerowi i zaproponować aby w ramach rekompensaty dołożyli coś ze swojej strony, np darmowe przeglądy, wymiany opon, akcesoria, itp. Sami pewnie tego nie zaproponują.Dzień dobry!
Od jakiegoś czasu obserwuję to forum - też czekam na Niro-ev. Zamówiłem 10. 06. 2022 z terminem odbioru 10. 03. 2023 - chociaż zapewniano mnie, że samochód odbiorę w grudniu 2022...
Ciekawi mnie, jak KIA postępuje z klientami w sytuacji, gdy przekroczona została data zapisana na umowie. Czy z tego tytułu zaproponowano jakaś rekompensatę, zadośćuczynienie? Jeśli tak, to czy odbyło się to z ich inicjatywy, czy też trzeba było o to zawalczyć?
Pytam dlatego, ponieważ słyszałem o czymś takim jak "kary umowne" za niedotrzymanie terminu zawartego w umowie. O ile pamiętam wynosiło to 0,1% wartości umowy za każdy dzień opóźnienia. Jestem ciekawy Waszej opinii na ten temat.
Myślę że rodzaj silnika jak i kwestia przeniesienia napędu odnosi się do wszystkich modeli a nie konkretnie Twojego egzemplarza...Informujemy jednocześnie, że przy planach produkcyjnych wszystko zależy między innymi od rodzaju silnika, wyposażenia jak i wyposażenia dodatkowego, modelu pojazdu, koloru, przeniesienia napędu.
Z wyrazami szacunku,
Dobrze wiesz o tym że wziąłeś auto które było juz wyprodukowe... Więc nie dziwne ze wywiązali się z terminu.No popatrz, ja na umowie miałem czas dostawy 6 miesięcy a odebrałem auto równo po trzech (co do dnia), to mnie też w błąd wprowadzili?