daro

Nowy na Forum
To jest zwykła laminowana, są do dokupienia folie prawie przezroczyste (przepuszczalność światła 85-90% ) ograniczające promienie EV i nagrzewanie (i delikatnie hałas ale to skutek uboczny). Tylko że fabryczne szyby nie mają 100% i pytanie jak będzie to wyglądało po oklejeniu. Trzeba wziąć wzornik i zmierzyć, jak będzie ok to od razu oklejam.
W specyfikacji jest wzmianka o szybie akustycznej, mogę to zmierzyć jak już odbiore swój model.... folie zawsze coś dadzą jak się oklei...

daro

Nowy na Forum
Asia Petrolhead pokazywał, że to jest szyba podwójna, chyba, że coś przekręciłem
Auta osobowe posiadają z przodu szyby podwójne czytaj laminowan, ważne jest to co jest między tymi dwoma szybami. Szyby pojedyncze to szyby hartowane tzw tempred i są zazwyczaj dookoła nie licząc aut premium

acc

Zadomawiam się
Odnośnie szyb, to precyzując wg cennika jest rozdzielenie między szybami akustycznymi a laminowanymi:
  • "Szyba przednia oraz przednie szyby boczne z funkcją ograniczającą nagrzewanie się wnętrza, przednia szyba akustyczna" - każda wersja wyposażenia
  • "Przednia szyba laminowana, przyciemniane szyby tylne" - od wersji L

wartur

Nowy na Forum
Tylko że człowiek ma tendencję do przyzwyczajania się do dobrego. Jak już nie słychać silnika to inne rzeczy zaczynają przeszkadzać. Owszem, wygląda na to że nowe Niro jest nieźle wyciszone ale zawsze można coś poprawić. Laminowane szyby są ciche ale dodatkowa warstwa folii jeszcze bardziej je wyciszy a przy okazji odrobinę zmniejszy nagrzewanie się w lecie i wyziębianie kabiny w zimie (tylko muszę sprawdzić z miernikiem jak będzie z przepuszczalnością światła z przodu bo nie chce mi się kombinować na przeglądach). Z tego co widziałem nadkola są zwykłe plastikowe więc warstwa maty butylowej powinna być skuteczna (już zamówiona, później tylko ze 2-3 godzinki pracy). Trochę filcu pod kanapę też pewnie nie zaszkodzi.

Powinieneś mniej czytać Onet, nie jest to źródło słynące z jakości informacji. Niby coś tam słyszeli, do końca nie wiedzą ale piszą poważne artykuły bez zagłębiania się w temat. Nie, w Niro EV nie ma płynu niskoprzewodzącego w układzie chłodzenia. Przeglądy co roku / 15kkm żeby trochę nabić kasy dealerom jedyne co w zasadzie warto tak często sprawdzać to hamulce jeśli używa się dużo epedal.
Akurat to nie jest z onetu.... Pytam, bo była już dyskusja na ten temat:
Dobrze by było gdybyśmy nie mieli tego płynu w Niro EV... Masz jakieś źródło z informacją, że nie jest w układzie niskoprzewodzący..?

Olecki

Pionier e-mobilności
Auta osobowe posiadają z przodu szyby podwójne czytaj laminowan, ważne jest to co jest między tymi dwoma szybami. Szyby pojedyncze to szyby hartowane tzw tempred i są zazwyczaj dookoła nie licząc aut premium
Niro EV ma laminowane szyby w drzwiach, tylną pewnie też - to właśnie było pokazywane na filmiku Petrolhead. W sumie nie wiem dlaczego nie chwalą się tym w cenniku. Niby przednią opisują jako akustyczną ale jakoś im specjalnie nie wierzę, szczególnie że to co jest opisane w cenniku niezbyt się trzyma kupy. W opisie HEV jest opisane że laminowana szyba przednia jest dodatkiem do wersji L (podkreślone jako różnica wobec M) przednia musi myć podwójna według przepisów prawa, więc o co im chodziło, może o akustyczną? Tak czy siak porównywałem na żywo szyby w HEV M i L i mają ten sam part number więc nie różnią się niczym mimo że różnica jest opisana w cenniku.

Olecki

Pionier e-mobilności
Akurat to nie jest z onetu.... Pytam, bo była już dyskusja na ten temat:
Dobrze by było gdybyśmy nie mieli tego płynu w Niro EV... Masz jakieś źródło z informacją, że nie jest w układzie niskoprzewodzący..?
Wystarczy obejrzeć jak wygląda komora 'silnika' na dowolnym filmiku z wersją ev, wszystko widać jak na dłoni. Jakbyś przeczytał uważnie ten temat z elektrowozu to już była tam odpowiedź na to pytanie.

electricar

Zadomawiam się
Szyba przednia oraz przednie szyby boczne z funkcją ograniczającą nagrzewanie się wnętrza,przedniaszyba akustyczna.

Pisze jak byk w cenniku. M L XL. W każdej wersji to jest.

wartur

Nowy na Forum
Wystarczy obejrzeć jak wygląda komora 'silnika' na dowolnym filmiku z wersją ev, wszystko widać jak na dłoni. Jakbyś przeczytał uważnie ten temat z elektrowozu to już była tam odpowiedź na to pytanie.
Pytałem o jakieś wiarygodne źródło informacji np. wymagania z aso, a nie o rozważania teoretyków czy obserwatorów filmików...

Najnowsze dyskusje