dsc

Zadomawiam się
Odebrałem wczoraj moją NiroEV w wersji XL (ciemne wnętrze). Na razie zrobiłem kilka kilometrów po mieście, czytam instrukcję i ogarniam to wszystko. Nie ładowałem jej jeszcze. W weekend, tak liczę, przyjdzie czas na jakieś większe testy, próbną jazdę po autostradzie, ładowanie z domowej stacji i wszystkie sprawy, żeby się z autem zaznajomić i poczuć w nim swobodniej.

Zakładam, że o samochodzie jako takim raczej wiecie już chyba prawie wszystko, bo wiele osób go dostało i pisało, jest mnóstwo recenzji, etc. No ale gdyby były z Waszej strony jeszcze jakieś pytania "jak to/tamto działa" oraz o wrażenia ogólne to piszcie, ja poobserwuję, poklikam i za parę dni odpiszę :)

HMS

Zadomawiam się
Odebrałem wczoraj moją NiroEV w wersji XL (ciemne wnętrze). Na razie zrobiłem kilka kilometrów po mieście, czytam instrukcję i ogarniam to wszystko. Nie ładowałem jej jeszcze. W weekend, tak liczę, przyjdzie czas na jakieś większe testy, próbną jazdę po autostradzie, ładowanie z domowej stacji i wszystkie sprawy, żeby się z autem zaznajomić i poczuć w nim swobodniej.

Zakładam, że o samochodzie jako takim raczej wiecie już chyba prawie wszystko, bo wiele osób go dostało i pisało, jest mnóstwo recenzji, etc. No ale gdyby były z Waszej strony jeszcze jakieś pytania "jak to/tamto działa" oraz o wrażenia ogólne to piszcie, ja poobserwuję, poklikam i za parę dni odpiszę :)
Czy dobierałeś szyberdach lub pompę i kiedy zamawiałeś ?
Zrób zdjęcia i pochwal się

dsc

Zadomawiam się
Wcześniej w wątku opisywałem moje przejścia, ale na powyższe prośby skrótowo podsumuję.

NiroEV zamówiłem pod koniec kwietnia, krótko po tym, jak dowiedziałem się o anulowaniu zamówienia na e-Niro (również było XL). Przepisałem rezerwację i czekałem. Na początku lipca dostałem informację od dealera, że system widzi mój VIN, jakiś czas później, gdzieś w sierpniu była informacja, że auto w tranzycie. We wrześniu czekało już na placu w salonie, a ja mam je dopiero teraz przez nawał pracy w tamtym okresie i praktycznie brak wolnych chwil. Następnie było gonienie licznych spraw po mojej stronie. Głównie to przygotowanie garażu i ładowarki oraz sprawy z bankiem - auto jest kredytowane, tutaj na różnych przygodach z wnioskiem i przelewem zszedł ponad tydzień, ale się udało.

Teraz kilka kwiatków z certyfikatu zgodności (homologacji). Wynika z niego, że VIN był nadany już 13.04, czyli zanim się dowiedziałem o całej akcji z podmianką wersji ze starej na nową. Zaś data produkcji samochodu to 04.07. Więc jak widać sprawy szły swoją drogą całkiem sprawnie, pewnie zaplanowano to wszystko ponad moją głową, tylko mnie karmiono informacjami z opóźnieniem :)

Mam wersję XL, pompę ciepła, nie mam szyberdachu. Kolor CGE (zielony) z czarnym słupkiem z tyłu. Wrzucę później jakieś fotki skoro pytacie.
Aha, zapłaciłem według cennika NiroEV z kwietnia, zawarta wtedy umowa zawierała już końcową cenę, plus był jeszcze mały rabacik. I tak był to spory skok w stosunku do e-Niro (niestety, nie było u mnie utrzymania pierwotnej ceny, musiałem zaakceptować podwyżkę albo wycofać zaliczkę), ale patrząc na dzisiejsze cenniki to prawie jak okazja.

Wydaje mi się (o tym też już pisałem), że ze względu na skasowanie kolejki na stare auto potraktowano mnie ekspresowo i dlatego mam już samochód.

Obecnie czekam na dostępność akcesoriów do auta. Chyba nikt nie wrzucał linka, ale domyślam się że krąży po ludziach:

Póki co chyba nic nie ma na stanie, mi dealer mówił, żebym dzwonił w grudniu-styczniu.

less

Posiadacz elektryka
Dzięki za info o zamówieniu. Jest tutaj nas kilku którzy czekają na XL, ale zamówione na przełomie maja/czerwca, więc nie ma co się stresować bo Twoje zamówienie było jednak sporo wcześniejsze.
Jeśli możesz to napisz coś o wrażeniach dot. "Wegańskiej skóry" na siedzeniach

Olecki

Pionier e-mobilności
Obecnie czekam na dostępność akcesoriów do auta. Chyba nikt nie wrzucał linka, ale domyślam się że krąży po ludziach:

Póki co chyba nic nie ma na stanie, mi dealer mówił, żebym dzwonił w grudniu-styczniu.
Sprzedawca z Interbisu w gdańsku twierdzi że dywaniki już są dostępne więc coś się chyba ruszyło Czekam na nie i chlapacze bo mój dealer je obiecał ale jak odbierałem auto to nic nie było dostępne. Folię na tylny zderzak zamówiłem z aliexpress, niestety była uniwersalna a tylny zderzak Niro jest zaokrąglony więc dużo zabawy z docinaniem żeby to jakoś wyglądało.
Z ciekawości sprawdziłem kilka part numberów z powyższego linku na https://www.kiapartsuk.com/ i wygląda że na wszystko mają już ceny ale nie wiem jak z czasem dostawy.

deniro

Zadomawiam się
Wczoraj przywieźli do deleara moje niro ev, następnego dnia pojechałem podejrzeć czy wszystko się zgadza żeby z czystym sumieniem zrobić przelew. Zauważyłem że auto ma przebieg 47km!!! A przecież nie jest zarejestrowany. Z reguły nowe mają po 10km. Jak było u was ile miały przebiegu? Pewnie sobie wczoraj testowali. Zastanawiam się czy nie zrobić z tego bałaganu co myślicie? Nowe a niby jezdzone:/ 50 km to sporry kawałek jednak. Nie wiem czy nie przesadzam ale wkurzyłem się.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wczoraj przywieźli do deleara moje niro ev, następnego dnia pojechałem podejrzeć czy wszystko się zgadza żeby z czystym sumieniem zrobić przelew. Zauważyłem że auto ma przebieg 47km!!! A przecież nie jest zarejestrowany. Z reguły nowe mają po 10km. Jak było u was ile miały przebiegu? Pewnie sobie wczoraj testowali. Zastanawiam się czy nie zrobić z tego bałaganu co myślicie? Nowe a niby jezdzone:/ 50 km to sporry kawałek jednak. Nie wiem czy nie przesadzam ale wkurzyłem się.
Przesadzasz :)
Moze wiecej testuja w fabryce.