Cześć, debiut tutaj. Mam trochę info, może się komuś przyda. A może ktoś słyszał coś innego i zdementuje
Niro EV zamówiłem na początku września, z terminem odbioru na marzec. Czyli lekko ponad pół roku. Z tego co widziałem tutaj na forum, to Ci, którzy zamawiali w okolicach maja/czerwca zwykle w ciągu tego pół roku otrzymywali auto.
Ostatnio słychać, że dealerzy dają 10 miesięcy jako okres oczekiwania. Wczoraj natomiast natknąłem się na materiał od Ani i Marka, w którym mówili o roku czekania:
(Mniej więcej 2 minuta filmu).
Dzwoniłem dzisiaj do dealera i wypytałem go jak to wygląda.
No i tak:
1. Auto oczywiście nawet nie jest w planie produkcyjnym i nie wiadomo kiedy będzie...
2. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to KIA sprzedała już w naszym kraju tyle Niro ile zaplanowała na 2023 i w tej chwili jest w ogóle problem z zamówieniem, a okres czekania faktycznie może wynosić rok. Po prostu fabyrka więcej z siebie nie wyciśnie.
3. Wersja wyposażenia (u mnie XL) raczej nie ma wpływu na termin produkcji
I na koniec poprosiłem o takie trochę "wróżenie z fusów" na kiedy być moze samochód będzie. Odpowiedź była taka, że prawdopodobnie za te pół roku trafi dopiero do produkcji, a do odbioru będzie za jakieś 9-10 miesięcy od daty zamówienia, ale to oczywiście nic pewnego.
Pozdrawiam