Nissan Leaf II 40 kwh czy ma sens ?

SkropMe

Zadomawiam się
Mi się udało zakupić za 105k zł Visia + Ekran multimedialny. Było to rok temu dokładniej 1 kwietnia(odbiór 21 kwiecień), później doszły dopłaty to autko bardzo fajnie wyszło. Do miasta idealny, trasę robiłem ponad 350km w jedna stronę, ładowanie 2x 23 minuty chademo i dojechałem do celu. Prędkość 100-110km/h przy temperaturze około 0 stopni. Najlepiej utrzymywać prędkość max 90 km/h wtedy bateria tak szybko nie znika. Cały czas jazda na ogrzewaniu bez pompy ciepła.

Ps. Nissan na czas oczekiwania na samochód na dwa tygodnie dał mi Nissana Qashqaia.

Cav

Pionier e-mobilności
Sprzedawcy w Kia nie bardzo chcą sprzedawać auta, które już są u innych dealerów.
U mnie w końcu się zgodzili (wymienili się z innym dealerem u którego było to znalezione przeze mnie auto, na inną sztukę).
Ale było też tak, że jedno auto z listy z tej strony, było już faktycznie sprzedane.
Ale generalnie, takich aut trzeba szukać samemu, dzwonić do dealera który jest na tej liście i pytać czy auto jest do wzięcia.

Frunek

Fachowiec
No dobra, obdzwonilem 3 salony które wg tej strony mają EV6 "od ręki". Wszystkie 3 są zarezerwowane i czekają na dopięcie sprzedaży.

Cav

Pionier e-mobilności
Czyli ten sam przypadek o którym pisałem - widać na stronie są też auta, dla których Kia jeszcze nie ma potwierdzenia sprzedaży, co nie znaczy że nie są dla kogoś zarezerwowane.
EV6 to pewnie bardziej chodliwy towar niż soul czy niro, więc pewnie tutaj szansa maleje.

solik

Pionier e-mobilności
W Krakowie w 2 salonach stoja juz ponad pol roku eSoule po 180k+, o negocjacji nie ma mowy, czekaja na zlotego klienta chyba :) albo sie bawia w Alfe gdzie na placu byly nowe 2 letnie Giulie

M.Leaf

Nowy na Forum
Zamówiłem Leafa 40 2022r. Decyzja nie z miłości ale czystej kalkulacji. Będę miał 27 tys dopłaty "mój elektryk". Więc za finalną cenę 101 tys brutto mam elektryka z jak dla mnie w 100% wystarczającym wyposażeniem.
Ładowanie z 230v we własnym ogrzewanym garażu w taryfie nocnej. Jazda tylko w warszawskich korkach. Parkomaty za darmo + jazda po buspasach.
Nie widzę lepszej propozycji na rynku w takich pieniądzach (i to nawet nie tylko wśród elektryków bo w tej grupie Leaf jest bezkonkurencyjny).

Pozdrawiam
Michał