Gratulacje ! Super rozsadne myslenie. Wtedy EV sie naprawde oplaca.Zamówiłem Leafa 40 2022r. Decyzja nie z miłości ale czystej kalkulacji. Będę miał 27 tys dopłaty "mój elektryk". Więc za finalną cenę 101 tys brutto mam elektryka z jak dla mnie w 100% wystarczającym wyposażeniem.
Ładowanie z 230v we własnym ogrzewanym garażu w taryfie nocnej. Jazda tylko w warszawskich korkach. Parkomaty za darmo + jazda po buspasach.
Nie widzę lepszej propozycji na rynku w takich pieniądzach (i to nawet nie tylko wśród elektryków bo w tej grupie Leaf jest bezkonkurencyjny).
Pozdrawiam
Michał
Gratulacje ! Super rozsadne myslenie. Wtedy EV sie naprawde oplaca.
Leaf jest super !
Nie ufaj tym co pisza o elektrykach 400km… tesla3 LR nie zrobi tyleZobaczymy😊 Jak będzie OK, to za parę lat dam synowi i kupi się coś nowego żonce. (ja jednak nadal żyję więc v6 a lepiej v8 potrzeba do oddychania...)
Mam nadzieję, że w perspektywie np 5 lat ceny elektryków się urealnią w stosunku do spalinowych. Bo teraz np ten "nasz" Leaf ma bardzo dobrą cenę ale takie elektryki "poważniejsze" (zasięg Zawsze min 400km) mają ceny dosyć głupawe niestety.
Swoją drogą, biorąc pod uwagę obecną wojnę z nieprzewidywalną Rosją (gaz, ropa) rząd nasz powinien MOCNO postawić na energetykę odnawialną, atomową i prąd z naszego węgla. I dać Dobre warunki zakupu pojazdów na prąd. To by było dla Wszystkich korzystne.
370km Gdn-WW zostało 16% tam gdzie eSka 130kmh, jestem zachwyconyNie ufaj tym co pisza o elektrykach 400km… tesla3 LR nie zrobi tyleto sciema jest. Chyba ze bedziesz jechal na autostradzie w lecie 110km/h. Wtedy zrobi.
Niby dlaczego?Dla mnie czy elektryk teraz ma zasięg realny 150 czy 300 km to jeden pies. I tak z Wawy do Zakopanego czy do Łeby nim nie dojadę.
;-) pożyjemy zobaczymy? 1 fazową evse 32A pasującą do Leafa można tanio znaleźć. A czy warto ładować o połowę szybciej? WARTO. 8 GODZIN TO NIE CZTERYJaką bym nie miał to w moich warunkach inwestycja w jakieś szybsze ładowarki/wallboxy jest bez sensu. No, z 500zł mogę zapłacić jak mi w 4-5 godz zrobi 100% ale takiej opcji to raczej brak.
Moja fizjologia szczęśliwie póki co nie wymaga ode mnie bym sikał godzinę😊Przy 300 km zasięgu, postoje zrobisz zgodnie z wymogami ludzkiej fizjologii.
Przy 150 już nie bardzo - to już będzie mocno upierdliwe, co nie znaczy że niewykonalne.