Nissan Leaf II 40 kwh czy ma sens ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Czyli jest Was dwóch.
I w porządku, nie wszystko wszystkim się musi podobać, bo nie stanowi to dla mnie problemu, że coś kogoś gryzie i komuś anonimowemu prezentowane treści nie przypadają do gustu.
Za to usłyszałem (choćby na ostatnim zlocie) i przeczytałem wiele komentarzy, które mówią, że jednak coś tam ktoś z tych treści skorzystał (z wieloma osobami, które dopiero weszły w świat EV po filmach, w tym z Leafami mam bliższy kontakt). I to są realne osoby, a nie nicki z forum elektrowozu:p
Nie uznaję się ani nie pretenduję by być kimś takim jak D. Grzyb czy Michał z NPPP. Także nie martwcie się o mnie!
PS. vwir: "Jesteś jedyną osobą na tym forum (na drugim zresztą też), która wpycha swoje filmiki." - i znowu minąłeś się na drodze z prawdą :)
Zbaczamy z tematu wątku, może nie zauważyliście..?
Moze te osoby nie chciały Ci robić przykrości ;) sorry ale filmiki są nudne jak flaki z olejem, ale jak Tobie sprawia przyjemność ich publikowania to publikuj. Mysle ze jak u każdego twórcy ilość wyświetleń i subskrypcji świadczy o jakości i interesującym sposobie przekazania wiedzy.

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Blagam… leafem nie zrobisz 500km w rozsadnym czasie. Co mam na mysli rozsadny czas ?
Jazda 120km/h i ladowanie co 90-120minut. Na drugim ladowaniu w lecie juz mozesz miec problem z RG.
Ja bym Cie objechal bmw i3 z bateria 30kWh. Bo wszedzie bym sie ladowal z pelna moca.
W porządku, to zmniejszam prędkość do 105-110 na tempomacie i jestem np. 6 minut później:)
Taki dramat?
Objechać to można objechać, ale jak się wybieram w podróż wakacyjną, to do bmw za wiele nie zapakuje. Jaki tam jest bagażnik?
200 litrów mniejszy niż w L2.

SamochodyElektryczneKRK

Zadomawiam się
Moze te osoby nie chciały Ci robić przykrości ;) sorry ale filmiki są nudne jak flaki z olejem, ale jak Tobie sprawia przyjemność ich publikowania to publikuj. Mysle ze jak u każdego twórcy ilość wyświetleń i subskrypcji świadczy o jakości i interesującym sposobie przekazania wiedzy.
Dziękuję za tę opinię. Jak to mówią, krytykuje się tych, którzy coś robią. Kto nic nie robi, o nim nikt nie mówi:) I OK! Skupmy się na wątku, nie na mojej osobie.

krzyss

Pionier e-mobilności
W porządku, to zmniejszam prędkość do 105-110 na tempomacie i jestem np. 6 minut później:)
Taki dramat?
Objechać to można objechać, ale jak się wybieram w podróż wakacyjną, to do bmw za wiele nie zapakuje. Jaki tam jest bagażnik?
200 litrów mniejszy niż w L2.
W Polsce nie da sie jezdzic po trasach 105-110… to szybciej niz TIRy a za wolno dla kazdej skody co siedzi Ci na ogonie.
Bagaznik nie jest istotny jak jedziesz w dwie osoby, za to czas dojazdu tak. No i w trasie 500km to juz jest 30minut wolniej, to juz robi roznice.
Leaf to auto dookola komina i to ze ktos nim dojechal do Londynu tego nie zmieni.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dziękuję za tę opinię. Jak to mówią, krytykuje się tych, którzy coś robią. Kto nic nie robi, o nim nikt nie mówi:) I OK! Skupmy się na wątku, nie na mojej osobie.
Ok. A jak nagrasz cos ciekawego to gwarantuje Ci ze sami bedziemy linkowac do twojego filmiku, reklama nie bedzie potrzebna.
Ps. Ja nie krytykuje, ja wyrazilem opinie.

Michal

Moderator
Ps. Są na YT kanały, które znacznie przyjemniej ogląda się na przyspieszonym tempie 1,5x (przykład Marcin Strzyżewski), może tutaj to też pomoże ;)

wojti12

Zadomawiam się
pytanko do posiadaczy - czy można w Leaf2 40kwh ustawić max poziom ładowania np: do 80% tak by przez noc nie doładował do 100%? nie mogę tego znaleźć...może nie ma ;)

vwir

Pionier e-mobilności
pytanko do posiadaczy - czy można w Leaf2 40kwh ustawić max poziom ładowania np: do 80% tak by przez noc nie doładował do 100%? nie mogę tego znaleźć...może nie ma ;)
Nie można, miały to tylko leafy I z 2013 i 2014 roku. Ja zrobiłem integrację z Home Assistantem który wyłącza wallboxa gdy auto ma 80%.