@paradox @galux20 elektryczne samochody to opłacalny interes ... dla zamożnych. Musisz porównywać auta o podobnej charakterystyce i cenie np ja przeszedłem z Audi Q5 poprzez BMW GT3 do TM3LR która to właśnie miała być bezpośrednim następcą tego BMW bo jest do niego najbardziej zbliżona. Cenowo i jakościowo samochody podobne ze wskazaniem na ICE ale już fun z jazdy i moc to Tesla zostawia tamte ICE dużo w tyle. Jak bym chciał tamte samochody o podobnej mocy to niestety kosztowałyby dużo więcej niż Tesla.
Zostaje zatem eksploatacja.
We wrześniu gdy rozstawałem się z ICE faktury za paliwo z miesiąca opiewały na kwotę zbliżoną do 2k. Generalnie ostatnie miesiące to nie schodziłem poniżej 1,5k za paliwo a zdarzało się że były i faktury w sumie na ponad 2k. Teraz przez 3 miesiące zrobiłem Teslą ponad 10k kilometrów i średnia faktur za ładowanie z miesiąca to poniżej 500PLN. W tym czasie zdążyłem być kilka razy nad morzem, w naszych górach i tych nie naszych (Aplach) też.
Oczywiście mam PV na starych zasadach mocno przewymiarowane.
Ale masz rację nie opłaca się ICE
PS. o tym że fun z jazdy dużo większy niż każdym z poprzednich samochodów to nie wspominam.
Dodatkowo w trasie jeżdzę szybciej niż 99% ICE ... bo mogę ... a trasy pokonuję w podobnym czasie co ICE .. tak zatrzymuję się na lekki posiłek i potem na siku w ciągu 5h jazdy.
Ostatnio na powrocie znad morza wyprzedził mnie na trasie dokładnie 1 ICE ... resztę łykam jak świeże bułeczki .. Trocki jadące 90km/h żeby spaliły 4l wedle kompa też