jacwi

Nowy na Forum
Ja mam umówiony serwis na czwartek w Ząbkach. Zobaczymy co powiedzą. Nie odłączaj zasilania pod kanapą. To nic nie daje.
Odłączanie sobie daruję, dzięki. Mam wrażenie, że to aktualizacja namieszała, bo czas wystąpienia problemu w naszych autach dziwnie zbieżny. A może to błąd montażu, źle dociśnięte złącze na wiązce sygnałowej... Z niecierpliwością czekam na rozwój sytuacji.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
U mnie ten sam problem - brak obrazu z wszystkich kamer i odczytu GPS, pojawił się 21 listopada rano w drodze do pracy. Zgłoszone bezzwłocznie serwisowi na czacie, oprócz nieudanej próby zdalnego wymuszenia recovery ostatniej aktualizacji, od kilku dni cisza ze strony serwisu Tesli. Bezskutecznie próbowałem prawie wszystkich metod resetu, oprócz tej z odłączaniem wtyczki pod tylną kanapą...
Zaczynam podświadomie żałować że kliknąłem update :) jakoś to u Was jedyny wspólny mianownik :)

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Zbierają dane o samochodzie i potem możesz sobie przeglądać historie. Wszystkie trasy, ładowania, historię baterii, widzisz daty instalacji poszczególnych wersji oprogramowania i wiele innych. Warto sobie zainstalować i przetestować. W podpisie mam link z kodem który wydłuża darmowy okres próbny

ypl

Pionier e-mobilności
Nie ma to jak słowo otuchy .....;)

Przykro mi, że tak Ci się przytrafiło.

Ja z natury jestem popieprzonym optymistą , dlatego póki co ..... wierzę, że będzie dobrze.
Znam osobiście dwóch ziomków, którzy mają tm3, a na podwórku x6 jeden, drugi V klasę i mówią, że żadnego innego auta już nie chcą jak właśnie tesle.
Tu też ogólnie czytam i Wy w większości jesteście zadowoleni.
Dlatego czekam na swój egzemplarz i na pewno będę zdawać relację ;)
U mnie podobnie, 5er g31 zapuszcza korzenie w garażu, a wszędzie gdzie się da latamy ygrekiem. Czasami nawet jeżdżę piątką do biura ale nie ciągnie mnie do tego auta jak do ygreka.

adamkru

Fachowiec
Odłączanie sobie daruję, dzięki. Mam wrażenie, że to aktualizacja namieszała, bo czas wystąpienia problemu w naszych autach dziwnie zbieżny. A może to błąd montażu, źle dociśnięte złącze na wiązce sygnałowej... Z niecierpliwością czekam na rozwój sytuacji.

Ciąg dalszy perypetii GPS i kamer.
Zadzwoniła dzisiaj do mnie babeczka z UK żeby pomóc rozwiązać problem.

1. Kamery - stwierdziła, że należy kliknąć "kalibrację kamer", następnie przejechać się (najlepiej) 3-pasmową drogą tak co najmniej 100km. I to na pewno pomoże.
* nie pomoże. Bo nie da się usunąć kalibracji, którą system ma zapamiętaną. Nie da się zrobić nowej.

2. GPS - wg jej instrukcji należy wbić do nawigacji lokalizację pojazdu (nie inną tylko właśnie tą gdzie pojazd jest) i czekać aż się GPS uruchomi.
* w moim przypadku nie pomaga. System niby próbuje coś wyszukać ale GPSa nie podnosi. Niezależnie od tego czy wbiję lokalizację samochodu czy inną. Ciągle wg auta jestem w Kalifornii. Nawet godzinę mam kalifornijską.

3. Nowy soft - wg aplikacji właśnie ściąga się 2023.38.9. Niestety ściąganie zawiesiło się na 100% i nie może zakończyć żeby zacząć instalację. Babeczka próbowała zrobić pusha ze swojej strony ale dostała komunikat ze strony samochodu, że nie zakończył się jakiś proces i dlatego nawet nie jest w stanie wgrać zdalnie żadnego softu.

I tak to mniej więcej wygląda. Albo faktycznie coś się zablokowało w samym oprogramowaniu i to powoduje, że nic nie da się zrobić albo jest coś sprzętowego do wymiany.
Zrobiła notatkę dla serwisu o tych próbach i żeby oni jeszcze spróbowali ze swojej strony. Zobaczymy co powie doktor w Ząbkach.

Byle do czwartku ;-)

adamkru

Fachowiec
Skąd tak stanowcze stwierdzenie?
Co robi więc opcja „Clear Camera Calibration” w Service Menu?

Przy normalnie działającym aucie podejrzewam, że opcja kalibracji działa jak należy. U mnie po naciśnięciu opcji kalibracji wyświetla się komunikat, że opcja "Clear Camera Calibration" jest niemożliwa do uruchomienia. Ale dotyczy to mojego auta i tego problemu, który mam.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Przy normalnie działającym aucie podejrzewam, że opcja kalibracji działa jak należy. U mnie po naciśnięciu opcji kalibracji wyświetla się komunikat, że opcja "Clear Camera Calibration" jest niemożliwa do uruchomienia. Ale dotyczy to mojego auta i tego problemu, który mam.
Na wszelki wypadek dokumentuj wszystkie naprawy i aktywności serwisu. Wg prawa polskiego konsumenckiego w okresie gwarancji i rękojmi masz bowiem prawo zwrócić towar jako niezgodny z umową jeżeli 3-krotna naprawa tego samego elementu nie odniesie oczekiwanego rezultatu. Możesz też żądać obniżenia ceny jeżeli będzie Ci to odpowiadać (chociaż zakładam że nie bardzo).