HOW DARE YOU
A teraz obejrzyj i nie daj sobą manipulować
Na jakich badaniach naukowych ten film się opiera? W opisie brak odnośników. Nie znalazłem też nic za bardzo pana Steve Koonina fizyka teoretycznego na temat klimatu co było by badaniem naukowym.
Ponadto:
- Richard Lindzen fizyk atmosfery prorokował w 2005 roku ochłodzenie za 20 lat. Ma czas do końca roku. A swoją drogą założyć się nie bardzo chciał, no chyba, że 50:1 na swoją korzyść. Czyżby oceniał tak słabo szanse na ochłodzenie?
- Willem Happer fizyk specjalizujący się w fizyce atomowej, optyce i spektroskopii. Nie znalazłem prac naukowych na temat klimatu.
- John Clauser fizyk teoretyczny oraz doświadczalny specjalizujący się w mechanice kwantowej. Nie znalazłem prac naukowych na temat klimatu.
- Nir Shaviv fizyk. Zwolennik hipotezy, że to promieniowanie kosmiczne wpływa na efekt cieplarniany. Obalono tą hipotezę. Nie znalazłem prac naukowych na temat klimatu.
- Ross McKitrick ekonomista, popełnił jakieś prace naukowe na temat zmian klimatu. Znaleziono wiele błędów w jego obliczeniach. Nie uznaje takiego czegoś jak
średnia temperatura.
Sygnatariusz "Cornwall Alliance":
https://cornwallalliance.org/landmark-documents/evangelical-declaration-on-global-warming-2/
- Willie Soon astrofizyk współtwórca
pracy naukowej.
Wytknięto występujące w niej błędy
tutaj.
Otrzymywał finansowanie od firm zajmujących się wydobyciem ropy naftowej.
Nie podawał
informacji o konflikcie interesów z tego powodu w badaniach które popełnił.
Nie szukałem prac naukowych wszystkich tych osobistości zbyt dokładnie z racji rozległości tematu. Jest wysoce prawdopodobne, że coś przegapiłem.
Zakładam, że osoba krytyczna i niepodatna na manipulacje sprawdziła źródła na które powołują się osobiśtości wymienione wyżej w tworzeniu tego filmu lub innych prac która dowodzą, że jest inaczej niż zakłada konsensus naukowy. Proszę o ich przedstawienie.
Jedno w czym można się zgodzić to to, że jesteśmy w trakcie epoki lodowcowej i to od
2,5 miliona lat.
Z tym, że epoka lodowcowa składa się z glacjałów (zlodowaceń, te zimniejsze) i interglacjałów (cofanie lądolodu, te cieplejsze). Aktualnie jesteśmy w trakcie tego drugiego.
Może to te same lobby klimatyczne które w latach 70 straszyło epoka lodowcowa
Czy ilość prac naukowych przewidująca oziębienie była wtedy jakaś znacząca w stosunku do tych przewidujących ocieplenie? Bardzo proszę o zignorowanie medialnych doniesień, mogą być one rozdmuchane podobnie jak rozdmuchiwane są informacje o uderzeniu w Ziemie różnej maści obiektów kosmicznych które miały by mieć katastrofalne skutki.