PSE Rynkowe ceny energii /godzinowe ceny energii nie publikują od miesiąca

vwir

Pionier e-mobilności
Gdybym teraz miał wchodzić w PV to wolałbym zrobić magazyn bez PV niż PV bez magazynu. Z tego co liczę to sam magazym może się zwrócić szybciej niż sama fotowoltaika na nowych zasadach. Chociaż to trochę zgadywanie, bo jakie będą ceny zimą to tego nie wie nikt.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Gdybym teraz miał wchodzić w PV to wolałbym zrobić magazyn bez PV niż PV bez magazynu. Z tego co liczę to sam magazym może się zwrócić szybciej niż sama fotowoltaika na nowych zasadach. Chociaż to trochę zgadywanie, bo jakie będą ceny zimą to tego nie wie nikt.
Czyli nie tylko mnie się to spina w odpowiednim czasie.
Nabru z forum ma i aż dziwne, że jeszcze nie pisze :)
@nabrU ma eldorado w UK. Piszmy o polskich realiach bo UK to jeszcze szybko nie dogonimy przy tak zabetonowanym oligopolu energetycznym.

nabrU

Moderator
Nabru z forum ma i aż dziwne, że jeszcze nie pisze :)

Ee no, ja mam i PV i magazyn. Choć przyznam, że początkowe rozmyślania to miał być sam magazyn. Dopiero na jesieni zmienili tu przepisy, że VAT nie naliczają również na samą instalację magazynu.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
w PV oszzędzasz na przesyle

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Moja wizja na PV nowe zasady jest taka, żeby nie założyć za wielkiej, taką żeby 60% skonsumowac na bieżąco, resztę dokupi się w nocnej taryfie. Ale pewnie już niedługo nocna taryfa będzie niższa przynajmniej latem.

daniel

Señor Meme Officer
Dobra, ja mam takie pytanie. Jak to jest z netmeteringiem teraz? Sprzedajemy po stawkach RCE?
Więc bardziej opłaca się wysłać 1 kWh za 2,34 zł o 20:00-21:00 niż 14 kWh za 0,16 zł o 12:00-13:00?

Właściwie to można praktycznie osuszyć magazyn o tej godzinie, bo odkupujemy prąd taniej, np w nocnej taryfie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dobra, ja mam takie pytanie. Jak to jest z netmeteringiem teraz? Sprzedajemy po stawkach RCE?
Więc bardziej opłaca się wysłać 1 kWh za 2,34 zł o 20:00-21:00 niż 14 kWh za 0,16 zł o 12:00-13:00?

Właściwie to można praktycznie osuszyć magazyn o tej godzinie, bo odkupujemy prąd taniej, np w nocnej taryfie.
Dokładnie tak. Tylko jak w nocy mamy pobierać to trzeba uwzględnić przesył i może warto tez przejść na kupowanie energii po cenach godzinowych które ma wejść do końca sierpnia.

daniel

Señor Meme Officer
Dokładnie tak. Tylko jak w nocy mamy pobierać to trzeba uwzględnić przesył i może warto tez przejść na kupowanie energii po cenach godzinowych które ma wejść do końca sierpnia.
Chyba nawet z przesyłem i w dzień i w nocy wychodzi taniej.

W dzień 0,9294 + 0,3465 = 1,2759 zł, w nocy 0,5050 + 0,1140 = 0,6190 zł.
Czy za jakość muszę dopłacić 4 grosze? Czyli byłoby 1,3145 zł w dzień i 0,6576 zł w nocy?

1721337068796.png

1721337293959.png

W sumie to jeszcze doliczam sobie 39 groszy za każdą wypłyniętą kWh z magazynu, ale to najgorszy możliwy przypadek, bo rzadko latem schodzę do 90% discharge, a nawet po tych 8000 cykli będę miał jeszcze 70 albo 80% pojemności, więc powinienem amortyzować 30% kwoty zakupu w sumie. Wtedy wychodzi 12 groszy za kWh. Z trzeciej strony to w LFP degradacja "kalendarzowa" jest chyba większa niż od zużycia.

1721337712747.png
1721337903695.png

Najnowsze dyskusje