Czyli nie tylko mnie się to spina w odpowiednim czasie.Gdybym teraz miał wchodzić w PV to wolałbym zrobić magazyn bez PV niż PV bez magazynu. Z tego co liczę to sam magazym może się zwrócić szybciej niż sama fotowoltaika na nowych zasadach. Chociaż to trochę zgadywanie, bo jakie będą ceny zimą to tego nie wie nikt.
@nabrU ma eldorado w UK. Piszmy o polskich realiach bo UK to jeszcze szybko nie dogonimy przy tak zabetonowanym oligopolu energetycznym.Nabru z forum ma i aż dziwne, że jeszcze nie pisze![]()
Nabru z forum ma i aż dziwne, że jeszcze nie pisze![]()
w PV oszzędzasz na przesyleGdybym teraz miał wchodzić w PV to wolałbym zrobić magazyn bez PV niż PV bez magazynu. Z tego co liczę to sam magazym może się zwrócić szybciej niż sama fotowoltaika na nowych zasadach. Chociaż to trochę zgadywanie, bo jakie będą ceny zimą to tego nie wie nikt.
Tylko to co zjesz na bieżąco. Za to produkujesz po najniższej możliwej stawce.w PV oszzędzasz na przesyle
Dokładnie tak. Tylko jak w nocy mamy pobierać to trzeba uwzględnić przesył i może warto tez przejść na kupowanie energii po cenach godzinowych które ma wejść do końca sierpnia.Dobra, ja mam takie pytanie. Jak to jest z netmeteringiem teraz? Sprzedajemy po stawkach RCE?
Więc bardziej opłaca się wysłać 1 kWh za 2,34 zł o 20:00-21:00 niż 14 kWh za 0,16 zł o 12:00-13:00?
Właściwie to można praktycznie osuszyć magazyn o tej godzinie, bo odkupujemy prąd taniej, np w nocnej taryfie.
Chyba nawet z przesyłem i w dzień i w nocy wychodzi taniej.Dokładnie tak. Tylko jak w nocy mamy pobierać to trzeba uwzględnić przesył i może warto tez przejść na kupowanie energii po cenach godzinowych które ma wejść do końca sierpnia.