Pulled the trigger ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
nie mogę się powstrzymać od tego offttopu
W te wakacje pierwszy raz przetestowałem ten sposób podróżowania( nocny) i ma on swoje zalety.
Podróż ogólnie męczy, im dłuższa tym bardziej. I właśnie jazda w nocy pozwala ja mocno skrócić.
Pusto na drodze, pusto na ładowarkach. Dzieci śpią, nie sa zmęczone, nie denerwują sie od zmęczenia. Wszystko zależy od dystansu, ale gdybym miał robić ponownie 1200-1500km to drugi raz także wybrałbym jedna noc zamiast 2 dni. W takim scenariuszu elektryk niepotrzebnie dokłada ponad godzinę, ale drugi raz też wole jechać elektrykiem mimo że przez to pewnie złapał nas poranny korek i dołożył 40 minut jazdy.

nabrU

Moderator
Poniżej 'statystyka' zużycia energii na odcinku 1,5 km. Temperatura ok. 5*C, samochód nie grzany (stał dwa dni). Oczywiście jestem świadom, dlaczego takie spalanie, ale wstawiam dla równowagi :ROFLMAO:

1737837612632.png

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Czytając ostatnie kilka stron wątku, jak minimalizować cierpienie podczas podróży samochodem na dystansach 1000 km, przypomniałem sobie jakim to skarbem jest mieszkanie w Warszawie i Okęcie.

Ale też boleję, że tak mało o samym modelu 3 LR RWD. Z drugiej strony już chyba wszystko zostało napisane i nie ma sensu pisać o tym najlepszym na świecie samochodzie elektrycznym i w ogóle (żart, ale tylko trochę:)

nabrU

Moderator
Czytając ostatnie kilka stron wątku, jak minimalizować cierpienie podczas podróży samochodem na dystansach 1000 km, przypomniałem sobie jakim to skarbem jest mieszkanie w Warszawie i Okęcie.

Nie wszyscy mieszkają przy lotniskach, albo mieszkają przy takich skąd np. do Polski nic nie lata.

Ale też boleję, że tak mało o samym modelu 3 LR RWD. Z drugiej strony już chyba wszystko zostało napisane i nie ma sensu pisać o tym najlepszym na świecie samochodzie elektrycznym i w ogóle (żart, ale tylko trochę:)

Jeśli czegoś chcesz się więcej dowiedzieć - to pytaj.

Last edited:

nabrU

Moderator
Przed 'erą' ;) BEV moje dwa ostatnie samochody ICE to był Tiguan 2.0TDI z 2016 i Tiguan 2.0TDI DSG 4Motion z 2019. Ostatnio kolega w pracy był zainteresowany zakupem takowego i wiedząc, że miałem takie w przeszłości zapytał się o doświadczenia z użytkowania, spalanie, koszta itp. Wydatki na paliwo, przebiegi itp skrupulatnie rejestrowałem online (na stronie Fuelly) więc udzieliłem mu chyba dość precyzyjnej odpowiedzi.

Dlaczego o tym piszę w tym wątku? Bo przejście na EV dla mnie to przede wszystkim ogromna oszczędność na wydatkach związanych z używaniem BEV. Pracujemy obydwoje z żoną na etatach i źle nam się nie wiedzie, ale nie nazwałbym nas bogatymi ludźmi, więc staramy się żyć w miarę oszczędnie. Zerknięcie jeszcze raz na REALNE wydatki na poprzednie ICE i porównanie do tego ile wydajemy na BEV (w naszej konkretnej sytuacji) pozwala nam ocenić jak dużo zostaje nam w budżecie domowym poprzez użytkowanie BEV.

VW Tiguan 2.0TDI 150 SE Nav:

Screenshot 2025-01-27 114142.png

VW Tiguan R-Line 4Motion DSG:

1737978233289.png

Poniżej suma wydatków na ładowanie w domu na 2 nasze BEV z ostatniego roku (dane z EVSE). Innych wydatków na ładowanie praktycznie nie ma, bo ja mam darmowe SuC, a żona darmowe ładowarki w pracy.

1737978779672.png

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Przed 'erą' ;) BEV moje dwa ostatnie samochody ICE to był Tiguan 2.0TDI z 2016 i Tiguan 2.0TDI DSG 4Motion z 2019. Ostatnio kolega w pracy był zainteresowany zakupem takowego i wiedząc, że miałem takie w przeszłości zapytał się o doświadczenia z użytkowania, spalanie, koszta itp. Wydatki na paliwo, przebiegi itp skrupulatnie rejestrowałem online (na stronie Fuelly) więc udzieliłem mu chyba dość precyzyjnej odpowiedzi.

Dlaczego o tym piszę w tym wątku? Bo przejście na EV dla mnie to przede wszystkim ogromna oszczędność na wydatkach związanych z używaniem BEV. Pracujemy obydwoje z żoną na etatach i źle nam się nie wiedzie, ale nie nazwałbym nas bogatymi ludźmi, więc staramy się żyć w miarę oszczędnie. Zerknięcie jeszcze raz na REALNE wydatki na poprzednie ICE i porównanie do tego ile wydajemy na BEV (w naszej konkretnej sytuacji) pozwala nam ocenić jak dużo zostaje nam w budżecie domowym poprzez użytkowanie BEV.

VW Tiguan 2.0TDI 150 SE Nav:

View attachment 24279

VW Tiguan R-Line 4Motion DSG:

View attachment 24280

Poniżej suma wydatków na ładowanie w domu na 2 nasze BEV z ostatniego roku (dane z EVSE). Innych wydatków na ładowanie praktycznie nie ma, bo ja mam darmowe SuC, a żona darmowe ładowarki w pracy.

View attachment 24285
Ja przywołam jeszcze przykład Youtubera "Mocny Vlog", który ma swoją Tesla 3 od 3 lat i ani grosza nie wydał na ładowanie, bo posiada fotowoltaikę na starych zasadach oraz kilkadziesiąt poleceń, które używa do odbioru darmowego ładowania.

Biorąc jego przykład to jeszcze bardziej jest na plusie niż posiadacz dowolnego innego samochodu. Wszystko zależy od naszych możliwości.

nabrU

Moderator
Jako że deszczu 'w tym kraju' nie brakuje sprawiłem Tesli nowe pióra wycieraczek. Jakby ktoś nie wiedział to plug and play są Bosch Aerotwin A871S. Są typowo dedykowane do Tesli Model 3 (chodzą słuchy że takie same są w HL). Stare po półtora roku nie były jeszcze tragiczne, ale wypatrzyłem te na eBayu i zakupiłem. Cena: niecałe 125zł za komplet (czyli ponad połowę taniej niż w sklepie Tesli).

UWAGA: nie kupować w PL bo to do samochodów RHD

KrzysztofFly

Moderator
Jako że deszczu 'w tym kraju' nie brakuje sprawiłem Tesli nowe pióra wycieraczek. Jakby ktoś nie wiedział to plug and play są Bosch Aerotwin A871S. Są typowo dedykowane do Tesli Model 3 (chodzą słuchy że takie same są w HL). Stare po półtora roku nie były jeszcze tragiczne, ale wypatrzyłem te na eBayu i zakupiłem. Cena: niecałe 125zł za komplet (czyli ponad połowę taniej niż w sklepie Tesli).

UWAGA: nie kupować w PL bo to do samochodów RHD
No to do naszych, czyli z kierownicą po lewej (właściwej ;) ) stronie, przeznaczone są pióra Bosch 3397014116 (A102S). Sam niedawno na takie zmieniłem i jestem zadowolony :).

daniel

Señor Meme Officer
Właśnie cały czas się zastanawiam czy zmieniać, bo po 2 latach nadal dobrze działają. Zaczynam podejrzewać, że gdzieś mi rysują szybę, a ja tego nie widzę i już dawno powinienem je wymienić.