Ta da

Wygląda na to że ktoś pracuje w Credit Agricole w niedzielę, bo dostałem mailem dzisiaj po południu umowę kredytową do podpisu (nawet przyznano mi ciutkę lepsze warunki

). Parę podpisów elektronicznych i sprawa załatwiona.
Jak pisałem, odbiór 18 sierpnia rano. Jak odbiorę to się pochwalę, bo Wy tu TM3 z kierownicą po innej stronie nie czesto widujecie
Może dla takich szufladkujacych podsumuj, co prócz ceny skłoniło Cię do tak drastycznego w swej orientacji ruchu? Jak to jest widziane w UK - właśnie tak czy Tesla jest tam autem jak każde inne, tylko lepszym/tańszym/innym (niepotrzebne skreślić) elektrykiem?
Ja nie sądzę, że to jakaś drastyczna zmiana w moim postrzeganiu, po prostu uważam zakup TM3 LR RWD za całkiem niezłe rozwiązanie w moich warunkach. Staram się też nie dorabiać żadnej ideologii (ani pro ani anty) do żadnej marki. Skąd taki wybór, o tym poniżej:
1. Tesla od jakiegoś czasu była w kręgu mojego zainteresowania (miałem kilka jazd próbnych TM3 i TMY) ale oczywistym rywalem był też ID.3 w wersji Pro S z baterią 77kWh. Mimo, że w UK nie mamy zasadniczo problemu z infrastrukturą to jednak lepiej mieć trochę więcej mil w zapasie. I tu zdarzyła się okazja z LR RWD, którego to modelu do niedawna nie było. Więc 385 mil WLTP przeciw 340 mil dla ID.3 Pro S jest chyba oczywistym wyborem.
2. Sieć SuC jest obecnie najtańszą siecią szybkich ładowarek w UK (w Europie chyba też) więc to też miało znaczenie.
3. Cena i oferta finansowa: jestem pracownikiem na etacie więc mam opcje albo kupić za gotówkę, albo na kredyt albo wziąć w leasing. Gotówki takiej nie posiadam (czy to na TM3 czy ID.3) więc ta wersja zakupu odpada. Leasing już miałem na ID.3 i było to dobre i bezpieczne rozwiązanie aby wejść w elektromobilność i zobaczyć 'z czym to się je' i czy to dla mnie. Po takim doświadczeniu zakup EV jest niejako konsekwencją w moim wypadku. Obie marki oferują zniżki i kredyt 0% w UK (i tu ID.3 Pro S jest ciutkę tańszy od TM3 LR RWD) ale stwierdziłem, że mimo bezproblemowej eksploatacji ID.3 przez ponad 2 lata spróbuję Tesli
Oczywiście (wiem narażę się

) Tesla ma (jak dla mnie) pewne wady w porównaniu z ID.3 Pro S (brak matrycowych LEDów, brak HUDa, brak rolety szklanego dachu, brak Android Auto, wiele większy promień skrętu, nie-hatchback, wycieraczki z problemami, brak V2x, droższe ubezpieczenie) ale ma też oczywiste zalety (SuC, ładowanie 250kW, zasięg, ładniejsze wnętrze, oprogramowanie o lata świetlne lepsze niż w VW) więc ten zakup to taki 'trade-off' bo idealnego EV nie ma. Okaże się po paru miesiącach jak się ze sobą 'dogadujemy' o czym zapewne nie omieszkam tu napisać.
EDYTA: Bo było pytanie o postrzeganie Tesli, które pominąłem.
Nie ma co ukrywać, że TM3 i TMY to najpopularniejsze w UK samochody EV i mówię to nie ze statystyki ale ile u mnie spotyka się ich na ulicach. Mieszkam jednak w 'bogatym' rejonie jaką jest południowa Anglia więc to może być mylne odczucie. Inne popularne EV to u nas VAG (i ich marki), MG plus tradycyjnie Brytyjczycy lubią BMW i Jaguary więc sporo się widzi i4 i i-Pace.
Tesla staje się też bardzo popularnym samochodem flotowym / firmowym, bo samochody służbowe są tu obarczone podatkiem '
Benefit in Kind' który dla EV wynosi w tym roku 2% przybliżonej ceny samochodu (a dokładnie wartości P11D). Dla porównania taki np. Audi A4 2.0TDI ma BIK 36% więc można sobie wyobrazić, jakie firmy i prywatni przedsiębiorcy wybiorą samochody.
Niestety ta popularność i mała ilość modeli (i również kolorów) oraz podobieństwo TM3 i TMY sprawia, że Tesla jest też postrzegana jako samochód, nazwijmy to ciutkę 'bez wyrazu'. Więc jeśli ktoś chce mieć elektryka i się jakoś wyróżniać z tłumu, to chyba Tesli nie wybierze.
No i ostatni aspekt to wizerunek Tesli i postrzeganie tej marki i jej kierowców przez niektórych przeciwników EV czy 'petrolhead'ów'. Masz Teslę to pewnie jesteś jednym z tych 'ekozjebów' co mi zakazują kupować ICE od xxxx roku, Elon jest Twoim Bogiem i takie tam...