nabrU
Moderator
Twoja fotowoltaika redukuje zużycie węgla gdy świeci słońce a Twoj elektryk zwiększa zużycie węgla gdy go ładujesz nocą.
Piszesz, jakby wiatr w nocy przestawał wiać...
Twoja fotowoltaika redukuje zużycie węgla gdy świeci słońce a Twoj elektryk zwiększa zużycie węgla gdy go ładujesz nocą.
Tłumacze od początku wątku, jeśli nie ma nadwyżki OZE to elektryk zasilamy prądem z węgla. W Polsce jeszcze nigdy nie było nadwyżki z samego wiatru.Piszesz, jakby wiatr w nocy przestawał wiać...
Tłumacze od początku wątku, jeśli nie ma nadwyżki OZE to elektryk zasilamy prądem z węgla. W Polsce jeszcze nigdy nie było nadwyżki z samego wiatru.
Jak wpłacam do banku 15 tys zł to nie ma znaczenia, czy dostanę przy bankomacie te same banknoty Ma się zgadzać bilans, plus prowizja (net-metering). Niczego mój elektryk nie zwiększa w całorocznym bilansie energetycznym.Twoja fotowoltaika redukuje zużycie węgla gdy świeci słońce a Twoj elektryk zwiększa zużycie węgla gdy go ładujesz nocą. Nie wiem czy bank zgodzi się czy to kiedy mu oddasz kasę jest mniej istotne w ogólnym bilansie.
Zależy jaki jest cel tych dotacji. Każda technologia przechodzi przez fazy swojego cyklu życia. Na początku interesują się nią właściwie wyłącznie świry/hobbyści/frajerzy, dla których jest ona atrakcyjna, bo jest nowa. Kupując pierwszego smartfona na Symbianie w 2004 (?) byłem właśnie takim świrem - do niczego użytecznego to się wtedy nie nadawało, telefon trzymał 1 dzień, był wielki, ciężki, ekran ledwo reagował na dotyk, GPS łapał w nim pozycję w 30 minut, a wtedy właściwie już kończyła się bateria.W pierwszej kolejności powinniśmy dotować OZE a dopiero gdy OZE daje nadwyżkę BEV staje się w 100% zielony.
Jak wpłacam do banku 15 tys zł to nie ma znaczenia, czy dostanę przy bankomacie te same banknoty Ma się zgadzać bilans, plus prowizja (net-metering). Niczego mój elektryk nie zwiększa w całorocznym bilansie energetycznym.
No i oczywiście niepodważalne jest ze konsumpcja energii z wegla wzrosła 2x w tej miejscowości
Właściciel piekarni kupuje dwa elektryki które nad ranem rozwożą bułki i ładuja się w dzień - konsumpcja energi z węgla w ujęciu procentowym we wsi spadła.No i oczywiście niepodważalne jest ze konsumpcja energii z wegla wzrosła 2x w tej miejscowości