Bartosz
Pionier e-mobilności
Michał ja Ciebie bardzo proszę 🙂 Masz na myśli np. ten raport, czy jakiś inny? 🙂A może to Twój egzemplarz jest wyjątkowy?
W większości ankiet/badań/sond większość - prawie wszyscy użytkownicy są bardzo zadowoleni ze swoich Tesli. Z kolei na forach same problemy z Teslami - co tylko pozornie jest sprzecznością
„J.D. Power to amerykańska organizacja przeprowadzająca badania satysfakcji klientów w branży motoryzacyjnej. W tegorocznej edycji po raz pierwszy uwzględniono również markę Tesla. Debiut nie okazał się udany - firma Elona Muska zajęła ostatnie miejsce.”
A może ten 🙂:
„Tesla Model 3 ponownie bez rekomendacji od niezależnej instytucji. Wygląda na to, że Model 3 jest jednym z tych samochodów, przy których powiedzenie „raz na wozie, raz pod wozem” jest strzałem w dziesiątkę. Przynajmniej w kwestii niezależnej instytucji Consumer Reports, bo ta znów ”ściągnęła” z elektrycznego Model 3 rekomendacje.
W ubiegłym roku Model 3 mógł pochwalić się tym mianem na krótko, co spowodowały mierne wyniki w testach drogi hamowania awaryjnego. To jednak zostało szybko załatane przez Tesle, skracając ten dystans do 6 metrów, co wystarczyło, aby Consumer Reports przyznał mu ponownie status „samochodu rekomendowanego”. W styczniu tego roku doszło nawet do tego, że Model 3 znalazł się na szczycie listy 10 najbardziej satysfakcjonujących samochodów z badań na ponad pół milionach pojazdów.
Niestety przy okazji najnowszej ankiety, w której wzięło udział ponad 500 posiadaczy tego samochodu elektrycznego, wyszło, że Model 3 cieszy się „stosunkowo dużą liczbę skarg dotyczących niezawodności”. Te sprowadzają się do niedoskonałości w lakierze i wykończeniu, defektów szyb i problemów z systemem informacyjno-rozrywkowym. Jak powiedział starszy dyrektor ds. testów w firmie Consumer Reports:
Podczas gdy samochody Tesla dobrze radzą sobie w testach drogowych Consumer Reports i mają doskonałą satysfakcję ze strony właściciela, ich niezawodność nie była zgodna z naszymi członkami, co zaowocowało zmianami w ich statusie.
I na koniec taki indywidualny polski kolegi Macieja, model 2021:
W nowym samochodzie uszkodzona felga, na miejscu przełożyli z auta demo całe koło ze startym bieżnikiem, a w domu odpadł spojler. Ja wiem to są "odosobnione przypadki", które stanowią "mały promil". Ale Maciej w sumie ma szczęście, z progu (jeszcze) nie schodzi mu lakier, pewnie jego samochód należy do tej większości, gdzie lakier na progach jest dobry lub jego egzemplarz jest po prostu wyjątkowy pod tym względem.
Więc proszę nie pisz mi, że mam wyjątkowego pecha, a większość samochodów nie ma wad lub ma drobne problemy.
Attachments
Last edited: