sprzedam swoją Tesla Model 3 Standard Range+ 2019

krist

Posiadacz elektryka
W sensie że 90 tys rozkładasz na równe raty, powiedzmy 90 rat po 1 tys zł?
(pomijamy koszt leasingu dla potrzeb uproszczenia przykładu)
I taka rata nie jest już powiększana o vat
tak, masz sytuację gdzie netto raty = brutto. Firma czy osoba "vatowiec" tak nie kupi, bo nie odliczy sobie 50% vat, ale typowemu konsumentowi nie robi to różnicy.

saprafik

Zadomawiam się
Ale nie mówimy o fakturze z vat, tylko o aucie bez vat, do którego trzeba dorobić fakturę z vat.
A to kosztuje dodatkowe 23% do tych 90 tys i tego nie przeskoczysz żadnym czarami.
A jeśli się mylę, to nadal czekam na informację jak.
Chyba już wiem gdzie jest nieporozumienie. Przykładowe 90k jest z VATem. I z uwagi na to że mogę odpisać tylko 50% a sprzedawca musi odprowadzić 100% bardziej się opłaca zaplacic gotowka "if you know what I mean". Oczywiście to dotyczy handlarzy którzy sprowadzają używki.

Cav

Pionier e-mobilności
Ten sposób finansowania nazywany jest czasami pożyczką leasingową, od typowego kredytu różni sie tym że właścicielem do czasu spłaty jest leasing, no i ponieważ firma leasingowa może sobie odliczyć koszty amortyzacji, to jest to tańsze.
No i chyba nie do końca tak jest.
Cyt:
  • pożyczkobiorca jest właścicielem środka finansowanego pożyczką
  • pożyczkobiorca amortyzuje przedmiot umowy pożyczki oraz wlicza w koszty odsetki

krist

Posiadacz elektryka
No i chyba nie do końca tak jest.
Cyt:
  • pożyczkobiorca jest właścicielem środka finansowanego pożyczką
  • pożyczkobiorca amortyzuje przedmiot umowy pożyczki oraz wlicza w koszty odsetki
może w tej firmie, ja mam jedno z aut w BNP i tam to oni są w dowodzie właścicielem, a jest właśnie w tej formie leasingowane

danielm

Pionier e-mobilności

Attachments

• 20210409_151944.jpg
    20210409_151944.jpg
    374,7 KB · Liczba wyświetleń: 75
  • 20210409_151954.jpg
    20210409_151954.jpg
    574,5 KB · Liczba wyświetleń: 92

Pyo_trek

Posiadacz elektryka
W jakim stanie jest lakier, jakieś odpryski, ryski, otarcia, odbarwienia, wgniecenia i czemu niebieski, biały bardziej pasuje do TM3?