SuC Kraków-Bonarka

elektryk

Pionier e-mobilności
No takie mamy realia to znaczy, że co że mamy się tym cieszyć czy spojrzeć prawdzie w oczy? Już kończąc temat z mojej strony. To jest tylko moja opinia i nadal uważam, że lokalizacja jest bez sensu na rozbudowę. Jak będzie w Krakowie jeszcze kilka innych SuC to wtedy zdanie zmienię i powiem "ok Bonarka ładnie uzupełnia pozostałe teslowe lokalizacje".
Uprzejmie donoszę, że na obwodnicy Krakowa "KFC Kraków Węzeł Mirowski" o tutaj:

otworzyli właśnie ładowarkę 2x 150 kW CCS z rozsądną ceną jak za tą prędkość i miejsce tj. 2,34 zł/kWh (apka Elocity).

Notabene przejrzałem ładowarki AC w okolicy i mam wrażenie jakby ceny AC poszły w dół w niektórych lokalizacjach Elocity.

nabrU

Moderator
Nic nowego na tą chwilę nie zauważyłem, jak coś się pojawi to dorzucę na forum. Na tą chwilę widziałem tylko 8 podstaw pod ładowarki także bym lekko ostudził wizję 24 stanowisk.

Wy to Pany w PL nie macie jakiegoś dostępu online do wniosków na pozwolenie na budowę co by wykukać co tam Wam budują? A nie tak gdybacie i się przekomarzacie.

tokwi

Pionier e-mobilności
Łoł, nie wiedziałem, że jest taki rejestr!
Ważne, co w nim rejestrowane, bo w PL to można obecnie dom do 70m2 wybudować bez pozwolenia, a wkrótce bez pozwolenia do 140m m2. Mnóstwo jest takich dziwnych budowli i instalacji np: paczkomaty - podobno inwestorzy kwalifikują je jako "potykacze" i tak ten biznes się kręci - bez pozwoleń.

marco_25

Pionier e-mobilności
Niestety nic z tego, że istnieje rejest jak nie ma tam żadnych wniosków dotyczących SuC, sprawdzone. Obecna instalacja w Bonarce jest tymczasowa więc go tam nie będzie a nowy nie widnieje. To jest kraj Prawy i Sprawiedliwy i nie będzie nam tu niemiec czy brytol przepisy ustalał ;)
Łatwiej byłoby to ustalić na podstawie rejestru wniosków WP (przyłączą do sieci tutaj do SN) w firmie dystrybucyjnej (tutaj Tauron) o które branża się dopomina od lat.

nabrU

Moderator
W tym brzydkim jUKeju ;) to nawet spec wątek niedawno na Forum powstał z linkami do pozwoleń coby wiedzieć 'co tam w trawie piszczy' zanim pierwszą łopatę wbiją:

Charging Locations at Planning Stages

plus ładna mapka jest robiona w 'czynie społecznym':

danielm

Pionier e-mobilności
na supercharge.info można podejrzeć wykresy ładowarek w stanie permit. w top 5 są 3 z UK, powyżej 2 lat oczekiwania
W tym brzydkim jUKeju ;) to nawet spec wątek niedawno na Forum powstał z linkami do pozwoleń coby wiedzieć 'co tam w trawie piszczy' zanim pierwszą łopatę wbiją:

Charging Locations at Planning Stages

plus ładna mapka jest robiona w 'czynie społecznym':

nabrU

Moderator
@danielm
Mnie chodziło o fakt możliwości podejrzenia co i gdzie się buduje (bo gdybacie tutaj ile tych SuC ma być), a nie jak długo (z tym u nas nieźle bywa choć bywają i obsuwy także).

BTW: nie mogę jakoś wykresów na UK zrobić dla stanu 'permit'. Podeślesz linka lub screena, które SuC się tak ślamazarnie budują (jeden sądzę może być koło mnie)?