Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jak najbardziej, nawet trzeba polecać. Zastanowiła mnie jedynie ta zbieżność w Pana wypowiedzi. Uważam, że Pan jako człowiek wykształcony (w końcu tak Pan się przedstawił), powinien rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące Pańskiego posta.
Proszę go ponownie przeczytać, następnie przeczytać moją odpowiedź na niego, a zrozumie Pan dlaczego kolega krzyss zareagował w taki sposob.

Ja kolegę Michała tylko ostrzegłem przed niekompetencją i później już spychologią na wyższym szczeblu w firmie. Jeśli ktoś lubi być robiony w konia, oraz jak z niego robią głupa to niech bierze Fotontechnik.

pozdrawiam😉

Edit: kurczę nie skleiłem. Sorry, niemniej jednak z posta wynika, że odpowiada Pan na mojego posta o firmie Fotontechnik. 😂

consigliero

Pionier e-mobilności
Czytam ten wątek z racji posiadania PV i od momentu postu 37 jest on trochę zagmatwany. Bo nagła pada nazwa firmy, w następnym poście jest podana, może trochę niejasno odpowiedź gdzie w Warszawie robią dobrze. Potem jest, moim zdaniem posądzenie o kryptoreklamę firmy fototechnik, pomyślałem że może ktos wie coś więcej jakieś możliwości sprawdzania IP, w końcu nowy użytkownik a fachowcy potrafią wyczytać różne rzeczy między wierszami. Mimo że posiadam PV i zrobione jest dobrze, pewnie nie najtaniej, zwłaszcza po podniesieniu mocy, gdzie za 6,83 zapłaciłem 36500 a dodatkowa moc 9 Kioto 330 plus nowy symo 10 i smart meter to kwota 25000 i zapłaciłem. Udało się odzyskać 4900 za symo 6.0. Gdybym robił od razu to byłoby około 50000. Mógłbym ich polecać ale obecnie już są po konsolidacji i robią duże projekty, instalację mam wykonaną ale papiery jeszcze się robią, dzięki temu nie mam jeszcze faktury końcowej. Teraz do papierologii doszedł jeszcze strażak, podobno pić na wodę a chodzi tylko o kasę dla kolejnej instytucji.

esselite

Zadomawiam się
Uważam, że Pan jako człowiek wykształcony (w końcu tak Pan się przedstawił), powinien rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące Pańskiego posta.
Nie uważam, że powinniśmy sobie panować na forum, ale ok.
Właśnie chciałbym rozwiać wątpliwości, o których Pan wspomina bo gubię się w Pana wypowiedziach. Do którego Pana Marka Pan pisze i czy chodzi Panu o firmę Fototechnik, czy Solar-Tech, która ja zarekomendowalem? A dla sprostowania nie mam nic wspólnego z obiema firmami, poz tym, że Solar tech wykonał u mnie instalacje 7.9kwp

esselite

Zadomawiam się
Ok, no to teraz się zgadza. Ja dałem namiary do Pana Marka, który wiem, że zrobi spoko instalacje w konkurencyjnej cenie.
Jeżeli ktoś uważa, że go reklamuję na tym forum to OK, reklamuje go w odpowiedzi na ten post.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Polecę "prOZEko-Instal Systemy Energetyki Odnawialnej Bogdan Pacholski" - tel. 784421995
U mnie instalowali ponad 2 lata temu 4,8 kWp, kilka tygodni temu u rodziców 4,14 kWp. Wszystko działa bezproblemowo, można rzeczowo porozmawiać, jestem zadowolony.

Marcin P.

Nowy na Forum
Zastanawiam się nad założeniem instalacji do kupionego domu. Dom ma 90 m2, dach dwuspadowy północ południe, instalacja jednofazowa przydział mocy 4kW. Podpisalem umowę na zmianę na trzy fazową z przydziałem 14 kW i będę czekał do pół roku na realizację. Dowiedziałem się że jedną fazę moc paneli nie powinna przekraczać 3.68 kW czy coś koło tego. Rozesłałem zapytanie do firm instalacyjnych. Ceny na 4 kWp z panelami z 12letnia gwarancją wahają się od 18 do 23 tys zł. Są to polecane firmy z długim stażem. Czy jest sens zakładać teraz instalacje na jedną fazę i zdążyć przed zmianami a później po zmianie na trójfazową przebudować na trójfazową i rozbudować panele do 8 kW? Panele służyłyby do zasilania pompy ciepła w przyszłości. Jedna firma proponuje zalozenie 3fazowego iwentera, który obciąży jednym łańcuchem 1 fazę. Nie znam się na tym czy to ma sens?

Michal

Moderator
Ja mam od około miesiąca 6,5 kWp na inwerterze trójfazowym na garażu i 3,2kWp na inwerterze jednofazowym na domu.

Z perspektywy rozliczeń z PGE na tę chwilę nie ma różnicy, bo występuje tutaj rozliczenie "między fazowe" - które oznacza, że jak właduję 1kWh, to mogę później odebrać 800Wh na dowolnej fazie.

Jeśli masz taką sytuację jak opisujesz, to myślałbym o instalacji na mikroinwerterach jednofazowych. Jak położysz np. 12 paneli pod 3 takie inwertery, to później możesz podłączyć je teraz pod jedną fazę, a później rozdzielić na 3 różne i dołożyć więcej paneli na mikroinwerterach trójfazowych ;) Taki pomysł jak to rozwiązać. Koszt przez firmę zakładającą powinieneś mieć około 4-4,5 tyś zł za 1kWp.

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Zastanawiam się nad założeniem instalacji do kupionego domu. Dom ma 90 m2, dach dwuspadowy północ południe, instalacja jednofazowa przydział mocy 4kW. Podpisalem umowę na zmianę na trzy fazową z przydziałem 14 kW i będę czekał do pół roku na realizację. Dowiedziałem się że jedną fazę moc paneli nie powinna przekraczać 3.68 kW czy coś koło tego. Rozesłałem zapytanie do firm instalacyjnych. Ceny na 4 kWp z panelami z 12letnia gwarancją wahają się od 18 do 23 tys zł. Są to polecane firmy z długim stażem. Czy jest sens zakładać teraz instalacje na jedną fazę i zdążyć przed zmianami a później po zmianie na trójfazową przebudować na trójfazową i rozbudować panele do 8 kW? Panele służyłyby do zasilania pompy ciepła w przyszłości. Jedna firma proponuje zalozenie 3fazowego iwentera, który obciąży jednym łańcuchem 1 fazę. Nie znam się na tym czy to ma sens?
EDIT
Bier od razu inwerter 3F. Niech w papierach wpiszą docelową wartość instalacji, wtedy nie bedziesz sie musiał pałowac z biurokracją. Zamów sobie firmę żeby ci podłączyli 4kWp równo po każdej stronie z miejscem na kolejne panele w rzędzie, a potem sam sobie dołóż kolejne 4kWp.

Co do kosztów, tak na marginesie właśnie jestem w trakcie zakładania 9.8kW paneli (22x445W JinkoSolar) u teścia. Koszt wszystkich gratów 27k PLN zakupionych 10dni temu.
Montaż i podłączenie oczywiście własny.

Last edited: