Właśnie ta automatyzacja to strata czasu i koszty, które się nie zwrócą. Wystarcza prosty harmonogram: codziennie 13-16 + sb-nd 10-13 - to wszystko (dla dystrybucji G13, w innych może być trochę inaczej). Wtyczka w auto w niedziele, święta, albo wtedy gdy to potrzebne/wygodne.Absolutnie nie jest to przedsiębiorczość. Przedsiębiorczy czlowiek zarabia 40Pln w kilka minut.
Je też kombinuję kiedy taniej ale mam to zintegrowane i ładuje głownie z nadmiaru słońca czyli kiedykolwiek system zdecyduje że np. pranie i gotowanie nie wykorzystuje nadmiaru PV itp ... a jak nie ma nadmiaru to po prostu ładuję kiedy muszę albo chcę. Nie wyobrazam sobie sprawdzania jaka jest aktualna cena i uzależnianie się od tego. Tak jak inni pokazali prawdopodobnie wygodniej jakąś taryfę z określnonym harmonogramem i wyedy samochod tez ustawic pod ten harmonogram.
W Froniusue mam też opcje z taryfami dynamicznymi ale na razie to jacyś operatorzy z zachodu dostępni. Ale zasada byłaby taka sama jak z nadmiarem.
Generalnie uważam że to ma sens ale pod warunkiem pełnej automatyzacji aby nie zabierało mi to cennego czasu ktory właśnie mogę poświęcić na przedsiębiorczość i zarabianie kasy.
🤐A co napisać człowiekowi, który w wątku o taryfach dynamicznych co kilka tygodni troluje jak mu to one bardzo nie pasują, ergo muszą być bez sensu? Raz napisał, ok, ale ileż można? Ludzie się chcą dowiedzieć z czym to się je, a on ciągle że mu nie smakuje. Jak nie pasuje to nie i nara, inni są ciekawi. Uprzejmy już byłem.
Średnia cena tych kWh to 20 zł.Ale jednak kupiłeś 126 kWh - (aż albo tylko) i średnia cena kWh w tym miesiącu wyniosła 30 groszy.
Najbardziej wartościową informacją będzie średnia cena kWh zdłuższego okresu czasu np. roku
Ważna adnotacja: mieszkam w blokuNie trzeba niewiadomo jakich mikrooptymalizacji, wystarczy harmonogram: od wiosny do jesieni niedziela 10-16, a jak mniej jeździsz, to odpowiednio mniej godzin wokół południa słonecznego, czyli 13 CEST, a zimą poniedziałek 1-6, lub odpowiednio mniej godzin wokół 3-4 nad ranem. Dobę wcześniej zazwyczaj też są dobre ceny. I można bez spiny zejść tak
Wszystko to kwestia nadpodaży OZE i małego popytu. Zimą nie jest aż tak dobrze, bo mamy za mało wiatraków, ale nie drożej niż w G12.Fotowoltaika - jaki koszt?
Materiały kupisz za jakieś 10 000zł. Nie daj się oskubać. Z magazynem? :unsure:forum.elektrowoz.pl
No ale to wytłumacz mi czy planujesz ładowanie auta zawsze w godzinach 22-7 rano czy lecisz na pełnym spontanie kiedy potrzebujesz? Jedno z drugim się wyklucza
Chłopie, ustawiłeś raz harmonogram ładowania na noc i wpinasz się na noc. Ja ustawiłem harmonogram na południe i wpinam się w weekend, a jeżdżę jak mi wygodnie. Mam z tego wyższe oszczędności, a ty na to, że to bez sensu, bo nie mam gwarancji. No nie mam, ale na koniec miesiąca to jednak mi zawsze wychodzi taniej niż tobie.
No to wy teraz na to, że mam auto za 200k i co mnie to obchodzi. Po pierwsze co was to obchodzi za ile mam auto i co robię ze swoimi pieniędzmi, a po drugie, jakby mnie nie obchodziło, to bym miał G11 czy G12. Ale nie mam i zarabiam na tym z tysia rocznie - i mam na waciki. To ty na różnicy G12r między G11 oszczędzasz mniej niż ja na różnicy dynamicznych między moją najlepszą strefową!
Zoptymalizowałem swoje koszty lepiej i równie łatwo, bo mam lepsze zrozumienie jak działa ten rynek, a ty imputujesz, że to dlatego, że się poświęcam i umartwiam. Za mało rozumiesz, a za dużo masz do powiedzenia.
Moze enea niedługo zaoferuje patrz:ciśnienia nie trzymasz a Twoje planowanie jest nic nie warte przy tych cenach aktualnych bo dolicz 8 gr do kWh i wychodzi drogo
poza tym przesył ... pokaż mi taryfę w tygodniu która ma tani przesył od 10:00 do 13:00 ?
View attachment 30463
Jak inni OSD. To trzeba sprawdzić.ENEA operator wprowadza nowe taryfy strefowe sa niższe ceny dystrybucji w godzinach o niskiej cenie energii
Eco, Active i Pewna, nowe taryfy Enei Operator
www.operator.enea.pl
Moze enea niedługo zaoferuje patrz:
Jak inni OSD. To trzeba sprawdzić.