Drodzy forumowicze,
Bardzo proszę Was o pomoc w podjęciu decyzji.
Wiem, że 3 Highland, ale która wersja to ... czacha dymi.
Naczytałem się o rodzajach baterii w obu wersjach i no ... naprawdę konia z rzędem....
Mam dom z fotowoltaiką, prąd w lato jest
Jeżdze na co dzień ok. 40 km. Dwa razy w miesiącu trasa razem ok. 160 km w obie strony, ale na miejscu siła jest.
3 razy w roku jeżdżę na dłuższe trasy tj ok 300 km. w jedną stronię, na miejscu ładowanie u teściów.
Jestem kierowcą raczej ozstrożnym, średnio 110-120 km/h na trasie. W mieście przestrzegam przepisów (50-60 km/h).
Bardzo proszę o wyrozumiałość dla profana Elektrosztuki i dziękuję z góry za podpowiedzi.
LR ma więcej:
- zasięgu
- kopa
- napęd na 4 koła
- trochę lepsze wyposażenie - więcej głośników i chyba trochę lepsze materiały na czymś tam
Zasięgu ci wystarczy. Przyśpieszenia i mocy prawdopodobnie też. Te kilka głośników i alcantara na drzwiach zamiast płótna to pierdoły.
Dla ciebie, na ile się opisałeś wystarczyłoby SR, bo spokojnie do teściów dojedziesz, a jak zatrzymasz się na 10 minut doładowania to też się nic nie stanie, szczególnie jak do teściów jedziesz. Sporo zależy od tego jak blisko budżetu jesteś, jak długo chcesz trzymać ten samochód i jak bardzo stabilny będzie taki model używania.
Plusy LR dla ciebie to:
- 4WD, to naprawdę daje dużo. SR to mocne tylnonapędowe auto i w połączeniu z naprawdę kiepskimi oponami warto mieć trochę więcej trakcji.
- Jeżeli zdarza ci się jeździć w kiepskich warunkach (śnieg, mokra droga) 4WD daje bardzo dużo.
- Gdybyś jednak, jak większość z nas zaczął jeździć trochę więcej niż do tej pory, zasięg się przyda i to bardzo.
- trochę więcej km gwarancji na napęd
Czyli z mojego punktu widzenia - jak nie przegniesz bardzo z budżetem i zamierzasz ten samochód trzymać dłużej, to bierz LR.