Cos tam wyważyli i znikło. Natomiast huk jest nadal. Czekam na nowe opony, już 2 razy mi termin przekładali bo jeszcze nie ma.Czy poradziłeś sobie z drżeniem ?
Cos tam wyważyli i znikło. Natomiast huk jest nadal. Czekam na nowe opony, już 2 razy mi termin przekładali bo jeszcze nie ma.Czy poradziłeś sobie z drżeniem ?
zaczepił wszystkich i zapadł się pod ziemię. Z tego co wiem w tym temacie za dużo się nie wyjaśniło wciąż więcej pytań niż odpowiedzi. Fakt jest taki że dobre wyważenie pomaga ale nie eliminuje zazwyczaj problemu na 100%Czy poradziłeś sobie z drżeniem ?
Cześć, TomRS jak po odbiorze masz te słynne wibracje czy nie? U mnie są od wyjazdu z Ząbek. Przejechałem tym Performancem przez 2 tygodnie od odbioru 3,5 tys km i nie mogę tego zaakceptować. Im szybciej jadę tym mocniej wibruje kierownica i cała buda. Masakra 🤦♂️Nie mam co prawda jeszcze Tesli, ale mam auto spalinowe, które potrafi na tych samych kołach i oponach jednego dnia lekko wibrować na tej samej drodze a innego wcale. Zawieszenie jest w 100% sprawne. Z tego co zauważyłem, to wielki wpływ ma temperatura i nawierzchnia na jakiej auto stoi dłuższy czas. W jednej lokalizacji stoi kilka godzin w słońcu na takich betonowych kratkach - i w zasadzie praktycznie zawsze po takim parkowaniu czuję lekkie wibracje w kierownicy przez jakiś czas. W mojej opinii winne są flat spoty, a niektóre opony są bardziej podatne na ich łapanie. Jeździłem testową HL w Poznaniu i nie czułem kompletnie nic niepokojącego w kierownicy. Ale to auto jest prawie cały czas w ruchu (wg informacji z firmy obok której HL parkuje), więc flat spoty nie mają czasu zaistnieć, albo jesli już zaistnieją, to są szybko rozjeżdżane. Tym bardziej, że testujący mocno obciążają to auto i opony solidnie pracują. Zobaczymy jak będzie w performance - mam nadzieję, że już za kilka dni![]()
U mnie hałas głównie i wibracje ale już dosyć słabe po 6 tys przebiegu. Zareklamowałem, przyznali mi nowe opony i czekam aż dostaną poprawioną partię. Ty odbierałeś auto na koniec 3 kwartału ? Bo tu już ponoć problemu nie ma - tak przynajmniej piszą Niemcy na swoim forum. Co ci mogę poradzić - reklamuj, oni mają wyważarkę z testem drogowym w Ząbkach, więc mogą dokładnie zlokalizować problem, czy to tylko wyważenie złe, czy bicie promieniowe opony. Czasem da się to poprawić obracając oponę na feldze, u mnie się nie dało. A jak Ci zależy na czasie, to pojedź do jakiegoś gumiarza który ma wyważarkę z testem drogowym (nie ma takich za wielu). Kosztuje to co prawda gdzieś ca 500 pln, ale albo będzie to w stanie poprawić, albo będziesz miał protokół z pomiaru wykazanymi wadami którym możesz się podeprzeć w rozmowie z ASO. Choć u mnie w ogóle nie dyskutowali, sprawdzili i przyznali wymianę wszystkich 4 sztuk.Cześć, TomRS jak po odbiorze masz te słynne wibracje czy nie? U mnie są od wyjazdu z Ząbek. Przejechałem tym Performancem przez 2 tygodnie od odbioru 3,5 tys km i nie mogę tego zaakceptować. Im szybciej jadę tym mocniej wibruje kierownica i cała buda. Masakra 🤦♂️
Dzięki za odpowiedź umawiam się do Ząbek i zobaczymy. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kół zimowych, które wiem że zamawiałeś z Niemiec bo pisaliśmy w innym wątku. Czy zakładałeś i testowałeś te koła pod kątem tych wibracji czy czekasz na zimę?U mnie hałas głównie i wibracje ale już dosyć słabe po 6 tys przebiegu. Zareklamowałem, przyznali mi nowe opony i czekam aż dostaną poprawioną partię. Ty odbierałeś auto na koniec 3 kwartału ? Bo tu już ponoć problemu nie ma - tak przynajmniej piszą Niemcy na swoim forum. Co ci mogę poradzić - reklamuj, oni mają wyważarkę z testem drogowym w Ząbkach, więc mogą dokładnie zlokalizować problem, czy to tylko wyważenie złe, czy bicie promieniowe opony. Czasem da się to poprawić obracając oponę na feldze, u mnie się nie dało. A jak Ci zależy na czasie, to pojedź do jakiegoś gumiarza który ma wyważarkę z testem drogowym (nie ma takich za wielu). Kosztuje to co prawda gdzieś ca 500 pln, ale albo będzie to w stanie poprawić, albo będziesz miał protokół z pomiaru wykazanymi wadami którym możesz się podeprzeć w rozmowie z ASO. Choć u mnie w ogóle nie dyskutowali, sprawdzili i przyznali wymianę wszystkich 4 sztuk.
Jeszcze nie zakładałem, zwykle robię to na początku listopada. Przy zamawianiu zaznaczyłem, że proszę o montaż i wyważenie z testem drogowym, bo mieli promocyjną cenę przy zamawianiu (40 euro netto), zakładam, że to zrobili i wynik był pozytywny.Dzięki za odpowiedź umawiam się do Ząbek i zobaczymy. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kół zimowych, które wiem że zamawiałeś z Niemiec bo pisaliśmy w innym wątku. Czy zakładałeś i testowałeś te koła pod kątem tych wibracji czy czekasz na zimę?
Sorki , mam termin na 29.10 na diagnozę … cały czas drży a przejechałem 5000 czyli ułożenie opon to raczej na odpie…l diagnoza . Ale mam następne problemy , wszystkie kamery przestały działać , nie działa także moduł GPS , nie działają wszystkie systemy bezpieczeństwa , reflektory świecą mocno do góry oślepiają wszystkich z przeciwka . Słabo słabo![]()
Ale HL to nie jest nowa konstrukcja. Akurat konstrukcja zawieszenia nie uległa zadaje się większym zmianom, poza miększymi sprężynami i innymi nastawami amortyzatorów. Raczej mało prawdopodobne, żeby te elementy powodowały wibracje, ja bym jednak obstawiał wadliwe opony. Idealnie byłoby założyć coś kompletnie innego producenta, najlepiej nie w specyfikacji Tesli.Na Bridgestone też już ktoś zgłaszał. Tylko ja tu widzę co najmniej 3 różne problemy, więc ścieżkę diagnozy trzeba przejść po kolei - wyważenie na hunterze aby wykluczyć opony, geometria i luzy w zawieszeniu. Dopiero jak to nie pomoże to lądujemy w przypadku opisanym w tym temacie, gdzie prawdopodobnie przyczyną są drgania generowane przez napęd.
Dziwie się że są jeszcze osoby które kupują nowy model w pierwszym roku produkcji. U większych producentów premium zawsze się zderzają fackupy z nowym modelem, a co dopiero w Tesli. Lepiej odczekać z rok aż te poważniejsze choroby wieku dziecięcego zostaną wyeliminowane.